Ledande kriminella i Malmö häktade för mordförberedelser

Den 19 augusti häktades en man i 35-årsåldern, närmare bestämt 37 år gammal, på sannolika skäl misstänkt för förberedelse till mord på en person i Ängelholm i maj i år. Åklagare vid Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet beslutade den 13 augusti att anhålla mannen på sannolika skäl misstänkt för förberedelse till mord på en person i Ängelholm i maj i år.

Polisen fick upp ögonen för det planerade mordet genom den internationella polisinsatsen som lyckades knäcka det krypterade telefonnätverket EncroChat. Anhållandet och häktningen av är bara ett av flera fall i Sverige som har rullats upp på grund av att det krypterade kommunikationsnätverket knäcktes.

Spanien och Malmö

Den häktade 37-årige mannen heter Daniél Johansson Petrovski och kallas Dani J eller Dani Jude. Förutom att han är häktad har ytterligare två män, Danijel Jovcevski och Hassan Kansouh häktats för inblandning i samma planerade mord. Han ska tidigare ha bott i Spanien en längre tid och där varit i konflikt med det gäng som går under namnet Los Suecos vilket består av personer kopplade till Amir Mekky som också är från Malmö.

Dani J ska även i Malmö ha legat i konflikt med Mekky-grupperingen och misstänks vara en av de som låg bakom spelcafémorden. Naief Adawi, vars fru Karolin Hakim mördades, och Flamur Beqiri som mördades i London ska vara respektive ha varit vänner till Dani J. Något som betyder att Dani J troligen har kopplingar till Brøndbyrånet.

Den som skulle mördas var en familjefar från Malmö som den 23 maj flyttades till ett hotell i Ängelholm av polisen. Mannen heter Salam Al-Jawahiri och var nära vän med Achraf Tofigh som sköts ihjäl den 31 oktober 2019. Tofigh uppges i Sydsvenskan ha varit Amir Mekkys bankir.

Spanien och Colombia

Förutom misstankarna om planerna på att mörda Salam Al-Jawahiri pekas också Dani J ut som en av Sveriges största organisatörer av smuggling av narkotika från Spanien och Colombia till Sverige. Enligt vissa uppgifter kan han också vara vän med Jonas Falk.

I de sammanhangen misstänks han vara identisk med en man som kallas Goldfinger i samtal som polisen har inspelade i samband med en utredning om ett planerat rån där Danijel Jovcevski figurerade. De misstänkta i smugglingssammanhanget var Alex Ghara, Adel Masry och Romario Masry. En annan man kallas Falken på de inspelade banden.

Dani J har dock aldrig fällts för några grövre brott även om han figurerat i flera utredningar och länge misstänkts vara en ledande kriminell i Malmö. 2018 var han häktad tillsammans med flera andra för en våldtäkt men friades.

Konflikten mellan det kriminella nätverket kring Amir Mekky och det kriminella nätverket kring Dani J har varit en av de blodigaste i Malmö. Minst 8 mord kan kopplas ihop med konflikten, däribland morden på Karolin Hakim och Flamur Beqiri.

Läs mer om EncroChat:
Läs mer:
Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!