Gängland Stockholm – Tensta

Tensta är en stadsdel i Stockholm där det länge funnits kriminella nätverk och gäng. Det har inte tidigare resulterat i en våldsvåg och många mord på samma sätt som en konflikt i Rinkeby mellan de ökända nätverken Shottaz och Dödspatrullen (3MST).

Redan 2013 skrev Johanna Langhorst en bok som handlade om problemen i Tensta, Förortshat. Hon skrev:

Det fanns ett gäng i Tensta. Stökiga killar, några år äldre än Leslie. I flera år hängde de i centrum utanför tunnelbanan. När killarna blev äldre blev de svarta rubrikerna om Tensta fler. Ett tag hölls tunnelbaneentrén som vette åt vårt håll stängd, eftersom det varit bråk med vakter där. Leslie råkade ut för gängets trakasserier redan som tolvåring, då i form av knuffar och hot. Vi ringde fältassistenterna vid ett par tillfällen och talade med flera olika personer. Det enda vi fick ut av dessa samtal var en känsla av att fältarna helst inte ville tala med varandra och vi gav upp.

Den här gången gick det inte att ge upp. Leslie hade blivit rånad två gånger i rad på hemmaplan och det skulle få ordentliga konsekvenser. Vi skulle bli tvungna att flytta från allt vi älskat, från allt vi byggt upp under sjutton års tid.

Men det var något som skavde i mig, något mer än sorgen över att lämna och oron för att vi inte skulle lyckas hitta någon likvärdig bostad utanför Tensta. Jag stod inte ut med att bara kasta allt överbord och lämna skeppet som en skräckslagen råtta. Det var under min värdighet. Visst måste vi flytta, för Leslies skull. Oavsett om det verkligen skulle vara tryggare någon annanstans eller inte så skulle han inte behöva möta sitt trauma varje dag på vägen hem.

[…]

Vi började prata om problemen med ungdomsbråken i Tensta och Johnny Lindh berättade hur kollektiva färdmedel, polis och brandkår utsatts för angrepp av ungdomsgäng.

»Men det är ju inte alla ungdomar. Det är ett fåtal av alla unga som bor i Tensta. Runt trettio stycken kanske. Och så är det frågan om det ens är ungdomar, för vi pratar ju om unga vuxna. De är ju i tjugo–tjugofemårsåldern, sysslolösa, och beter sig som tonåringar. De är kvar i tonårstiden och kastar sten och gapar och skriker. De är som en flock vilda hundar och det blir som det blir. De planerar inte. Har man inget att göra så får man se till att det händer något.«

Han förklarade att bråken bakom rubrikerna orsakades av ett begränsat antal individer som var kända sedan skoltiden. Personer som hade passerat igenom socialförvaltningen, några var omhändertagna och placerade i hemmet (det har visat sig vara en billigare och bättre metod att övervaka unga brottslingar i deras eget hem, än att placera dem på ungdomsanstalt) och några var dömda till fri vård. Alla var kända av samhället sedan flera år tillbaka, men hade hamnat i ett slags ingenmansland när de fyllt arton och blivit för gamla för många typer av åtgärder. De hade straffat ut sig från skolan och fick nu varken jobb eller någon annan vettig sysselsättning.

Redan då fanns det alltså omfattande problem med kriminella nätverk i Tensta och det var heller inget nytt. Det hade funnits länge. År 2013 sköts fyra unga män, mellan 17 år och 23 år gamla, invid en korvkiosk i Tensta. Ingen av dem dog men en av dem skadades allvarligt. Efter dådet häktades hela 10 personer.

Den 27 juni 2016 mördades en man vid namn Degen Mengstab vid en skjutning i Tensta allé. Han hade redan 2008 dömts två års fängelse för grovt vapenbrott och brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor. Han dömdes tillsammans med 6 andra män som all fick fängelsestraff från ett år och sex månader till fyra år för grovt vapenbrott, grov smuggling samt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor. De hörde alla till de ledande kriminella i Tensta vid denna tid.

Idag finns det flera kriminella nätverk i Tensta och med start i juni 2018 har det sakta vuxit fram ett komplicerat mönster av konflikter som under 2020 exploderat och blivit den blodigast gängkonflikten i Stockholm och därmed också Sverige. En konflikt hade då uppstått mellan Tenstanätverket (också kallat HSL) och två andra nätverk i samma stadsdel vid namn 24K och FLG (ska uttydas Filterlösa grabbar).

Konflikten mellan Tenstanätverket och FLG ska ha börjat med de senare som utgjorde de unga springpojkarna åt Tenstanätverket började vill styra och ställa själva. En av de yngre, Mohamed Hassan Abdirahman (Gucci), misshandlades då svårt av medlemmar i Tenstanätverket. Han var en av de två personer som mördades i Köpenhamn i juni 2019 och anses alltså också var medlem i Shottaz. Anledningen till detta är att FLG och Shottaz nog i praktiken kan anses vara två avdelningar av ett och samma gäng efter att Gucci gift sig med en syster till en ledare i Shottaz i början av 2019. På grund av denna koppling anses Tenstanätverket (HSL) därför vara allierade med Dödspatrullen. Misshandeln kan anses vara starten på det nya gänget FLG som ibland också kallas Shottaz yngre.

Den 5 juni 2018 sköts en av Tenstanätverkets utpekade ledare, Shad Aziz, ihjäl när han befann sig i en bil, utanför ICA Maxi i Barkarby. Hans bror Lanko Aziz hade i november 2017 dömts till livstids fängelse för mordet på en av ledarna, Merhawi Aregai, i det kriminella nätverket Lejonen.  Mordet på Shad Aziz kan ha utförts av Lejonen, FLG eller 24K. Ingen är riktigt säker på vilket gäng som vara ansvarigt. Om det var FLG kan de ses som en hämnd för misshandeln.

Två dagar efter att Tenstaledaren dödades utanför ICA Maxi inträffade en skottlossning i Tensta varvid fyra personer skadades. De fyra anses ha kopplingar till FLG.

Förutom den ihjälskjutne Shad Aziz pekade polisen år 2018 ut tre andra män i samma nätverk som ledargestalter. En av dem är Ala Bekhit vars lillebror Rami Bekhit var en av de som ska ha misshandlat Gucci. Alla var då dömda för grova brott, som försök till mord, grov stöld och grovt vållande till kroppsskada.

Enligt polisen har FLG tjänat stora pengar på narkotikahandel. Dehar kunnat växa på grund av att Shottaz och Dödspatrullen till stor del slagits ut genom att bli mördade, gripna av polisen och dömda. I juli 2020 kom de också att hamna i konflikt med det gäng som går under namnet Husby hyenor eller Husbynätverket. Det hela kompliceras också av att det kan ha uppstått ett tredje gäng i Tensta som ibland kallas T3 (Tensta 3)

I början av juli hittades en ung man, Salmaan Kollane (Ghost), svårt knivskuren i Tensta och han avled senare. Han anses vara kopplad till Husbynätverket. Den 6 augusti skottskadades en man i Tensta.

Hämnden kom när en ledare i FLG, kallad Kapten men hette Abdisalan Jacfar Hassan, sköts ihjäl den 13 augusti i en park i Rinkeby. Men redan dagen innan var det hämndförsök som dock stoppades av polisen.

En man som tidigare kopplats till Husbys hyenor som kallades Sulle men hette Sulaiman Jallow mördades den 20 augusti, en vecka efter mordet i parken. Han kan ha bytt sida i konflikten eller på nåt annat sätt ha misshagat de egna. Han uppges i Expressen ha tvingats bort från det egna gänget.

Ytterligare en vecka senare, den 27 augusti, sköts en ung man, Faye/Blaka, med täta band till ledarna inom Husbys hyenor ihjäl i Husby. Mordet anses vara en hämnd för mordet i parken och FLG är därför troligen ansvariga.

Den 24 september skottskadades ytterligare en person, en 18-åring, i Tensta. Han ska enligt en del personer ha en koppling till FLG men enligt andra uppgifter har han inte det utan skottlossningen har ingen koppling till konflikten mellan Husbys hyenor och FLG. Att en person greps ganska snabbt efter skjutningen kan också vara ett tecken på att det inte är gängrelaterat.

Igår kom dessutom ett påstående i media med samma dignitet som lögnerna om vägspärrar i Angered för några månader sen, Kriminella skulle ha utlyst utegångsförbud för de boende i Tensta, Några vägspärrar fanns inte i Angered och media har inte kunnat presentera ett enda vittne om det. Däremot förekom det att kriminella stoppade bilar och kontrollerade personer i dem. Så det har säkert förekommit att kriminella i Tensta sagt till en del folk att hålla sig inne vilket sen skapat ryktesspridning och rädsla vilket fått folk som knappt ens sett en kriminell på vykort att hålla sig inne.. Men nåt utegångsförbud har gängen inte utfärdat. Det är en av de vanliga mediala överdrift som är så vanliga när det gäller förorter.

Läs mer:

Advertisements
Gilla Anders_S på Patreon!