Har projektet Sluta skjut egentligen haft någon betydelse?

Antalet skjutningar i Malmö minskade under perioden som pilotprojektet Sluta skjut pågick. Malmö har också haft en kontinuerligt nedåtgående trend när det gäller skjutningar under de senaste åren jämfört med flera andra städer i Sverige men inte i jämförelse med Göteborg. Det är dock svårt att säkerställa statistiskt vilka faktorer som ligger bakom minskningen. Det visar en effektutvärdering som Malmö universitet gjort.

Sluta skjut är ett pilotprojekt som syftar till att minska dödligt våld i kriminella miljöer. Pilotprojektet genomfördes i samverkan mellan Malmö stad, Polismyndigheten och Kriminalvården i Malmö under två år och avslutades i januari 2020. Sluta skjut bygger på den amerikanska strategin Group Violence Intervention (GVI), som Brå har inhämtat och initierat implementeringen av i Sverige.

–Till skillnad från flera andra städer i Sverige har Malmö haft en kontinuerligt nedåtgående trend när det gäller skjutningar. Vi ser att det i genomsnitt har varit färre antal skjutningar per månad sedan Sluta skjut infördes, säger Anna-Karin Ivert, biträdande professor i kriminologi vid Malmö universitet, som har utvärderat pilotprojektet, i ett pressmeddelande.

Iverts påstående är felaktigt. Göteborg har haft en trendmässig minskning av antalet skjutningar mycket längre än Malm, ända sen 2013. Idag har Göteborg också färre skjutningar i förhållande till befolkningen än Malmö. Utan något särskilt projekt. Vilket också står i utvärderingen men som förnekas av de inblandade när de uttalar sig i pressmeddelandet. Enligt utvärderingen har minskningen av antalet skjutningar i Göteborg dessutom varit mycket större.

Att det fanns en nedåtgående trend i antalet skjutningar i Malmö redan innan Sluta skjut implementerades gör det svårt att identifiera exakt vilken roll projektet haft i det minskade antalet skjutningar.

– Skjutningar är trots allt ovanliga händelser, och det är stora variationer över tid. Det tar också lång tid innan beteenden förändras. Därför är det troligen först om några år som vi med säkerhet kan säga vad effekten blev, säger Caroline Mellgren, biträdande professor i kriminologi vid Malmö universitet.

Malmö universitet har tidigare gjort en processutvärdering av Sluta skjut. Den utvärderingen visade bland annat att den amerikanska strategin väl kunnat anpassas till svenska förhållanden.

– Efter utvärderingarna vet vi att strategin går att överföra till svenska förhållanden, och att den kan ha bidragit till den minskande trenden i Malmö som vi inte sett i övriga jämförbara delar av Sverige. Vi förespråkar därför en utveckling av arbetet till fler städer med samma problematik, samtidigt som det är mycket viktigt med fortsatta utvärderingar, säger Karin Svanberg, enhetschef på Brå.

Även Svanberg från Brå ägnar sig åt struntprat. Eftersom Göteborg har färre skjutningar i förhållande till befolkningen och haft en trendmässig minskning längre än Malmö så går det inte att hävda att utvecklingen I Malmö på något sätt är unik. Eller ens att projektet ”Sluta skjut” är orsaken till minskningen i Malmö. Det kan ju faktiskt istället vara så att eftersom den nuvarande polisledningen i Skåne delvis är rekryterad från Göteborg kan det istället vara den avgörande faktorn och inte ”Sluta skjut”.

Utvärderingen visar i själva verket att ingen vet om ”Sluta skjut” fungerat eller inte.

Läs mer:

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!