Göteborgshändelserna och aktivismen

Återigen förklarar olika tidningar att aktivismen i Sverige dog med Göteborg 2001. Återigen har de helt fel. Denna gång gör dom det med hjälp av en författare som skrivit om Göteborgshändelserna, Jörgen Gassilewski. Han har skrivit den första romanen om dom där speciella dagarna i juni 2001. Dagar som kommit att gå under fler namn, Göteborgskravallerna, Göteborg 2001 eller Göteborgshändelserna. Jag föredrar det sistnämnda då det var så mycket mer än kravaller under de aktuella dagarna.

Hur är det då med aktivismen? Tog den slut på grund av händelserna i Göteborg? Dog den ut på grund av Göteborg och 11 septemberdådet mot WTC i New York? Det tycks många borgerliga tidningar och skribenter anse, tyvärr också en del aktivister . Hans Abrahamsson har uttryckt det åtskilliga gånger i tidningsartiklar och från debattpodium. Men de som påstår det har fel, de är blinda och döva. De har förblindats av sin egen chock över det som hände i Göteborg junidagarna 2001.

Såg de inte att vi hade några av de största demonstrationerna vi någonsin haft i Sverige nästan två år senare, i februari och mars 2003. En aktivism mot USA:s krig i Irak. Är sådant verkligen ett tecken på att vänsteraktivismen är död? Har de inte förstått att det var vänsteraktivister som så sent som under år 2005 skapade Sveriges framgångsrikaste folkrörelse under de senaste tretti åren Nämligen Flyktingamnestikampanjen, Flyktingamnesti 2005. En kampanj med tusentals aktiva. Är det verkligen ett tecken på att aktivismen är död?

Nej aktivismen är inte död, inte alls. Ryktet om vänsteraktivismens död är betydligt överdrivet. Men, kanske någon säger, Attac förlorade ju medlemmar. Gjorde organisationen det? Sanningen är att Attac inte förlorade några medlemmar direkt efter Göteborg 2001. Det som hände var att de borgerliga tidningarna slutade gulla med organisationen. Organisationen började förlora medlemmar först långt efter Göteborgshändelserna och orsakerna till det är nog andra än att vänsteraktivismen skulle försvunnit.

Hur var det med andra organisationer? AFA? Nej, dom blev fler. Socialistiska Partiet växte. Har inte hört att Rättvisepartiet Socialisterna blev mindre heller, eller SAC. Vilken organisation blev mindre? Vilken aktivism försvann? Så vitt jag vet ingen. De som hävdar detta ljuger, har ögonbindlar eller sysslar helt enkelt med att vilseföra folk.

Anders_S

Ett svar på “Göteborgshändelserna och aktivismen”

Kommentarer är stängda.