Fred i Mellanöstern?

FN har enats om en resolution om Libanon. På måndag ska striderna upphöra. Israel passar på och gör en ny storoffensiv i väntan på måndag då striderna ska upphöra.

Men resolutionen löser ingenting. FN-trupper i södra Libanon löser ingenting. Problemen i Palestina och Israel kvarstår så länge en stat får bryta mot FN-resolutioner när och om det så behagar. Så länge en stat kan ockupera andra länders territorium kan man inte prata om en lösning. Så länge Israel fördriver, förtrycker och dödar palestinier kan man inte anse att det syns nån lösning.

På lång sikt är den en lösningen en sekulär stat för både palestinier och judiska israeler, en gemensam stat för kristna, muslimer och judar. På kort sikt måste Israel utrymma alla bosättningar på ockuperat område, lämna allt ockuperat land i Syrien, Libanon och på Västbanken. Muren måste också rivas.

FN-trupperna som nu ska placeras ut i södra Libanon borde egentligen placeras i norra Israel. Det är ju Israel som är den aggressiva staten, det är Israel som bryter mot flest FN-resolutioner*. Konsekvensen bör vara att det är Israel som i första hand borde övervakas av världssamfundet. Som det nu är kommer FN-trupperna bara att konservera läget i Palestina och Israel. Dvs FN hjälper Israel att fortsätta med ockupationen av palestiniers och andras land.

Läs mer:
Det socialistiska svaret
Ska vänstern stödja Hizbollah?
Svenska regeringen legitimerar Israels terrorpolitik

Anders_S

*Israel menar att FN-resolution 1559 om Hizbollahs avväpning måste uppfyllas. Lika bra att ta de andra ouppfyllda resolutionerna kanske? Börja med 273, 242, 338, 3236, 3237, 252, 478, 446, 452, 465, 471 och 476. Då är det kanske inte så bråttom, för gissa vad de handlar om!
Mats Runvall, yelah.net