Gustaf Adolfs Torg 1983

Demonstrationen riktade sig emot USA-imperialismen i allmänhet och mot öppnandet av ett amerikanskt konsulat i synnerhet. Samlingen skedde på Götaplatsen och vi tågade den vanliga vägen ner mot Gustaf Adolfs Torg. När vi kom ner var det fullt med TV-team på platsen och den amerikanska flaggan vajade från en av flaggstängerna på torget. Några av oss samlades genast kring flaggstången för att se om flaggan skulle gå att ta ner. Det gick inte. Men döm om vår förvåning när en vaktmästare från Börsen dök upp för att ta ned flaggan. När han halat ner den överföll vi honom och slet åt oss flaggan. Polisen fick syn på detta och kom rusande med batongerna i högsta hugg. Mina glasögon pajades när de tryckte in mig i en stolpe och de lyckades återta flaggan.

Men strax därefter drabbades polisen av akut panik och batongsvingarnoja. Några latinamerikaner halade nämligen fram en annan amerikansk flagga och satte fyr på denna. Polisen stormade in i folkmassan på torget och slog alla de kom åt med batongerna i sina försök att stoppa flaggbränningen. Även den ridande polisen som fanns med red rakt in i folkmassan och började piska människor. De med flaggan sprang ut ur de samlade demonstranterna med polisen i hälarna. Ytterligare några hundra följde efter mot Brunnsparken där konsulatet låg i Palacehuset. Flera av dessa rev upp gatstenar men jag och några kurdiska kamrater stoppade folk från att kasta dom och medhavda molotovs.

Polisen vid kravallstaketen angreps, andra poliser kom till undsättning. Den ridande polisen red ner folk på hållplatserna, däribland en barnvagn. Den gamle ridande polisen som var en känd syn på den tiden använde piskan mot allt och alla. Jag fick vid ett tillfälle syn på några latinamerikaner som höll på att bli gripna men vi rusade dit några stycken och fritog dem. Banderollpinnar användes flitigt som tillhyggen mot polisen. Vid detta tillfälle erövrades att antal batonger. Tre kamrater fick för sig att kasta sig i kanalen och simma därifrån. Jag och många andra retirerade lugnt och ordnat för att medelst spårvagn och buss ta oss därifrån efter att vi blandat oss med övriga människor som stod runtomkring. Återträff ägde rum på en restaurang i annan del av stan.

Summeringen gav vid handen 6 skadade poliser och 6 skadade demonstranter
som tvingats uppsöka sjukhus. Polisen lyckades skydda konsulatet.

Inga personer åtalades eller dömdes.

Anders_S