Skotska valet – hur går det för SSP?

Kommentarerna, ex Stenhård slutstrid i skotska valet i GP, Ett stillsamt ödesval i DN, Nationalister utmanar i skotska val (SVD och GP), kring det skotska valet i Sverige uppehåller sig naturligtvis främst kring det som ser ut att bli en stor framgång för Scottish National Party (SNP) och ett bakslag för Labour. Bägge partierna företräder i stort sett samma politik, med skillnaden att SNP vill föra denna borgerliga politik i ett fritt Skottland istället för i Storbritannien. Som jag ser det är det ingen väsenskild skillnad för vad politiken kommer att betyda för arbetarna i Skottland.

Det finns ytterligare ett antal alternativ i det skotska valet på vänsterkanten, Scottish Socialist Party (SSP) och Solidarity. Solidarity är en utbrytning ur SSP, ett parti som haft ett par mycket turbulenta år. I valet är Solidarity chanslösa, dom syns knappt i opinionsundersökningarna (max 1%). SSP har också, som ett resultat av turbulensen och splittringen i partiet, tappat mycket om vi ska tro opnionsundersökningarn. Det ser ut som om de endast kommer att få en plats (motsvarar cirka 3% av rösterna) i det skotska parlamentet, vilket är avsevärt färre än nu. Platserna i parlamentet fördelas på ett annat sätt än i Sverige så om ett parti får platser eller inte beror på hur mycket röster de får i olika valkretsar och egentligen inte på andelen röster totalt. Läs om valet i en svenskas blogg, Skotska valet 3 maj – första steget i UKs upplösning? , Mitt i valrörelsen (Skotska valet, alltså).

De två vänsterpartierna i Skottland har varsina motsvarigheter i Sverige, SSP har vänskapliga förbindelser med Socialistiska Partiet och Solidarity har det med Rättvisepartiet Socialisterna

Andra bloggar om: , , , ,