Vad är det för fel med media?

Det finns många fel med media. I första hand drivs inte stora tidningar för att man vill sprida information eller för att man känner sig ha en mission. Det är inte för att skriva sanningen eller att kämpa för rättvisan som borgerlig massmedia finns. Det huvudsakliga syftet med borgerlig media är att tjäna pengar. Nu har media fått konkurrens från bloggvärlden. I bloggvärlden finns många som skriver utan intresse av att tjäna pengar. Kanske detta är en av orsakerna till medias växlande hållning?

Tusentals bloggare kommenterar och skapar nyheter. Detta är och har varit problematiskt för media att hantera. Periodvis så anklagas bloggarna för att var ytliga, personfixerade eller bara skriva skräp. Stundtals höjs enskilda bloggar till skyarna. Rätt som det är så är bloggboomen slut och ointressant, för att sen igen vara populär. Ja, de stora mediahusen tycks inte riktigt veta hur de ska göra. SVD skriver om det senaste scoopet om Sven-Otto Littorin och att det kom från bloggvärlden, närmare bestämt från Friktion som ger journalisterna en lektion.

Inte heller är är det lätt att kartlägga bloggvärlden. Det visade sig när Primelabs presenterade sin Twinglyrapport. Invändningar, kommentarer, analyser och annat fick Primelabs att gå ut med ett nytt meddelande om hur de ska göra inför nästa rapport.

Twingly har inneburit en sammankopling av bloggosfären med mediavärlden. På gott och ont. Det betyder dock att många bloggar fått mer uppmärksamhet och att bloggar ibland uppmärksammas i media. Men som Alter Ego skriver:

Dock vill jag påpeka en sak, som jag påtalat förut. Det borde vara hög tid för media på nätet att integrera sig med bloggosfären. Det är inte media som är bloggarna, det är vi, det vanliga folket och media har insett att de måste hänga på trenden. Därför bör de också, som sig bör, länka till bloggare och deras inlägg precis som vi andra gör.

När media skriver om bloggar och blogginlägg borde de länka direkt i artikeln. Alter Ego har helt rätt.

Ur min synpunkt finns det fler problem med media än profitbegäret. Dels den fixering vid oväsentligheter som präglar kvällstidningarna, dels den totala borgerliga dominansen bland seriösa tidningar. Inte ens en enda sossetidning bland de stora seriösa tidningarna.

I bloggvärlden är det annorlunda. Av de politiska bloggarna på Primelabs 10-i-topplista är 4 stycken vänsterbloggar (inklusive sossebloggar). Av de tio politiska bloggarna på Knuff.se med mest knuffpoäng i skrivande stund är 5 stycken vänsterbloggar. På Bloggtoppen.se är 7 av de tio mest besökta politiska bloggarna, vänsterbloggar. På Bloggportalen.se är det 6 stycken av 10 som är vänsterbloggar. Borgerligheten dominerar alltså inte bloggvärlden lika stort som de dominerar mediavärlden. Där kanske en del av förklaringen till medias tveksamhet inför bloggvärlden finns.

Mer om detta i bloggvärlden: Jonas Morian1, Jonas Morian2, Alter Ego ger tips.
Media senaste försök i bloggosfären, blogga mot betalning på Metrobloggen.
Andra bloggar om: , , ,
Technorati: , , ,

Advertisements