Jag gillar USA

I alla fall New York där jag är varje år. För att besöka min dotter och mitt barnbarn. Det enda ställe i USA där jag varit utöver New York är Williamstown i Massachusetts. En liten universitetsstad. Därför att min svärson kommer därifrån. Lite begränsad erfarenhet kanske för att kunna säga att jag gillar USA.

Jag gillar i alla fall New York, att vara där, att det finns så mycket att göra, att där finns en sån fräck park och så många fantastiska skyskrapor (det New York jag brukar besöka är Manhattan)

Jag har inget emot amerikansk mat. Ska jag äta snabbmat kan jag lika gärna äta en hamburgare på Burger King som en kebab hos min turkiske kompis vid Grönsakstorget. När jag dricker öl föredrar jag öl utan beska. Mexikanskt eller amerikanskt oftast. En och annan gång nån brittisk ale.

Hade jag bott i USA hade jag haft jobb i morgon. Där hade de skitit i min politiska övertygelse och min ålder. Två saker som verkar göra det stört omöjligt för mig att få ett jobb i Sverige. Jag gillar också amerikanernas öppna och vänliga attityd. Ingen verkar dra öronen åt sig bara för att jag är högljudd och viftar med armarna så som det ofta händer i Sverige.

Så det finns några bra saker med USA. Men det finns också många dåliga. Många saker jag inte gillar. Sjukvårdssystemet, socialförsäkringssystemet, fackföreningsfientligheten, den överdrivna religiositeten, utrikespolitiken, stödet till militärkupper och fascister. Alla krig som landet startat. Det odemokratiska valsystemet. Segregationen, jag upplever USA som ett mycket mer segregerat samhälle än Sverige. Mer om det en annan gång. De dåliga sakerna är mycket allvarliga för de drabbar framförallt fattiga, arbetare och minoriteter. Därför är USA som helhet kanske inget sådant samhälle som jag vill ha.

Men jag trivs i New York. Och idag är det den 4 juli.

Borgarmedia: SVD1, SVD2, DN1, DN2, AB, DN3,
Bloggat: Jinge, Livet enligt mig, LOKE
Andra bloggar om: , ,

Advertisements
 • Bias

  Hur går en resa om året till USA, med flyg förmodar jag, ihop med miljöproblemet?

  Jag läste att du besöker din dotter och barnbarn vilket gör det klart mer okej än vanlig turism men ändå, miljöproblemet är allvarligt och resor med flyg är en stor bov i dramat.

 • Anders_S

  Resa till USA på annat sätt än med flyg, det är inte genomförbart. Men självklart är flyget ett miljöproblem. Man kan säkert konstruera bränslesnålare flygplan som löser en del av problemet.

  I detta sammmanhang är mina många resor inom Europa och Sverige till diverse möten ett större problem.

  Flyget är ofta billigare och enklare än tåget. Det är ofta biligare också till Stockholm, där tåget annars är ett väldigt bra alternativ. Till Amsterdam och paris är det svårrare, men snabbtåg direkt, borde inte vara omöjligt.

  På grund av politiska beslut så subventioneras idag flyg framför tåg. (ex Skavsta flygplats). Sådant måste ändras med politiska beslut.

 • Bias

  Det jag menade var mer i stil med att man själv kan välja att inte flyga. Jag själv tex väljer helt bort utomlandssemestrar för att jag tycker det är fel att flyga då flygets miljöpåverkan är så otroligt stor. Alla har ju ett personligt ansvar för miljön.

  Jag håller självklart med om att det krävs politiska beslut för att verkligen lösa miljöproblemen, tex måste det till regler och lagar för att sätta stopp på det allra skadligaste, men det krävs också att vi själva blir medvetna om våra egna val och hur de påverkar.

 • Christine

  Att sluta resa på grund av att det finns vissa miljöproblem förknippade med detta är väl inget alternativ. Resandet som sådant är viktigt av många anledningar som till exempel ökad förståelse mellan länder och kulturer. Till länder som USA och utanför Europa finns inget alternativ till flyget (det skulle vara båt i så fall, som är det i särklass smutsigast transportmedlet).

  Att värna om miljön handlar om att göra aktiva val där sådana är meningsfulla. Själv tar jag helst tåget när jag pendlar till Uppsala eller Stockholm från mitt hem i Upplands Väsby och jag brukar ta X2000 till Göteborg. Jag har tillgång till bil men kör väldigt sällan. För övrigt funderar jag på att skaffa miljöbil. Men om man enskilt riktar in sig på flyget som miljöbov missar man en del av systemtänkandet.

  Jag kan tänka mig att flyget mycket väl står för en större andel av utsläppen i framtiden men att vi satsar på att få ner storleken på den totala kakan. Det rimligaste är en stor satsning på förbättringar i framförallt energiproduktion. Om sedan amerikanerna kunde sluta köra så vansinnigt mycket bil vore det bra också. I nio fall av tio går det bra att ta tåget inom Sverige och Norden men att sluta resa tror jag inte är något som egentligen gynnar planeten i det långa loppet. Flyget betyder oerhört mycket för möten mellan fjärran länder och vår öppenhet inför andra kulturer.