Förakt för vanligt folk

Att som Bo Dahlbom i SVD gör, föraktfullt uttala att ”Semester är en 1900-tals-idé” är verkligen att uttrycka förakt för de människor som arbetar på alla Sveriges industrier, sjukhus, affärer och restauranger. Ett förakt för alla som har vanliga jobb. Förakt för de människor som behöver semester för att kunna stå ut med sitt själsdödande eller kroppsförstörande jobb.

Bo Dahlbom uttrycker elitens förakt för de människor som producerar de värden som vi alla lever på och av. Han är föraktfull mot bilarbetarna vid bandet som gjort bilen han kör runt i, han är föraktfull mot butiksbiträdet som hanterar varorna han köper. Han är visar ett grovt förakt mot de människor som ska ta hand om honom när han blir gammal. En sån nonchalans, en sån elitism, en sån okunnighet om vanliga människors villkor. Bedrövligt. Förskräckligt.

Mer i borgarmedia: SVD1, SVD2,
Andra bloggar om: , , ,

3 svar på “Förakt för vanligt folk”

  1. De vanliga männsikor du pratar om har ju ingen jobbmail att läsa vare sig på jobbet eller semestern så frågan är inte relevant för dem.

    Varför väljer man ett kropps- och själsförstörande jobb? Varför utbildar man sig inte istället och gör något som är lindrigare för en själv och mer värdeskapande öht? Robotar kan ersätta både biltillverkarna och butiksbiträdena bara vi lämnar 1900-talet tillräckligt långt bakom oss. Tänk större. Hitta en ständig balans.

  2. Det rä klart att själva mejlläsningen inte är relevant. Men det var inte det jag skrev om. Jag skrev om föraktet i Bo Dahlboms uttalande. Han menade säkert inte att vara föraktfull. Utan föraktet kommer av okunskap om vanliga männiksor levnadsförhållanden.

    Om du tror att vi kan klara oss utan arbetare i världen så är du bra naiv. Robotar kan ersätta en del jobb, men inte majoriteten. På McDonalds behöver vi ha folk som jobbar, vi behöver folk som syr kläder, folk som vårdar gamla osv. Och även robotarna behöver skötare.

    Varför utbildar man sig inte istället? Det förändrar väl ingenting? Det behövs fortfarande folk till de dåliga jobben. Kommer alltid att behövas. Och utbildning är klassberoende.

    Arbetarklassens barn har sämre förutsättningar, inte intellektuellt och förståndsmässigt, men ekonomiskt, möjligheter att få hjälp av föräldrar och när det gäller självförtoende osv.

    I ett idealiskt socialistiskt samhälle så delar vi naturligtvis alla på de jobb som måste utföras, städning, ta hand om gamla osv. Men dagens samhälle är inte sådant.

    Därför är det här reella problem som inte kan avvisas genom att säga ”Tänk större”. Det hjälper kanpapst den pakistanske pojken som syr skor. Inte hjälper Dahlboms uttalande helelr, det bara visar förakt för den pakistanske pojken elelr hans kollegaor i andra delar av världen.

  3. Även bland oss som är vanlig arbetare så finns det sådana som har arbetsmail och jag som är ställare och huvudskyddsombud på min arbetsplats jag har på något vis lyckats få jour dygnet runt verkar det som…
    Det är härligt med semester, men för att jag ska slippa från mitt arbete så måste jag tom slå av min privata mobil bara för att få lugn och ro på semestern.

    Visst i en framtida värld så är det inte säkert att vi kommer behöva utföra alla dessa tunga krävande arbetsmomenten, men då pratar vi nog inte innom de närmaste århundradena för gör vi det så är det nog bara för att dessa jobb flyttat till U-länder istället.

    Summa sumarum:
    För de som är, har varit och kommer att vara vanliga arbetare är semestern en viktig del av livet för att man skall orka med sitt arbete och kunna ladda batterierna för att fortsätta ännu ett år i ekorhjulet för någon måste hju utföra det job vi har, vi stjälva eller någon anna.

Kommentarer är stängda.