Framgångar för vänstern i Grekland

Den partier som fick ökat antal mandat i det grekiska valet är de två småpartierna på vänsterkanten, det stalinistiska KKE och den radikala partikoalitionen Syriza. Det stalinistiska partiet fick 8,1% och 22 mandat medan Syriza, som är formerat kring det vänsterreformistiska partiet Synaspismos, fick 5% och 14 mandat. En grupp, Kokkino, som samarbetar med Socialistiska Partiets systerorganisation i Grekland ingår i också i Syriza. Systerorganisationen, OKDE-Spartakos deltar i en annan nybildad vänsterfront som heter ENANTIA. Denna fick inga mandat i valet och det är ännu oklart hur många röster man fick.

Det konservativa partiet Ny Demokrati lyckades dock behålla makten trots en röstmässig och mandatmässig tillbakagång.

Borgarmedia: DN1, DN2, DN3, SVD
Andra bloggar om: , , , , ,

2 svar på “Framgångar för vänstern i Grekland”

  1. Positiv rubrik, men jag tycker nog ändå att det känns ganska eländigt att konstatera att inte vänstern lyckades få ett starka genombrott med anledning av förutsättningarna. Jag ska försöka läsa på mer om er systerorganisation i Grekland, men jag är i stort väldigt skeptisk till Synaspismos… tyvärr.

  2. Jag har inte mycket till övers för Synaspismos heller. Det är ett parti som är inriktat på politiskt samarbete med det i praktiken borgerliga partiet PASOK.

    Vad jag tycker om KKE, gammalstalinismens enda kvarvarande massparti behöver jag knappast redogöra för.

Kommentarer är stängda.