Människovärdet

Frågan är vilka det är som brister i synen på människovärde? Tonåringarna eller alliansregeringen och Fredrik Reinfeldt?

Om vi vuxna ska kunna lära människor ta hänsyn till människan okränbarhet som levande varelse så måste vi uppföra oss på det sättet själva. Vi måste försvara en humanistisk politik. Vi måste vara emot den enorma fixering på individ, individualism, JAG, JAG, JAG, som finns i dagens samhälle. Allt ifrån Alex Schulmans vedervärdiga krönikor, som av journalister kallas bloggande, till regeringens människoföraktande politik som säger att endast de starka individerna har rätt till försörjning.

Vi måste bort från sånt om vi ska kräva att våra ungdomar ska uppföra sig bättre. Vi måste bort från en politik som gynnar den starka människan, den rika människan. Vi måste få en politik som bygger på solidaritet, på gemenskap och gemensamt ansvarstagande.

En politik inriktad på individualiteten, på egoismen som drivande kraft, på det sätt som alliansregeringens politik gör, talar i själva verket om för ungdomarna att endast ensam är starkt. Att man inte ska ta hänsyn. Att man måste klara sig själv och de som inte gör det får gå under. Det är kontentan i den borgerliga politiken och i stora delar av dagens egofixerade samhälle. Det är där problemet ligger. Det ligger hos oss vuxna som skapat ett sådant samhälle. Inte hos ungdomarna. För det är vi vuxna som skapat ungdomarna. Skulden ligger hos oss.

Ett samhälle där en blogg som sprider skit och dynga får utgöra normen för bloggande hos våra skit- och dyngkastande kvällstidningar och deras falska upplagejagande egoister til journalister och redaktörer.

Fortsätter alliansregeringen, medivärlden och vi vuxna på den inslagna vägen komemr det att barka ännu mer åt helvete. Det blir som i USA. Där morden per 1000 invånare är mångdubbelt fler än i Sverige. Där våldet är värre. Där fattiga slår ihjäl fattiga. Där ungdomar mejar ner klasskamrater. Fortsätter vi på skitsnackets, egoismens och borgarpolitikens väg är det där vi hamnar. Det blir värre. Inte bättre.

Därför är det också ett sånt fruktansvärt hyckleri när Reinfeldt uttalar sig. Han är med och skapar det samhälle som leder till ökad fattigdom, ökade klyftor och ökat våld. Förändrar han inte sin regerings politik är det delvis han som är ansvarig för ungdomarnas och andras bristande syn på människans värde.

Läs tidigare inlägg: Om Schulmans blogg och om mordet i Blekinge.
Bloggat: Slutstadium,
Borgarmedia: SVD1, SVD2, SVD3, SVD4, SVD5, SVD6, SVD7, SVD8, SVD9, SVD10, SVD11, SVD12, DN1, DN2, DN3, DN4, DN5, Metro, DN6
Intressant?
Andra bloggar om: , , , , , , ,

7 svar på “Människovärdet”

 1. Din slutsats är tydligen att allt ont i världen har sitt ursprung i den borgeliga regering som regerat Sverige i ungefär ett år….Om detta är ett tecken på oförmåga att se sammanhang eller ett billigt sätt att göra partipolitik av massmedialt högaktuellt mord är något Du borde fundera över…
  mvh
  Per

 2. Det här var nog i särklass det mest förvirrade och korkade blogginlägg jag någonsin läst! Man förvånas över hur mycket klarsynthet och logik som kan grumlas av politisk ideologi. Det var nästan lite komiskt naivt på något sätt.

 3. Detta kan ha varit det konstigaste inlägget jag har hört. Om det är någon politisk inriktning som tar bort ansvaret från individen så är det socialismen med dess ständiga mantra att det är kollektivet som bär ansvar – om någon mördar en annan så är det samhällets och inte individens fel.
  Detta ständiga propagerande för att det enda som har värde är kollektivet leder i slutändan till samhälle där en enskild människa saknar värde.
  Låt offrens anhöriga för det inhumana gatuvåldet få känna att vi bryr oss och att vi tänker göra något åt denna utveckling där mord hör till vardagen.

 4. Jag ar just tillbaka i USA igen (dar jag normalt bor) efter en langre tid i Stockholm, och min uppfattning ar precis tvartom vad denna blogg beskriver. Jag kanner som mitt manniskovarde ar hogre i USA an i Sverige och alltid kannt sa.

  Sen jag nu just kom tillbaka till Florida, USA (fran Stockholm) kanner jag redan hur mitt manniskovarde gatt upp. Har ar ju folk vaenliga, artiga och hansynsfulla till varann, vilket jag inte sag mycket av i Stockholm.

  Dessutom kan jag intyga att Amerikanska barn och ungdomar visar betydligt mer respekt till vuxna och foraldrar an dom gor i Stockholm.

  kommer ihag hur min gamla mamma da hon besokte mig i California var sa enormt imponerad da barnen alltid laet henne ga in i bussen forst for hon var gammal. Hon var ju van att de sma barnen rusade in i T-banan och bussar forst och tog sina sitt-platser innan de gamla hade en chans. Sa ar dom kanske ”uppfostrade” att gora i Stockholm.

  John Olsson

 5. Det spelar väl ingen roll om folk är artiga och släpper på dig på bussen i USA, när det är fler mord, fler fattiga som lever i misär, fler offer för industri och marknaden som knappt klarar att leva på två heltidsjobb?

  Jag klarar mig utan sittplats på bussen, om jag slipper det där.

  Är ”artighet” det högsta värdet i ett samhälle? Knappast. Och artighet byggt på disciplin och rädsla för föräldrarnas makt och uppfostran är inte min sorts artighet. Dessutom, hur ofta ser du problemen så länge du reser på de stora flygplatserna eller umgås med folk som har det bra? Inte speciellt ofta, är min gissning. Såklart gäller inte detta alla amerikaner, jag känner massor med trevliga amerikaner som är precis som du beskriver, men kom inte och säg att landet inte har mer problem än Sverige eller att de respekterar människovärdet mer. Basera dina uttalandet på statistik, inte på några få upplevelser.

Kommentarer är stängda.