Slut på franska tågstrejken?

Det verkar som den franska tågstrejken håller på att ta slut. Att arbetarna får gå med på en höjning av pensionsåldern. Mot att man får höjda löner, speciellt när man är äldre och har lång anställningstid.

Så här skriver tidningen Internationalen om strejken:

Den stora frågan för järnvägarna är att deras pensionsvillkor ska försämras. Det kommer att krävas 40 års tjänst för full pension i stället för 37,5. Som läget är nu betalar de högre avgifter och får ut mindre pension för att kunna gå i pension tidigare.

Socialistpartiet anser att 40 år är rimligt, det alltmer krympande kommunistpartiet stöder det nuvarande systemet, och Olivier Besancenot från LCR, Ligue Communiste Rèvolutionnaire förklarar att partiet kämpar för 37,5 år för alla med full pension beräknad på de tio bästa åren, och pensionsålder från 60 år.

President Nicolas Sarkozy, som nyss har höjt sin egen lön med 172 procent, är visserligen skakad men tänker hålla emot i det längsta.

Men det verkar som om de flesta nu röstat för att man ska återgå till arbetet och avsluta strejken och att den därför är på upphällningen. Men det har i och för sig borgerlig media sagt förut. Utan att det varit sant. Så det återstår att se vad som händer.

Andra bloggar om: , , , , ,
——————————————————————
Jinge om Sverigedemokrater, Alliansfritt Sverige om regeringen och studenterna, iology and Politics om nazism och tidskriften Axess