På söndag kan venezolanerna få kortare arbetstid

På söndag kan folket ge Chávez mer makt är rubriken på Göteborgs-Postens i övrigt hyggligt bra och neutrala artikel om folkomröstningen i Venezuela. Av 69 förslag som det ska röstas om fokuserar GP:s rubrik på ett av sämsta. Precis om övrig media gör. Borgerlig media i Sverige har en tendens att fokusera på de mer negativa sakerna eftersom man (borgerlig media vill säga) oftast inte ens gillar de bra sakerna som folk också ska rösta om.

Man kan alltså precis som jag, istället fokusera på det bra i rubriken. Som att venezolanerna får en lagstadgad arbetsid på 36 timmar i veckan om de röstar ja.

Andra bra saker folket i Venezuela kan få om de röstar ja är:

  • Skrotad autonomi för centralbanken – innebär en utökad demokratisk och politisk kontroll över finanspolitiken.
  • Förstärkt expropriationsrätt – begränsar storgodsägares makt
  • Sociala förmåner även för folk inom den informella sektorn – innebär att de fattigaste delarna av befolkningen får ta del av sociala välfärdsprogram
  • Hälsofond för de som arbetar i den informella sektorn – bra för de allra fattigaste

De punkter jag är kritisk mot återfinns väl belysta i vanlig media. Så de bryr jag mig inte om att skriva om här. Men helt klart är att ingen av dem innebär en begränsning av demokratin som många borgerliga debattörer och borgerlig media hävdar. Att presidenten får mer personlig makt är jag visserligen kritisk mot. Men det är faktiskt bara ett närmande till den situation man har i Frankrike.

Bloggat: Trondheimsmodellen

Vänstermedia: Flamman
Borgarmedia: DN1, Sydsvenskan, SVD1, SVD2, Dagen
Andra bloggar om: , , , , , , ,
————————————————————————-
Och missa inte Alliansfritt Sveriges julkalender.

2 svar på “På söndag kan venezolanerna få kortare arbetstid”

  1. Nämen så trevligt! Då inställer sig visserligen fråganom det inte vore bäst att gå ett steg längre: skulle inte folket i Venezuela kunna ge Chavez oinskränkt makt i utbyte mot ytterligare några sociala förmåner?

    För inte kan det väl vara så att de förmåner du räknar upp är mutor i i syfte att få folkets stöd för ett steg i auktoritär riktning?

  2. Folkomröstningen , om det blir ja, innebär att Ch?°vez får ungefär samma maktbefogenheter som den franske preidenten. Något jag tycker är fel.

    Men tycker man inte att den franske presidenten har oinskränkt makt så kommer Ch?°vez inte heller att ha det.

Kommentarer är stängda.