Årets politiska bloggfusk?

En högerblogg som kallar sig centerpartistisk ordnar i år, liksom förra året, en omröstning om årets politiska blogg. Kul och roligt, lite lagom oseriöst och lite lagom seriöst. Det hela ska inte heller tas på för stort allvar som jag ser det. Jag nominerade bland annat (säkerligen i likhet med många andra) Sveriges mest besökta och lästa politiska blogg, Jinge till omröstningen. Döm om min förvåning när jag ska rösta. Jinge finns inte ens med bland de bloggar man kunde rösta på.

Varför han hade tagits bort redovisas ingen stans på omröstningens sida förutom i den diskussion som uppstått med anledning av att Jinge reagerat på detta. Jinge hävdar själv att det beror på att han var kritisk mot omröstningen förra året. Bloggen Bent håller med om det, vad jag förstår, men menar nog mer att det är lite som ett missförstånd. Eftersom Jinge absolut inte ville vara med förra året utgick Bent alltså från att han inte ville det i år heller. Ett märkligt antagande tycker jag nog. Även om det går att förstå.

Frågan man emellertid ställer sig är dock hur många andra bloggar som tagits bort från tävlingen? Är det verkligen bara Jinges? Eller sker det nån form av urval som inte redovisas. Varför har det inte redovisats att Jinge tagits bort? Hur intressant blir egentligen tävlingen när den är/kan vara manipulerad av bloggägaren redan från början.

Kanske borde hela omröstningen tas över av någon mer neutral blogg än Bloggen Bent. En blogg som inte ens kan misstänkas favorisera och prioritera borde kanske ha hand om en sådan omröstning. Om vi vill vara seriösa i bloggosfären alltså. Bloggtidningen kanske? För trovärdighetens skull alltså.

Vad gäller årets omröstning är ju resultatet oerhört lätt att ifrågasätta, med brasklappen att det kanske inte egentligen spelar så stor roll, genom att minst en blogg (Jinge) uteslutits ur tävlingen. Det finns dock också bloggar som tagits bort på egen begäran vilket ju är nåt helt annat. Vid förra årets omröstning så gjorde uppenbarligen Jinge det. Men så vitt jag vet, så gjorde han inte det i år. Detta luktar lite illa tycker jag, även om det hela kanske inte ska tas på för stort allvar.

Så det är väl knappast årets politiska bloggfusk, utan mer oskyldigt kanske. Fast misstankarna ligger där och gnager. 😉

Bloggat: Erik Laakso, Deeped, Peter Karlberg, Cattis blogg, Jonas Morian, Blogge Bloggelito
Andra bloggar om: , , ,

PS. Det går att rösta på mig däremot. DS.

20 svar på “Årets politiska bloggfusk?”

 1. Nää, det ska man inte ta så allvarligt. Men arrangerande blogg borde ta mer seriöst på det än att bara ”tro” en massa saker, om det nu var det han gjorde, vilket jag förstås tvivlar på…

 2. Jag har utgått från att tävlingen håller sig på en seriös nivå. Jonas Morian har ju insyn i hur röstningen går till så jag tror inte tävlingen handlar om att man på något sätt vill att en höger eller vänsterblogg ska vinna.

  Men jag kan hålla med om att ska en sådan här tävling hållas så gäller det att det sker på ett sätt så att andra inte kan ifrågasätta dess resultat. dvs det borde ske på en mer synligt seriös nivå än vad som har skett och med kanske bättre redskap än de som föreligger.

  Själv har jag valkampanjat för att folk ska rösta på mig *lol*, det kommer säkert slå tillbaks på mig…om nu tävlingen kommer anses vara styrd och inte ske seriöst av många.

  Men för mig hade utmärkelsen gjort att kanske fler vågar lyssna på vad en hora säger och priset hade jag haft stor nytta av… så jag har bett mina läsare att rösta på mig trots jantelagen o allt.

 3. Vi ska nog inte överdriva betydelsen omröstningen. Men det är klart att den som vinner säkert har viss nytta av det. Speciellt tror jag detta gäller om den som vinner inte tillhör det politiska etablissemanget (som Morian ju gör) eller har mainstream-åsikter. Följaktligen skulle det ha större betydelse för mig om jag vann (vilket jag absolut inte tror att kan göra) eller för dig Isabella (som jag däremot tror kan vinna) än för många andra.

  Bloggen Bent är som jag ser det en ganska oseriös bloggare som skriver saker som inte kan tas på allvar (DN:s kultursida är socialistiska, socialism innebär slavläger osv). Han håller ofta en debatton som inte är seriös som jag ser det (ok, jag erkänner, ibland är jag likadan).

  Vi ska inte heller överdriva risken för att Bloggen Bent fifflar med omröstningen. Jag tror inte den är överhängande eller speciellt stor. Men det vore seriösare om han i framtiden överlämnade omröstningen till nån blogg som alla respekterar.

 4. Tror inte att Björn ”fuskat”, även om man kanske kan diskutera vissa detaljer i nomineringsförfarandet säkert. Åsiktsmässigt kan jag tycka att han är ute och seglar emellanåt, precis som han säkert tycker att jag är det då och då. Men jag respekterar honom ändock och anser nog ändå att han är just en sådan blogg som kan anordna en sån här grej. Kom ihåg att det var promemorian som vann förra året, till exempel.

  Sen kan man ju fundera på vilken blogg som finns och respekteras av alla! 😀

  Blir väl en process som kommer att förfinas med åren, kan jag tänka mig. Känns trist att inte kunna visa besvikelse över att det blev fel, utan att misstankar om fusk, tycker jag… 🙁

 5. Det förvånar mig att du ser bloggen bent som oseriös. Jag ser inte din blogg som oseriös trots att du saluför åsikter som jag ofta inte sympatiserar med. Men om du ser bent som oseriös så blir jag nog tveksamt inställd till din egen seriositet. Bara för att man inte håller med om en annans åsikter betyder det ju inte att vederbörande är oseriös för den skull.
  Jag ser bloggen bent som seriös i allra högsta grad.
  Det faktum att Jonas Morian vann förra året visar ju också på att tävlingsresultatet borde gå att lita på.

 6. Jag blev lite putt på att vissa bloggar var med men inte min trots att jag ofta skriver lika mycket politik som dem. Men att tro att Bent skulle tagit bort mig på grund av åsikter vete fan eftersom vi knappast står på varsin sida om avgrunden som Jinge och han.

  Däremot reagerar jag mot att du menar att Bloggtidningen skulle vara objektiv och neutral. Chadie är väl knappast känd som en objektiv och icke-politiskt inriktad bloggare?

  Däremot hade jag hoppats på en mer transparent röstning i år.

  Fast vem fan bryr sig egentligen?

 7. Jag tror Anders var ganska humoristisk när han skrev sin post. Det finns ganska mycket ord och annat där som visar att rubriken och stora delar av posten är skriven med humor.

 8. Problemet nu är väl att jag, och säkert flera andra, väljer att inte rösta när Jinge inte finns med. Det är ju svårt att ta tävlingen på allvar då.

  Det innebär hyfsat troligt att resultatet kommer att bli snedvitt och som Jinge säger, en tävling för högerbloggare. Om det är en självuppfyllande profetia eller om det blir så i alla fall är svårt att säga. Jag kan i alla fall konstatera att i princip alla bloggar som länkade till tävlingen var ”högerliberaler” i olika smaker och sorter.

 9. deeped. Det är inte bara Chadie som gör Bloggtidningen. Utan också Mary (MinaModerataKarameller). En från var sida av den politiska bloggosfären.

  Alter Ego: En omröstning om årets politiska blogg blir väl med självklarhet politisk. Allt annat vore underligt.

  Opassande: Jag tror nog inte Björn fifflar eller fuskar. Men kommunikationen mellan honom och Jinge borde varit bättre. Och det är lika mycket bJörns fel som Jinges.

  Hampus: Ni får väl göra som en Jinge-motsåndare säger: Rösta på Jinges släpvagn. Att inte rösta alls är ju lite löjligt på nåt sätt. Ska vi från vänstern verkligen bojkotta? Det tycker inte jag.

  Gerdebring: Problemet med Bloggen Bent och med mig ibland är att vi går till överdrifter. Att säga att Dagens Nyheters kultursida är socialistisk är dock ännu längre över gränsen. Att delta i en kampanj med det innehållet är ytterligare ett steg över gränsen. Det är faktiskt oseriöst. Det är ungefär som om jag hävade att DN är en libertariansk tidning och derv en kampanj kring det.

 10. Emma: Sen hängde jag på Jinge och Blogge. De skrev båda ganska provokativt. Jag tonade faktiskt ner i förhållande till dem. Och markerade ganska tydligt att det hela inte var så allvarligt.

 11. Anders, ”Släpvagnen” läser jag för det mesta inte, Jinges blogg läser jag regelbundet eftersom det är trevliga och aktiva diskussioner.

  Och varför skulle jag rösta på något som endast borgerliga bloggare verkar bry sig om och som endast lanserats av borgerliga bloggare? Det blir ju som om Expressens undersökningar om politik, svåra att ta på allvar.

 12. Men vänta nu – förra året vann Jonas Morian. Han är väl ingen högerbloggare?

  Det vore klädsamt om man kan ta det här för vad det är, en lek – inte blodigt allvar. Bloggen Bent är lika kul och bra som alla andra. Kom ihåg det viktiga är ATT man har åsikter inte alltid vilka man har. Det är det som ger spänst i resonemangen. Vi har alla olika sätt att ge uttryck, en del av oss är eftertänksamma andra mer dramatiska.

  Och ja, Bloggtidningen drivs av en höger och en mer väsnterorienterad person. Vi vill göra en neutral journalistisk produkt. Vi är båda journalister med många års erfarenhet och kan skilja på det ena och det andra. De politiska pamfletterna kör vi i våra egna bloggar ;-). Ibland måste man ta fram sitt vuxna jag.

  Dissa inte Björns tävling nu för att Jinge och Björn missade något o kommunikationen. Men jag utgår ifrån att ni märkt att Björn inte är den som skapade rubriker kring det här. Rent av kanske det hade löst sig om de båda hade talat med varandra från början.

  Men som jag brukar säga ”Män är som tändstickor, plötsligt flammar de upp och tappar huvudet”, haha (humor är väl bäst att jag tillägger här)

  Gilla varandra vet jag…

 13. Hampus skrev:
  ”Jinges blogg läser jag regelbundet eftersom det är trevliga och aktiva diskussioner”

  Fast du bör veta att dessa diskussioner är censurerade och modererade av Jinge. Argument som han ogillar tas bort. Det kan väldigt många bloggare och kommentatorer vittna om.
  Själv läser jag sällan Jinges blogg då jag tycker att den är tråkig och ofta ganska ytlig, men speciellt stör jag mig just på att man tror att det är en öppen diskussion när det i verkligheten inte är det.

 14. Mary, som jag skrivit på en del andra håll. Jag accepterar tävlingen. I motsats till en del andra vänsterloggare. Men vinner nån obskyr blogg tävlingen så är det annorlunda. Om däremot en välbesökt blogg vinner, oavsett politisk inriktning så är det OK. Synd att Jinge inte är med dock. Vi som nominerade honom borde ha meddelats på nåt sätt, så kunde dethela ha retts ut och Jinge kunde varit med. Det är faktiskt lite dålig skötsel från Björn sida. Det är klart att det löst sig med lite bättre kommunikation.
  En utveckling av tävlingen vore bra. För att det ska vara möjligt borde den tas över av en mer neutral blogg.

  Gardebring: I princip alla stora vänsterbloggar är modererade. Därför annars skulle vi få 100-tals rasistiska, sionistiska, antisemitiska, islamofoba och högerextremistiska kommentarer varje dag. Det skulle bli oläsligt och otrevligt.

  Sen, avslutningsvis, Mary, såna som Jinge och jag betraktar inte högersossar som Jonas Morian som speciellt mycket vänster.

 15. Jo, Anders, jag vet att det finns de som påstår detta. Själv modererar jag min blogg också efter att en enorm mängd troll i början påstod att jag inte fanns, började skriva nazistisk och rasistisk propaganda.

Kommentarer är stängda.