Vänstern i Pakistan och Benazir Bhutto

Vänstern i Pakistan består av ett antal mindre grupper och en som är större än de andra, Labour Party of Pakistan (LPP). En av ledarna i LPP är Farooq Tariq som var bland de folkrörelseledare och partföreträdare som mötte Benazir Bhutto i november, under undantagstillståndet, för att börja diskutera samverkan och gemensamt agerande under valkampanjen och i valet i Pakistan.

Dessa diskussioner ledde vad jag förstår till att man kom överens om att valet skulle bojkottas men Benazir Bhutto och PPP drog sig dock ur ett eventuellt samarbete innan dess. Istället valde PPP att komma överens med de två andra huvudpartierna i Pakistan om att ställa upp i valet som av vänstern betecknats som bedrägeri redan innan valkampanjen börjat. Det var också därför man kommit överens om att bojkotta valet.

Kampanjen för bojkott hade just startat när Benazir Bhutto blev mördad. Vänstern (LPP) i Pakistan betecknar mordet på Benazir Bhutto som en svårt slag för den brittiska och US-amerikanska imperialismens planer, men tyvärr samtidigt också en triumf för fundamentalistiska krafter.

Mordet utlöste också de största massprotester Pakistan skådat på år och dag, inklusive en mycket framgångsrik generalstrejk. Dessa har dock till en början varit riktade i huvudsak mot Musharraf och militären samt deras supportpolitiker.

I försök att istället kanalisera folks ilska mot fundamentalisterna presenterade militärregimen namnet på en känd fundamentalist och förmodad Al-Qaida anknuten person, Baitullah Mehsud, som skyldig till attentatet mot Bhutto.

Farooq Tariq och vänstern i Pakistan menar dock att detta är något tveeggat, då man sen länge vet att ISI, den militära underrättelstjänsten i Pakistan har direkta band till de muslimska fundamentalisterna. Något som visas tydligast av att nämnde Mehsud frigavs första dagen av undantagstillståndet.

Det står dock klart att majoriteten av vänstern i Pakistan och LPP inte delar Tariq Alis positiva uppfattning om PPP. Partiet ses som en del av det korrupta pakistanska styret och inget annat. En del av apparaten. Istället uppmanar LPP till bojkott av valen den 8 januari och till en tre dagars generalstrejk för att försöka störta militärdiktaturen.

Intressant?
Bloggat: Jinge, Peter Krantz, Motbilder
Borgarmedia: SVD1, SVD2, SVD3, SDS1, SDS2, Dagen1, Dagen2, DN

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , ,

Advertisements