Övergivna områden – bortglömda turistmagneter

När jag och min son sommaren 2006 var på en liten kort minisemester på Kinnekulle var faktiskt de emst intressant sakern att titta på de övergivna indutriruinerna av olika slag. Vi är bägge intresserade av medeltiden så det fanns gott om sådana saker att titta på också. Forshems kyrka (ganska ointressant faktiskt), Husaby och mängder med andra saker.

Men bland det allra bästa var istället den fantastiska jättevägen som ligger övergiven mitt ute i skogen. 40 meter bred går den mellan det stora och mycket intressant kalkbrottet och den övergivna och delvis rivna cementfabriken i Hällekis. Alla sakerna mycket intressant som turistmål, men uppenbart saker som Göten e kommun skiter i. Det var helt hopplöst att hitta information om de olika sakerna. Cementfabriken och brottet har dock ett litet minimuseum som drivs på ideell basis i Hällekis. Men herregud, det skulle kunna vara en rejäl turistattraktion med lite arbete från kommunens sida.

På rakt motsatt sida av Kinnekulle ligger dels den medeltida Husaby kyrka och ett hällristningsområde. Bägge nog så intressanta. Men allra intressantast är de övergivna och öde alunskifferbrotten i området. Med övergivna byggnader och silos överallt. Ett landskap som hämtat ur en Science Fiction-serie om framtiden. Om alunskifferbrotten finns överhuvudtaget ingen information att få tag på i Götene kommun. I alla fall inte lättåtkomligt för en turist.

Men Götene kommun är kanske inte intresserade av mer tursim. Det kanske räcker med Arn-turismen. Folk som letar spår efter en person som aldrig funnits. Å andra sidan finns det säkert många fler kommuner i Sverige som har gamla övergivna fabriker eller liknande miljöer som kan användas som turistattraktioner. Dessa kommuner har ju ingen Arn att luta sig på, så de kanske är mer intresserade.

Fram till dess att kommunerna i Sverige börjar vårda och utnyttja sina industriminnen kan dock den intresserade kolla in Jan Jörnmarks hemsida, läsa hans bok eller kolla in bloggen Rost-Sverige. Där kan man se många fina exempel på intressant övergivna miljöer. Och få tips på vad som finns att besöka. Bli en ”urban explorer”.

Intressant?
Borgarmedia: SVD1, SVD2, GP, DN1, DN2, DN3, SVD1, SVD2, E24
Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , ,