Milda straff för fotbollshuliganer

När nu ett antal fotbollshuliganer dömts för våldsamt upplopp kan jag konstarera att de fått betydligt lägre straff än vad ungdomar fick efter Göteborgshändelserna år 2001. Detta trots att fotbollshuliganerna i de flesta fall inriktat sig på att skada personer, exempelvis enskilda poliser.

Det högsta straffet för fotbollshuliganerna (flera av dem dömda för flera fall av våldsamt upplopp) är två månader medan det högsta straffet i Göteborgs tingsrätt för samma sak var 6 år. Ett straff som dock blev väsentlig sänkt i hovrätten, till 3,5 år om jag minns rätt. men de stora skillnaderna kvarstår. De flesta som dömdes för våldsamt upplopp i Göteborg år 2001 dömdes till fängelse, men de flesta nu dömda fotbollshuliganerna dömdes till böter och villkorliga domar. Ingen fick villkorligt i Göteborg trots att de flesta inte var dömda innan. Ingen av de dömda vänsteraktivisterna i Göteborg har heller senare dömts för något brott.

Det finns dock en person som dömdes för att ha försvårat polisens arbete i Göteborg år 2001 som dömts senare. Detta är en person som dels är högreextremist, dels är medlem i X-team. Han är dömd för grov brottslighet, bland annat medverkan i det kända Landvetterrånet. Men det är en annan historia.

Det vi kan konstatera är de som dömdes i Göteborg efter kravallerna år 2001 dömts till mycket längre straff än andra som begår eller begått samma brott. Detta kan som jag ser det inte tolkas på annat sätt än att domarna i Göteborg hade en politisk ingrediens. Man dömdes hårdare av politiska skäl.

Intressant?
Borgarmedia: SVD1, SVD2, DN, AB
Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , ,

Advertisements
  • Klart intressant, handlingarna i sig är jämförbara. Men det har väl länge varit så att brott i samband med sport, eller till och med på en idrottsplan, straffas lägre. Varför är egentligen oklart.

  • shamrock08

    Har ni sett bilderna? Ingen blir skadad eller är ens i närheten av att bli skadad. Ruskar i grinden bara.
    Det ska inte vara fängelse överhuvudtaget.