Modebloggarna – är de ett problem?

Det tycker jag nog inte. Inte generellt sett alltså. Det är inget fel att unga tjejer/kvinnor bloggar om det som de är intresserade av och inget fel att många läser deras bloggar. Inte heller kan jag uppröras speciellt mycket av det faktum att de tjänar pengar på reklam eller textreklam.

Men att utifrån det säga att det hela är problemfritt är att ta i. Det finns flera olika problem med detta. Ett av dem kanske är mer en avspegling av det ojämlika och ojämställda samhälle vi lever i. Varför är det i huvudsak unga kvinnor som skriver modebloggar och medelålders män som dominerar bloggarenan för politiska bloggar. Varför skrivs inga stora modebloggar av unga killar (mode är i allmänhet mer intressant när man är ung)? Och varför dominerar männen politiken? Om något är detta en avspegling av samhällets värderingar och patriarkala strukturer som jag ser det.

Det innebär inte att den enskilda tjejen är förtryckt, eller upplever sig förtryckt om hon faktiskt kan anses vara det. Det innebär inte heller att männen (däribland jag själv) som dominerar den politiska bloggosfären nödvändigtvis gör nåt fel. Men det säger en del om det samhälle vi lever i. Tjejerna är upptagna med att behaga männen. Och männen upptagna med att formulera levnadsvilloren för både kvinnor och män. Det känns faktiskt väldigt gammaldags.

På samma sätt kan man faktiskt se Isabella Lunds kamp för att sexköpslagen ska bort. Att hon ägnar sig åt en kamp för rätten att behaga männen. Vilket det i sig inte behöver vara nåt fel i. Men det säger också nåt om det samhälle vi lever i. Det kan mycket väl också vara nåt man väljer att göra frivilligt. Vilket dock inte betyder att vi måste legalisera det för det. Allt som folk väljer att göra frivilligt är inte legaliserat och jag tycker inte heller att allt ska vara det. (jag är medveten om att det finns folk som anser det, men undanber mig just den principdiskussionen i samband med detta inlägg). Nu ska vi dock för klarhetens skull konstatera att det är köparen av sexuella tjänster som begår ett brott, inte säljaren.

Därmed tror jag faktiskt att man kan säga att de unga tjejerna som skriver om mode och Isabella Lund ägnar sig åt delvis samma sak. Att behaga och serva män. De har naturligvis valt det alldeles frivilligt, men ingen av dem ska komma till mig och säga att inte samhället i stort har påverkat deras val (precis som det påverkat mina val i livet). Samhällets värderingar om vad som är viktigt och om vilka som är viktiga styr mycket av det vi gör. Alla blir vi påverkade och låter oss påverkas i vårt val av sysselsättning och liv. Konstigt vore det annars.

En del av de unga tjejer som skriver modebloggar förstår uppenbart inte dessa mekanismer och kan inte se sambandet mellan det som de håller på med och det som Isabella gör. Eller så gör de precis det. I vilket fall som helst (oförstående eller avståndstagande på grund av införstådd närhet) så kan man se den mest cyniska och vidriga mäniskosyn när de kommenterar saker från det verkliga livet på sina modebloggar. Inte heller duger det att säga att urskulda dem med att de är 16 år.

De tjejer som uttrycker sig på det människoförkatande och cyniska sättet är den kvinnliga motsvarigheten till de obehagliga grabbar som misshandlade en annan ung kille till döds på Kungsholmen. Det är samma människoförakt och samma arrogans. När det på detta sätt uttrycks av unga tjejer på bloggar som läses av tusentals läsare har det definitivt en negativ effekt på människor och andra ungdomar.

Ett annat problem som kanske inte är lika allvarligt är att många unga tjejer helt neklt utnyttjas av storföretag i reklamsyfte. Ett rent kapitalistiskt utnyttjande. Tjejerna arbetar i praktiken för företagen utan att få betalt.

Det handlar faktiskt inte bara om att tjejerna tar plats som Hanna Fridén skriver utan också om att företagen ser till att tjejerna tar plats så att företagen kan tjäna pengar på dem. Sådant kallas utsugning och utnyttjande.

Därmed inte nödvändigtvis sagt att de unga tjejerna gör fel, eller inte förstår att de utnyttjas. Det behöver alltså inte vara ett problem för den enskilda personen eller för den enskilda bloggen. Men som fenomen är det inte riktigt bra. Gör man ett jobb ska man ha betalt. Genom att inte ta betalt för reklam så bidrar tjejerna till att göra andra arbetslösa. Och det är naturligtvis ett problem.

Intressant?
Bloggat: Kamferdroppar, Teflonminne1, Drottningsylt, Teflonminne2, Teflonminne3, Petter Partikulärt, Jinge1, RoyaMatilda, Cattis, Blondinbella, Kenza, Stina-Lee
Borgarmedia: Metro1, Metro2, E24, DN1, Metro3
Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements
 • Ehhh nu var du inte snäll som satte mig i samma båt som modebloggarna… Ska jag sätta dig samma båt som Desiree Petrhrus Engström kanske? Det du gör är ett stort problem i debatten om prostitution som jag snacka rätt länge med Josefin Brink om… det här behövet av att positionera sig själv och alla andra i den debatten.

  Och du jag argumenterar för att horor ska få mänskliga rättigheter inte för att vi ska ha rätt att behaga män! Undrar verkligen vilka glasögon du har fått på dig idag som gör att du kan se saker på ett sådant konstigt sätt! Och psss vi behagar även kvinnor!

 • Anders_S

  Isabella, jag funderade över hur jag skulle formulera mig där. Men insåg att jag inte hade tillräckligt mycket utrymme för att helt klargöra hur jag menar (inlägget är alldeles för långt som det är). Så jag insåg också jag skulle få en kommentar från dig. Jag får återkomma till det hela och ja, jag vet att din argumentation utgår från prostituerades rättigheter. Men precis som när jag argumenterar för arbetarklassen rättigheter kan det finnas andra motiv bakom som vi inte alltid är medvetna om. Vi bär alla på fördomar, fixa idéer och förutfattade meningar. Ofta utan att vi ens vet om det.

  Jag vet inte om jag har en klar position i debatten om prostitution. Den delen av prostitution som jag har egentlig kännedom leder mig till att vara för sexköpslagen. Men jag kan också förstå de, exempelvis du, som argumenterar mot.

  Mitt inlägg är ju inte riktat mot någon (jo möjligtvis mot bloggaren Maria Vuitton då) men jag hoppas att nån som halkar hit från den trackback man eventuellt får på nån av modebloggarna kan fundera lite och dessutom gå vidare och läsa på andra ställen som exempelvis hos Kamferdroppar och dig. Dessutom så kan man väl säga att inlägget är ett utryck för att ingenting är svart eller vitt. Modetjejernas halvnakna bilder är mer i närheten av det som du sysslar med än vad de själva tror och kom ihåg, jag fördömer inget av det.

 • Långt ner i Metroreportaget så har jag fått yttra mig om dessa modebloggar.

  http://metro.se/se/article/2008/02/05/21/3505-45/index.xml

  Jag tycker att jag fick till svaret hyfsat.

  Men, jag tycker att de är tämligen oproblematiska. Du har givetvis rätt i sak Anders, de ser inte att de blir konsumtionsvaror, men hur nuftiga var vi själva som tonåringar?

 • Anders_S

  Ja, de är tämligen oproblematiska: Nej, som tonåringar var vi väl inte världens förnuftigaste. Man har en tendens att inte vara det i den åldern.

  Jag läste dina svar. Klart underhållande. Speciellt: Ingenting.

 • Anders… Du kanske tänker att horor är som de där wannabees brudarna på stureplan är Anders? För att man kan säga att de ägnar sig åt horeri…

  Äkta horor är dock av en helt annan sort och vi vill verkligen inte bli ihopblandade med gold diggers. Man säljer inte sexuella tjänster för att man vårderar pengar eller ytliga saker högt.

  Om man säljer sexuella tjänster så innebär det inte heller att man gör vad som helst för pengar… Den typen av människor är inga äkta horor.

 • ”Äkta horor är dock av en helt annan sort och vi vill verkligen inte bli ihopblandade med gold diggers.”

  Ptja, det är väl ungefär där jag lämnar diskussionen…

 • Anders_S

  Isabella: Varför en sån oseriös kommentar? Ganska opåkallat faktiskt.

  De prostituerade jag känner till och känner från verkligheten var nog och är nog lika prostituerade som du. Men de sysslar/sysslade inte med det av annan anledning än att få ihop stålar. De som slutat gjorde det pga sexköpslagen. För att den gav dem en möjlighet att sluta med nåt de inte ville hålla på med. Samhället såg till att det fanns en öppning och de tog chansen. Det är anledningen till att jag än så länge är för sexköpslagen. Det här visste du och vet du så varför skriva så dumt.

  Jag vet inget om tjejerna som finns på stureplan. Men jag vet att det är samma mekanismer i samhället som påverkar alla människor. Även dig och mig.

  Mekanismer som innebär ett patriarkalt samhälle och de många olika följder som det innebär. Samma mekanismer som leder tjejerna på modebloggarna att fixera sig på utseende leder andra människor till att försöka vara män till lags på andra sätt. Generellt diskuterat, jag säger inte att det gäller dig eller en enda av de du känner inom sexbranschen. Men det kan gälla fruar, prostituerade, mode- och utseendefixerade unga tjejer och många andra. Det är inget med att värdera ytliga saker högt eller inte.

 • Bra att det inte var så du tänkte Anders. Jag borde fattat det… Men det finns en del som tror att det är så tyvärr. Typ att horor gör allt för pengar…

  Sen självklart har de flesta som säljer sexuella tjänster ett starkt ekonomiskt incitament, det behövs för att man frivilligt ska vilja utsätta sig för horstigmat, diskriminering och att man måste tvingas börja ljuga och leva ett dubbelliv. Det är också en av anledningarna till att jag tar bra betalt för mina tjänster.

  Men jag kan inte se sexarbete som ett jobb som behagar män riktigt. Det är svårt för mig att se på jobbet så…

  Jag kan ärligt inte heller se de här patriarkala strukturerna som så många säger finns i prostitution, däremot har jag sett det mycket tydlgt inom t.ex. vården.

  Detta kanske beror på att den starkaste och mest självständiga gruppen av kvinnor som jag har mött… ja den har jag mött bland mina kollegor. Och det faktum att den reella makten i ett möte mellan en sexsäljare och en kund nästan alltid ligger hos sexsäljaren.

 • Pingback: Sälj din kropp, förverkliga dig själv!()

 • ‚ÄùJag kan ärligt inte heller se de här patriarkala strukturerna som så många säger finns i prostitution‚Ķ
  ‚ĶDetta kanske beror på att den starkaste och mest självständiga gruppen av kvinnor som jag har mött‚Ķ ja den har jag mött bland mina kollegor.‚Äù

  Nej dra mig på en tallpinne! Har inte sett de patriarkala strukturerna och de starkaste och mest självständiga gruppen kvinnor är de prostituerade?

  Jag ska inte kommentera ett sådant uttalande, men det är värt ett eget blogginlägg‚Ķ

 • Snacka om självbedrägeri!

 • *Skrattar* oj jag rämnar Jinges uppfattning om horor, han har ju träffat flera offer för prostitution. Kvinnor med missbruksproblem, trasig bakgrund och som sålde sex på gatan. Och allt, ja allt hela deras problematik, att de mår skit tror nog Jinge beror på att de sålde sexuella tjänster. Det blev säkert liksom i förväg också utsatta som barn för hemskheter för att Livet självt visste att de senare i livet skulle sälja sexuella tjänster… Och missbruket jag det berodde säkert på att de var prostituerade det också…

  Att gatuprostituerade bara utgör 10% av alla sexsäljare och att det finns så många fler horor än de han har träffat… ja det är nog fullkomlligt obegripling för Jinge det.

  Och pss… Jinge min äldsta kollega började sälja sex 1953 och har gjort det på gatan och som missbrukare, hon har genom åren lärt känna många horor i den miljön och hon håller med mig!

 • Pingback:   Självmord och självskador ökar bland unga kvinnor — Mullvaden()

 • Hörrö ‚ÄùIsabella‚Äù!

  Du får gärna reducera mig och mina åsikter hur mycket du vill, men fakta är inte att alla dessa tjejer gick på gatan. De var prostituerade i hög utsträckning, ja.

  Det är bra att din 60-åriga väninna håller med dig, du behöver säkert någon som gör det.

  För egen del avslutar jag kommunikationen med dig här och nu, jag har en känsla av att den kommer att sjunka under sandlådenivå vilket ögonblick som helst annars. Den här diskussionen har blivit en ren META-diskussion och sådana är aldrig kul. / EOD

 • Lisa

  Visst vore det trevligt om fler unga tjejer intresserade sig för och började blogga om politik i allmänhet och feminism i synnerhet. Men jag har faktiskt full förståelse för att många unga tjejer idag inte känner sig särskilt tilltalade av feminismen. Moraliserande medelklasskvinnor har satt dagordningen och bestämt vilka frågor som är viktiga. (Nu tänker jag inte på prostitution när jag skriver moraliserande. Jag tycker att Sexköpslagen är bra.)

  Att modet i butikerna inte ser ut som när medelklassfeministerna var tonåringar, att det är för ”vulgärt”, för tajt, för glittrigt, för kort, för ”billigt” och för lite träskor och säckväv är tydligen ett problem.

  Men inte att de tjejer som jobbar i butikerna inte får de fasta heltidstjänster de har rätt till.
  Eller att kvinnorna i andra länder som syr kläderna gör det under förhållanden som är slavliknande.

  ”Konsumtionshetsen” är tydligen ett problem, att människor shoppar för mycket och för onödiga saker, särskilt kvinnoprylar som kläder, skor, heminredningsgrejer och möbler och tror att de blir lyckliga av det istället för att sitta ute i skogen och sjunga framför en lägereld.

  Men inte att massor av kvinnor med osäkra anställningar och/eller i låglöneyrken inte har råd att konsumera ens det nödvändigaste. Att många av dem varje månad måste välja vilka räkningar de ska skjuta på. Att massor av ensamma mammor aldrig har råd att åka utomlands med sina barn.
  Och nu ska bostadsbidraget bort också, säger Alliansen.

  Var är Medelklassfeministerna då?

  Nej, vore jag 16 skulle jag också hellre sitta och blogga om mode än vilja ansluta mig till människor som bara pratade om hur dåligt, fult och ytligt allting jag gillade var istället för att driva de frågor som faktiskt hade relevans för mitt eget framtida liv, och min mammas nuvarande.

 • Som man ropar får man svar…

 • Nå, det tycks också vara hatiska prostitutions anhängare som spyr ut sig vidrigheter mot Maria Vuitton också. Fast det är det ingen som vill skriva om. Känns lite som en fotbollsmatch på 7-7 där man bara rapporterar ena sidans mål. Här är vad som på senaste tiden sagts om Maria och hennes vänner:

  ”om det inte är att antyda att du är förmer än andra, så föreslår jag att du tar en tripp till terapeuten”

  ”Aldrig sett så mycket brist på intelligens, okunskap och trångsynthet samlat på ett och samma ställe tidigare…”

  ”Jag å andra sidan pratar om hjärndöda idiotbrudar vars totala begreppsvärld konstitueras av smink och kläder, och där själva håligheten mellan öronen är fylld till bredden med läppglans.”

  ”…dessa lågpannade primater…”

  ”Det är uppenbart att denna gymnasiebrud aldrig tänkt en tanke som går utanför det automatiska program hon försetts med.”

  Sedan har vi förstås hänvisningarna till alla med felaktiga åsikter som ”skockar med får” och andra trevligheter.

  Så de som nu talar högt om de elaka tonåringarna bör kanske skämmas själva över sina ordval och sin människosyn. Och tänka över vilka kommentarer de själva släppt in. Eller skrivit. Om det nu verkligen är det man är upprörda över.

  P.S. Jag hade tänkt lägga in fler citat direkt från Marias blogg, men den verkar nere nu.

 • Anders_S

  Hampus: Det är uppenbart att det finns samma människoförakt även hos de som är mot sexköpslagen. Inget förvånande som jag ser det. (för sakens skull: MariaVuitton har ju knappast tagit ställning kring sexköpslagen, utan mer uttryckt en fördom som hon har)

  Att det finns dåliga attityder på ena sidan rättfärdigar inte dåliga attityder från den andra sidan (gäller bägge vägar, Vuitton och exempelvis Teflonminne, från vilken minst ett av citaten är hämtat)

  Noterar att Maria Vuitton skrivit ett nytt inlägg där hon ber om ursäkt för sitt sätt att skriva i sitt inlägg om horor. Hon ber också om ursäkt för kommentarerena hos Isabella. Bra gjort och det ökar min respekt för henne.
  http://mariavuitton.blogg.se/1202488039_prostitution_igen.html

 • Pingback: Utnyttjas unga modebloggare av företagen? | Bloggtidningen()

 • Exakt, Anders. Notera också alla fortsatta personangrepp mot Maria som inga tidigare upprörda bryr sig det minsta om. Nu väntar vi väl också på en ursäkt från teflonminne. Annars kan väl alla här som attackerat Maria gå till attack mot honom för hans människosyn. I både bloggposter och kommentarer. Något annat vore väl hyckleri?

  ”Människoförakt”, tja. Ju mer jag läser på bloggar, desto mer läser jag vansinnesattacker, rasande utbrott och personangrepp. Och det gäller i princip vilket ämne som helst, både för och emot.

 • När jag var ung så bloggade man inte, men nog sjutton snackade man om kläder, killar och nöjen. Det tillhör den yngre generationen. Att de blir förfärade över prostitution/horor och uttrycker det på sitt sätt är inte heller konstigt. Vi är alla produkter av den kunskap vi har om världen och utgår ifrån den.

  Personligen har jag inget till övers eller något intresse för prostitution alls – men kan inte heller säga att jag fördömer andra för det. Men när det kommer till utnyttjande av tjejer/kvinnor är det absolut stopp. Jag kommer aldrig att slåss för prostitution. Madrasspositionen är inget för mig. Andra får göra vad de vill.

  Däremot tycker jag att det är väldigt kul att unga tjejer modebloggar. Det är en egen nisch att använda sig av bloggen på. Det som kan bekymra är när de alla typer av bloggar blandas och mäts efter samma stock. Då menar jag inte att det ena är bättre än det andra utan att det är olika. Rosemari ställde en intressant fråga dock i Bloggtidningen.se. Utnyttjar företagen de unga tjejernas modebloggar. http://bloggtidningen.se/2008/02/09/utnyttjas-unga-modebloggare-av-foretagen/

 • Anders_S

  Mary: Jag har inget mot att de bloggar om vad de vill.

  Men min uppfattning är klar. Företagen utnyttjar dem. (För mig är det en del av det som kallas kapitalism)

 • Ja det är klart att det är en del av kapitalismen för dig ;-). Vad annars?

  Hur som helst det blir snett i bloggosfären när alla typer av bloggar dras över en kam. Vi skrev ju om det tidigare med länkningar och tävlignar på dessa bloggar.

 • Jag arbetar just nu med en essä där jag argumenterar för att modeintresse och modebloggande är ett sätt att frigöra sig från kraven på att behaga män. Du ska få läsa den när den är klar.

 • Anders_S

  Annika: Det ska bli intressant att läsa den.

 • Pingback: Hur skriver vi egentligen | Svensson()

 • Får jag vara lite besvärlig och krångla till det med verklighetens våningar.
  Allt det vi gör som människor syftar i grunden att selektera och ”imponera” på det motsatta könet och då inkluderat även homo, bi och Queer.
  Livet går ut på att anstränga sig på miljarder olika sätt. Vissa bloggar, andra åker skidor, vissa slåss i grustag, andra målar tavlor, vissa bygger hus, några spelar jazz, några fler spelar rock, vissa knypplar, många spelar golf.

  Allt går i grunden ut på den sexuella selektionen i syfte att maximera avkomman.

  Sedan är det ju tyvärr så att vissa ansträngningar har större samhällsnytta medan andra ansträngningar tyvärr är destruktiva. Men det är ju en helt annan sak.

  Hälsar Anders B Westin

 • Anders

  Roligt att se unga tjejer av idag som har detta mode dels som intresse och dels som inkomstkälla på en och sammma gång.Alla varken kan eller vill springa omkring och visa musen på stadens gator eftersom nu jämförelsen tydligen dykt upp.Och till insändaren Jinge så är vi nu tydligen två som stött på sargade prostituerade i Sverige där jag hjälpte en ur detta elände för gott.Tack för ordet.

 • Den här posten var värd ett eget blogginlägg. Intressant även om jag inte håller med.

 • Anledningen till att unga flickor inte bryr sig om politik idag är för att dagens ungdom är dum i huvudet(noteras kan att jag inte gått ut gymnasiet ännu) och har med största sannolikhet inte öppnat en dagstidning de senaste 10 åren. Ja, förutom Aftonbladet då. Men det är ju som att gå in på perezhilton.com i princip.

  Sen att det inte förstå att jag ger blanka fan i vart de köpt sin tröja (hm, NOSHIT?!), att de såg världens snyggaste skor idag(marc jacobs såklart, de kan ju inget annat märke eller designer) och har feta cravings på att börja poweryoga (fast de bor typ i en förort till linköping och det närmaste poweryoga de kan komma är friskis&svettis tantgympa på söndagar).

  Och du har rätt, unga killar gör sig inte hörda i bloggsfären särsklit mycket MEN, när du hittar dem så är det musikbloggar eller med politiskt tema.
  Antagligen för att den största delen utav den unga manliga befolkningen sitter och spelar CS istället för att hänga på internet.

 • Elin

  Jag har helt slutat bry mig om att försöka vara en man till lags. Jag är så trött på hela grejen så jag spyr.
  Jag köper inte ”tjejtidingar” längre.
  Bryr mig inte om vilket läppglans eller dylikt som är inne..
  Bryr mig inte heller om vad en kille tycker är sexigast på min kropp. . .
  Jag är sååå glad att jag inte länge bryr mig..
  Jag har tagit mig ur ett omedvetet beroende av att vara till ”lags”, och har bättre självkänsla.

 • Pingback: Blåställ, mode och blondiner « Dokument rörande arbetaren Kim M?ºller()

 • Pingback: Fredrich Legnemarks blogg » Modebloggerier - en liten egoblogg()

 • Pingback: Feministiskt bloggande | Svensson()

 • Pingback: Är modebloggar ett uttryck fö kvinnoförtryck? | Bloggtidningen()

 • Pingback: Modebloggarna & makten()