Dagens demonstrationer mot USA:s krig

Som helhet måste dagens demonstrationer mot USA.s krig betraktas som lyckade utom när det gäller en sak. Deltagandet. Alldeles för få deltog i demonstrationerna. Huvudanledningen till det tror jag är att människor inte tror det finns så stora möjligheter att påverka vad som hädner i Irak. Jag tror de har fel. Man kan alltid påverka. Även en liten påverkan i en viss riktning är bra. Därför hoppas jag att organisatörerna inför nästa år går på offensiven och inte ordnar tågen på ren slentrian som det nu tycks ha blivit. För en opinion mot USA:s krigföring behövs. Den borde bara bli mycket större.

Jag noterar också att den största demontartionen ägde rum i Göteborg. Staden försvarar alltså sina stolta traditioner som den radikala opinionens högborg. Staden där folk har vett på att kräva sin rätt och protestera. Vänsterstaden där de borgerliga inte lär vinna nåt val på länge än.

Naturligtvis genomfördes demonstrationerna mot USA:s krig på ett fredligt och organiserat sätt. Som det brukar var när vänstern demonsterar alltså.

Detta i motsats till vad som hände vid en annan demonstration, en antinazistisk demonstration i Nyköping, som angreps av nazister tillhörande SMR, Svenska Motståndsrörelsen, samma gäng som häromdan fick några medlemmar gripna för vapenbrott. Våldsamt när högerextremister dyker upp på gatan alltså. Precis som det brukar vara i sammanhang när högerextremister demonstrerar och agerar.

Men all heder åt folket i Nyköping som vägrar acceptera nazister på sina gator. Så borde alla människor i Sverige agera och reagera mot nazister och högerextremister.

Borgarmedia: SVD, DN1, DN2, DN3,
Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , ,

20 svar på “Dagens demonstrationer mot USA:s krig”

 1. Enligt Sörmlands Nyheter så var det nazisterna som demonstrerade och nyköpingsborna som dök upp och störde.

 2. Förklara för mig som mitten-höger människa mot USA kriget varför jag skall slösa min tid på en demonstration där jag dessutom kommer stämplas som vänster?

 3. Nej Lars, så här skriver SN:

  ”Mellan 300 och 400 Nyköpingsbor hade samlats för att skramla nycklar för solidaritet och mot rasism och nazism när ett 30-tal nazister tog sig fram genom Västra Storgatan och upp på Stadshustrappan.

  När Nyköpingsborna försökte tysta nazisterna utbröt tumult. Glas krossades och stenar flög genom luften. Flera personer attackerades då de gick emot nazisterna som använde sina fanor som vapen mot Nyköpingsborna.”

  http://sn.se/parser.php?sect1=101&sect2=157&id=207334

 4. Ur SN:
  ”När Nyköpingsborna försökte tysta nazisterna utbröt tumult.”

  Då kan vi ju fastslå att nyckelskramlarna avvisade demokratin och yttrandefriheten lika mycket som nazisterna.

 5. Mr G sätt på dig en lapp att du är mitten-höger människa och att du står för dina åsikter att kriget är fel : )

  Maud O var ju med på demonstration för något år sedan, hon är ju mitten.

 6. Mr. G är just det stora problemet. Han borde gå på demonstrationen med ett stor blå fana mot Irak-kriget. Börjar själv tröttna på alla gökungar som ska dra in sina partier i Irak-demonstrationerna. Det är inte en höger-vänster-fråga. Röda fanor borde hållas borta eftersom det skrämmer andra. Det handlar inte om att göra PR för sin egen grupp.

 7. I Göteborg brukar vi ha beslut om att partifanor inte ska få bäras. Tyvärr finns det en vänstergrupp (RS) som ofta vägrar acceptera sådana beslut.

 8. Det stör mig som fan att ni demonstrerade till stöd för motståndet i Irak. När det gäller islamister, så har vänstern kollektiva skygglappar big time. Det skulle fanemig inte bli bättre i Irak om USA lämnade och fundamentalister tog makten.

 9. @Hampus Eckerman;
  Bingo! Gör om frågan till en vänster-höger neutral fråga och vips kommer mycket folk att gå med.

 10. Anders: Jag hoppas verkligen inte att någon vänster demonstrerade till stöd för islamister, med tanke på hur islamisterna behandlar vänstern i sina länder (mord, tortyr, förföljelser o.s.v.). Den vänster som uttryckt sådant stöd har mottagit hård kritik från övrig vänster, synnerligen de autonoma.

 11. Det irakiska motståndet är dock inte lika med islamister (även om islamister såklart också är delaktiga), tror man det så har man helt köpt den bild som imperialisterna vill förmedla.

 12. Alex: jag har inte köpt någon bild alls, jag har läst parollerna från demonstrationerna, där man förbehållslöst stöder motståndet i Irak. Islamister och bilbombare har inte mitt stöd.

 13. Har du något foto där det står ”Vi demonstranter stödjer förbehållslöst islamister och bilbombare!”? Kanske något som arrangörerna står och håller i?

 14. Anders: Några sådna banderoller såg jag överhuvudtaget inte till. Stöd motståndet i Irak står det dock på flera banderoller. Men det betyder inte det som du lägger in i det.

  Av estetiska och praktiska skäl kan man inte heller skriva speciellt långa och utredande saker på banderoller.

  Jag vet ingen som ger stöd till islamister eller bilbombare. Den som tror det styrs av sina egna fördomar och skygglappar.

Kommentarer är stängda.