De brottsliga högerextremisterna

Det är ett välkänt faktum att högerextremister har en mycket högre brottslighet än andra i samhället. Exempelvis väsentligt mycket högre och av allvarligare art än vänsterextremisters brottslighet. Nu har det återigen visat sig vara en sanning. En högerextremistisk vapengömma har avslöjats i Stockholm. Tre medlemmar i den nazistiska och högerextrema rörelsen Svenska Motståndsrörelsen (SMR) har gripits för vapenbrott och allmänfarlig vårdslöshet.

SMR har länge varit den våldsammaste nazistgruppen och har kopplingar bakåt till Vitt Ariskt Motstånd (VAM) och dessutom kopplingar till mc-relaterad gängbrottslighet. Vid tillslaget mot nazisterna deltog också poliser med specialinriktning på organiserad brottslighet.

Det inträffade visar återigen med all tydlighet att högerextremistiskt våld är ett betydligt allvarligare samhällsproblem än vänsterns beskedliga brottslighet.

Intressant?
Borgarmedia: AB, SDS,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

9 svar på “De brottsliga högerextremisterna”

 1. Jo, men för att ro det resonemanget i hamn måste du först definera nazism som höger (extrem är det onekligen). Jag är medveten om att sådan görs slentianmässigt av ganska många men det blir inte mer giltigt för det. Det blir nog svårt att hitta någonting som politiskt är ’höger’ i den gängse betydelsen hos sådant som kallas ’högerextremt’

  Sen är jag mycket tveksam till din värdering, att ’högervåld är värre än vänstervåld’ (även givet din definition).

  Ödeläggelsen av Göteborgs innerstad under kravallerna, och urskiljningslös vandalism under divers Reclaim-’fester’ är/var så omfattande att du behöver krysta och omdefinera helt hejdlös för att väga över vågskålen åt något annat håll än att ’vänstervåld’ är ett mycket större samhällsproblem än annat politiskt våld.

  (Iaf i Sverige där vi i stort sett har sluppit islamistiska våldsyttringar)

 2. Förstörelsen i Göteborg var för ett fåtal miljoner den gången. Inte speciellt allvarligt. Motsvarande har hänt ungefär en gång per årtionde i Göteborg under i alla fall slutet av 1900-talet. (innan du ger dig in i en omfattande diskussion kring detta bör du ta reda på vem jag är, för du har inte skuggan av en chans 🙂 , jag är den överlägset kunnigaste i Sverige på vad som hände i Göteborg 2001)

  Det flesta anser nog att nazism ä högerextremism och det är också det gängse sättet att betckna nazitiska rörelser i all litteratur och media. Så min definition får nog anses vara den allmänt vedertagna.

  Brottlighetn balnd högextrema är många gånger högre än bland vänsterextrema och innefattar betydligt grövre brott. Exemplvis mördar högerextrema minst en peron årligen. Vänsterextrea har inte mördat nån sen 1908.

 3. Jag har lite svårt med att beteckna medveten vandalism för mångmiljonbelopp som ’inte speciellt allvarligt’, inte heller om det sker regelbundet.

  Mord är förstås en annan femma, men menar du verkligen ett politiskt motiverat mord per år?

  För jag vidhåller:

  Den poäng du försöker göra bygger på att du definerar nationalsocialism som höger, och vidare försöke inkludera lite all möjlig grövre kriminalitet i samma kretsar.

  Jag är tvärtemot övertygad om att den allra mesta grövre brottsligheten begås av folk som är vänster, och det inkluderar säkert också mord.

  Med det vill jag dock inte säga att brottsligheten är politisk eller ens politiskt motiverad …

  .. om man inte definerar vänster som tanken att man skall få erhålla något av någon annan mot deras vilja, och genom att utöva tvång!

 4. Jonas : Gör du dig dum på nåt sätt? Det tas fram statistik varje år på brott begångna av högerextrema politiska skäl. Där är minst ett mord varje år (i allmänhet mord på bögar). Vänsterextremisters brottslighet är så låg att man slutat föra statistik på den.

  Det finns flera ledande nazister som är och har varit ledande i kriminella gangstergäng. DU kanske skulle läsa länkarna jag angivit och forstätta följa dem till originalkällorna. Det finns också många ledande nazister som senare blivit ledare i gangstergäng. De gäng som främst innehåller nazister är Bandidos och Wolfpack.

  När det gäller vanlig brottslighet finns inga studier som jag känner till om förövarnas politiska tillhörighet. Dina påståenden om vänstern som mer brottsliga är alltså rena dumheter.

  Förstörelsen på Avenyn i Göteborg var inte planerad, det vet alla som är någorlunda insatta. Jag kan sätta dig i kontakt med poliser som kan intyga mitt påstående. Flertalet av de som deltog i förtörelsen av Avenyn år 2001 var inte heller politiska aktivister utan förortsungdomar från Göteborg. Det vet också alla som är någorludna insatta.

  Fotbollshuliganism förstör för mycket mer varje år än vad som blev förstört i Göteborg år 2001. Och för fotbollshuliganer finns också en koppling till högerextremism.

 5. Nog kan det stämma att nazister och skinnskallar är med våldsbenägna än vänsterextremister i sitt vardagliga liv. Men olagliga demonstrationer, stenkastning och materialförstörning är nog vänstern ”bättre” på.

 6. Om nu extremhögern skulle vara mer våldsbenägna än vänstern, varför är det då alltid vänstern som står för allt våld vid Salem varje år?
  När det gäller göteborgskravallerna 2001, det skulle ha varit intressant att se hur tidningsrubrikerna hade sett ut om extremhögern hade iscensatt något liknande. Svagt av polisen att inte kunna hantera det hela bättre egentligen. När dom är på plats när det hela sker så anser jag att polisen har en skyldighet att sätta in tillräckligt med våld för att få stopp på det hela, medborgarna ska inte behöva skydda sig själva. Att endast *en* polis fattar att han måste skjuta gör att jag anser att resten av närvarande poliser borde ha åtalats för tjänstefel.

Kommentarer är stängda.