Men hälften är ju nordbor

En bit över en miljon har visserligen invandrat till Sverige som arbetskraft eller som flyktingar. De flesta av dessa kommer från länder i Sveriges närhet, varav främst från Finland. Detta grundläggande faktum förtigs av Gunnar Sandelin när han försöker hävda att debatten om flyktingar och invandrare förtiger fakta

Det kan inte ha beviljats en miljon uppehållstillstånd i Sverige sen 1980, siffran måste vara helt felaktig (trots Migrationsverkets statistik) eftersom det totalt bara finns 1,4 miljoner människor med rötter i andra länder i Sverige. De flesta av dessa kom innan 1980. Skulle man acceptera Sandelins siffra innebär det att de flesta som beviljats uppehållstillstånd efter 1980 också har lämnat Sverige och därför är ointressanta i debatten. Och även om siffran skulle vara sann är Sandelin ändå ingen seriös debattör och ska inte tas på allvar. För det han skriver är lögner, fördomar, förtal och dumheter. Därför att det inte finns så många människor från andra länder i Sverige.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

PS. Läs det länkade inlägget innan ni skriver nån kommentar. För där finns siffror och statistik. DS

Advertisements
 • Ja, så är det. Hälften av invandrarna har blivit utvandrare igen.
  Dessutom har en massa invandrare som kommit efter 1980 hunnit dö.

  Det är alltid problem med statistiken.

 • ej journalist
 • Hela Svenska Folket

  Ta en titt i förorten och ta en titt i brottsstatistiken. Alla kan se att det här landet snart kommer att vara en sönderfallen stat som alla andra i Mellanöstern (utom Israel), men det är kanske det som är målet, revolution och anarki med demografiska medel ?

 • Pingback: Ny vänsternättidning | Subversio()

 • Nisse

  Det har beviljats närmare 1,1 miljoner PUT sedan 1980, vilket du kan se här:
  http://www.bgf.nu/faktabanken/migration/putantal.html

  En enkel överslagsräkning ger att det räcker med knappt 40.000 per år under de 27 år som omfattas. Idag ligger det på omkring 80.000 per år.

  Apropå att diskvalificera sig för gott, så nämner du ingenstans ovan att invandrare från Finland och övriga Norden inte behöver något uppehållstillstånd alls. Gunnar Sandelin utgår i sina beräkningar från PUT och skriver så här:

  ”Från 1980 till 2006 har drygt en miljon uppehållstillstånd beviljats i Sverige, varav nästan alla permanenta, vilket skiljer Sverige från de flesta länder.”

  Att det idag inte bor fler än 1,2 miljoner utlandsfödda i Sverige beror på att idag omkring 15.000 återvandrar varje år.
  Det du skriver om Sandelin:

  ”Han är ingen seriös debattör och ska inte tas på allvar. För det han skriver är lögner, fördomar, förtal och dumheter.”

  skulle man således kunna säga om er båda, om man väljer att ha väldigt ömma tår och en nästintill patologisk vilja att hitta minsta lilla fel i en text som gör att man kan ”ta avstånd” och omöjlliggöra varje försök till seriös diskussion om svensk invandringspolitik och dess konsekvenser. (Ska man dessutom gå till häftigt personangrepp mot någon med uppradade invektiv, bör man kontrollera fakta lite bättre än vad du gjort.)

  Jag föredrar att för vår framtids skull att inte leta efter skäl att kalla andra fördomsfulla och oseriösa, utan istället öppet och vänligt diskutera sakfrågan.

 • Lars

  Kommer det hit folk från de nordiska grannländerna för att jobba så behöver de knappast söka uppehållstillstånd för att vara här. Tänkt på det?

 • Jag kan inte fatta att DN Debatt tar in en sån artikel som Sandelins. Det är ju där ”alla vill in”, sägs det. Så redaktören bör ha en del material att välja mellan.

 • Anders_S

  Nisse: allt det du skriver finns i mitt inlägg. Det är bara det att jag som utgångspunkt är misstänksam mot Migrationsverkets och Sandelins siffror. Och därför formulerar mig negativt.

  För att statistiken ska stämma krävs en större återutvandring än 15 000 per år om jag räknar rätt. Annars kan den inte stämma.

  För det är ju så att även om siffrorna på 1 miljon stämmer så är det ju bara cirka 500 000 som kan finnas kvar i Sverige och det är den summan flyktingar vi ska diskutera. Det gör inte Sandelin och det ser jag som oseriöst och ohederligt.

  Dessutom är det ju så att den största grupen som får stanna är flyktingar samt deras män, barn och fruar, även enligt Migrationsverkets statistik. Inte nåt annat som Sandelin försöker påskina.

 • Anders_S

  Från EU behöver man inte söka uppehållstillstånd. Det är därför som Migrationsverkets siffror och Sandelins argumentation inte kan stämma.

  1,4 miljoner människor från andra länder finns i Sverige. Av dessa är cirka häften från Norden, ytterligare en stor del från resten av EU. Kvar blir alltså som jag redan skrivit 500 000 som har kommit som flyktingar. Matten hos Sandelin och Migrationsverket stämmer inte.

 • Anders_S

  För att få en klarare bild så kan man kolla hos SCB. Man inser med hjälp av de siffrorna att Sandelin är ute i skumma och obehagliga ärenden. Totalt har en miljon människor från andra länder stannat i Sverige sen andra världskriget. Vilekt gör att den argumenetation, de antydninagar och de påståenden Sandelin komemr med är lögnaktiga, felaktiga och underliga.

  Det har totalt kommit in 2,4 miljoner personer i landet och 1,4 miljoner har lämnat igen. Sen andra världskriget.

  http://www.scb.se/templates/pressinfo____117039.asp

 • Per Nilsson

  /*Läs kommentarsreglerna.*/ Tog bort off-topic-kommentar #AS

 • Anna

  1,4 miljoner människor från andra länder – är det inte bara första generationen som räknas och hur är det när man fått svenskt medborgarskap?
  Jag kan kanske hitta de här svaren själv, men om nu nån av er vet?

 • ”1,4 miljoner människor från andra länder finns i Sverige.”

  Fast då räknas alltså bara människor födda utomlands och inte deras barn födda i Sverige, eller hur? Räknar man även dessa kommer siffran upp i över 2 miljoner.

  Men sådana sifferövningar är egentligen av mindre relevans. Det faktum att vi har en mycket stor invandring och att denna invandring innebär en rad problem kvarstår. Liksom det faktum att man inte tillåts vara kritisk mot invandringen utan att riskera rasist-stämpel, vilket stryper en välbehövlig diskussion.

 • Nisse

  Ditt inlägg stämmer bättre med det jag skriver nu, sedan du ändrat det. Det står dock fortfarande inget i bloggposten om att nordbor aldrig behövt PUT för att få stanna permanent i Sverige och att Sandelin – till skillnad från dig – utgår i sina beräkningar från just PUT och inte hur många utlandsfödda som finns i landet.

  Du påstår nu att hälften av 1,4 miljoner utlandsfödda i landet skulle vara nordbor, men i dina länkade beräkningar redovisas inte mer än 535.000 – dvs. hälften av din tidigare summa på drygt en miljon utlandsfödda i Sverige.

  Räknar man istället bort 600.000 nordbor från 1,4 miljoner, så landar man på 800.000 ”flyktingar”, vilket är fullt förenligt med 1,1 miljoner PUT sedan 1980 om man räknar med 250.000 återvandrade (10.000*25 år) och därtill några avlidna. Att Sandelin på en höft tycks avrunda 800.000 till en miljon, kan och ska kritiseras och förtydligas, men det gör honom inte till en oseriös debattör, som ”ljuger och förtalar”.

  Däremot gör de faktum att du anklagar honom för felaktigheter du inte kan backa upp med fakta, att du försöker få det till att Migrationsverket inte har rätt statistik om sin egen verksamhet och att du ändrar i din ursprungliga bloggpost utan att markera vad du ändrat och be om ursäkt för felaktigheter och otydligheter dig till en oseriös debattör. Att du – när du är överbevisad i sak – dessutom insinuerar bakomliggande syften hos den du vill attackera ad personam understryker bara detta.

 • Claes

  Bra skrivet Anders!

 • Anders_S

  Som sagt, svaren på frågorna ovan finns i det inlägg jag länkar till. 1,4 miljoner inkluderar alla som är svenska medborgare och dessutom andra generationen.

  http://www.zaramis.nu/blog/2005/07/21/hur-manga-invandrare-finns-egentligen-i-sverige/

  Citat:
  Totalt fanns det 481 141 utländska medborgare bosatta i Sverige den 31 /12 2004. Det fanns 1 100 262 utrikes födda och 326 031 personer födda i Sverige med bägge föräldrarna födda i utlandet. Totalt cirka 1,4 miljoner.

  Nisse, du missar tidsfaktorn. Siffrorna från SCB handlar om perioden sen andra världskriget. Därför kan inte Sandelins och Migrationsverkets eller dina siffror som gäller enbart från 1980 stämma. Det spelar liskom ingen roll vad ni utgår ifrån. Det blir fel ändå.

  Det handlar inte om 800 000 flyktingar. Du måste räkna bort alla från Västeuropa och Sydeuropa som kommit för att arbeta. Dessutom inflyttade från östeuropa, Thailand osv som kommit för att gifta sig. Dessutom en mängd adopterade. S slutsiffran blir ungefär 500 000. Se det länkade inlägget. (Och jag ändrade siffran till 1,4 miljoner eftersom jag skrivit fel helt enkelt)

 • Anders_S

  Dessutom: Om Migrationsverket skulle ha rätt så följer att SCB har fel. Nåt är inte som det ska här.

 • Jan

  Och varför bry sig om vilken ”nationalitet” en människa har. Detta säger ju noll om den unika människans egenskaper, fel och förtjänster.
  Nationalitet är och förblir bara en chimär, en fantasiegenskap skapad enbart i människans hjärna.

 • jonas s

  ”Och även om siffran skulle vara sann är Sandelin ändå ingen seriös debattör och ska inte tas på allvar. För det han skriver är lögner, fördomar, förtal och dumheter.”

  Haha, det var ju ett väldigt kvalificerat inlägg i debatten 🙂

 • Pingback: Journalisterna mörklägger sanningen om invandrarna | Kulturbloggen()

 • Pingback: Integrationsproblemen har sociala anledningar « Trottens Betraktelser()

 • Pingback: Det här med invandringen | Svensson()

 • Lisa

  Ja, vi var många som kom från Finland på 60-och 70-talet. De flesta har jobbat i Sverige 30 år eller mera. Nu börjar många flytta tillbaka till Finland vid pensioneringen.
  Våra barn är födda i Sverige, sk andra generationens invandrare, jobbar för Sverige och känner sig inte särskilt invandrare längre. Så ,vad är problemet? Finns det inget positivt säga om invandring. Vi invandrare har tagit hand om svenska sjuka och pensionärer i decennier genom att arbeta i hemtjänsten/sjukvården/psykvården, men det tycks inte har lett till något positivt.

 • Tim

  73 000 av 99 000 invandrande personer till Sverige år 2007 var utomnordiska medborgare.

  http://www.scb.se/templates/tableOrChart____231104.asp

 • Anders_S

  Tim: Jaha, men det var inte det jag skrev om. Men du kan läsa följande inlägg som behandlar just detta:

  http://www.zaramis.nu/blog/2007/11/13/storsta-invandrargruppen/

  Av invandrarna var 15 949 svenska medborgare, 5 097 danska, 2 561 danska och 2 395. Det gör cirka 26000. Vidare så var 23694 personer från resten av EU.

  Dessutom utvandrade 45 000 personer samma år, vilket gör en nettoinvandring på 44 000 personer. Av utvandringen stod nordbor för 32 000 personer.

  Men som sagt, det var inte om det mitt inlägg handlade. Mitt inlägg handlade om hur många invandrare som finns i Sverige och att de siffrorna inte stämmer överens med Sandelins siffror och argumentation.

  Ingen har ifrågasatt att icke-nordbor utgör större delen av invandringen idag. Men det var liksom inte problemet med Sandelins inlägg och inte heller poängen med mitt att diskuetar den saken.

  Läs också:
  http://www.zaramis.nu/blog/2008/04/09/det-har-med-invandringen/

 • Svenne

  PUT krävs även för ”invandrare” från EU. Jag är född här, med österrikisk-finsk bakgrund, samt fram till för några år sen österrikiskt medborgarskap. Jag fick inställa mig för att få stämpel i passet var femte år tills jag tröttnade och bytte till svenskt medborgarskap (nu är det visst tioårsintervall).

  Där föll visst argumentationen för en del.

  Sen skriver Sundelin följande om invandrare/flyktingar som fått uppehållstillstånd: ”Av dessa är hela nio av tio varken klassade som flyktingar eller som skyddsbehövande.”
  Han förtiger (eller är för dum för att fatta) att migrationsverket skickar folk tillbaka till Irak ”för att det inte är krig där”, osv. När man tar med sånt i beräkningen så kan man förstå att en del av de asylsökande som fått stanna utan flykting-/skyddsklassning kanske skulle ha setts som rätt utsatta i ett land med vettigare attityd.

  Det han sen säger om att han sysslade med att ”bevilja asylsökande med uppehållstillstånd semesterresor till de länder som de påstått sig ha flytt från” o dyl speglar bara att människor utnyttjar systemen de lever i.

  Hur många av er känner hantverkare som inte arbetar svart?
  Hur många vanliga svenssöner gör inte tveksamma skatteavdrag?
  Listan över tveksamma beteenden och utnyttjanden av systemen kan göras hur lång som helst och har inte med etnicitet att göra.

  Sen hör Sundelin till det svenska journalistfrälset som ofta kan vara hur trevliga som helst när man talar med dem, men som uppvisar palmeska ”Det hade jag ingen aaaning om”-tendenser om man berättar att man själv som välutbildad sverigefödd med osvenskt namn kan påvisa att man särbehandlats negativt just på grund av namnet (jag har en bekant som fortfarande drygt tio år efter händelsen ber mig om ursäkt å sina kollegors vägnar för att det hände – jag fick jobbet eftersom han upptäckte det och kände mig, men gissa hur många som får ”tack för visat intresse” utan att de bakomliggande fördomarna avslöjas).

 • ej journalist

  Anders!

  Migrationsverkets statistik kan väl knappast stå i motsättning till SCB:s
  Om du kollar på SCB:s sida http://www.temaasyl.se/Templates/IntroPage.aspx?id=84

  och läser den intressanta rapport 2 där (2008-03-20) så ser du att det bl a står:

  ”Sverige tog under 2007 emot 11 % (36 200 asylansökningar) av alla personer som sökte asyl i de industrialiserade länderna, näst mest efter USA (49 200 asylansökningar). Även i relation till befolkningsmängden hamnade Sverige på andra plats, efter Cypern.”

  Och det avslutas med en direkt hänvisning till Migrationsverket:

  ”För statistik rörande asylsökande i Sverige 2007, se Migrationsverkets hemsida”.

 • ”Vi invandrare har tagit hand om svenska sjuka och pensionärer i decennier genom att arbeta i hemtjänsten/sjukvården/psykvården, men det tycks inte har lett till något positivt.”

  Mycket bra kommentar! Varför inte diskutera hur den svenska väldfärden kunde byggas upp tack vare de finska invandrarna?

  För övrigt ett mycket bra inlägg i debatten, Anders.

 • ej journalist

  Fel sida!

  OK, det var fel av mig. Sidan var inte från SCB. Den var från Europeiska socialfonden inom EU-programmet Equal. Vilket väl dock inte gör den mindre intressant.
  Min poäng är att det verkar lite väl konspiratoriskt att tro att ett statligt ämbetsverk i Sverige kan köra med rent felaktig statistik. Nog för att jag tror att korruptionen brer ut sig även i Sverige nu för tiden. Men så långt har det nog inte gått. Ännu…

 • Daniel

  ”Ja, vi var många som kom från Finland på 60-och 70-talet. De flesta har jobbat i Sverige 30 år eller mera.”

  Och för 30 år sedan sades det att den finska invandrargruppen var en ”problemgrupp” som söp och slogs. Det hör man inte längre mycket av. Efter dem blev det greker och jugoslaver som det gnälldes på, efter dem turkarna och chilenarna. I dag skäller folk på syrianer och araber. Om 30 år är det några andra.

  Stoppa in för mycket folk i betongghetton, behandla dem som skit och låt dem förstå att det beror på deras utseende och ursprung så får ni se på sociala problem, oavsett etnicitet.

  Vad beträffar värdet av ”rätt” namn så ÄR det sant. Det känner jag personligen till för många fall för att inse. Alltså folk som haft svårt att få jobb, bytt till svenska namn och plötsligt fått det mycket lättare.

 • Daniel

  ”tillräckligt många fall” menar jag naturligtvis.

 • Tobias

  Jag skriver som ni sjalva skrev innan. Hur kommer det sig att du (iofs riktat till Norberg) beter sig som en rattshaverist och maste fa detta till nagot fel. Kritiken mot invandringen var riktad till dom som varit ansvariga for den och journalisterna.

  Sjalv sa tycker jag att vissa siffror kanns lite val pahittade. Invandringen vinner man ju oftast pa. Men det vore bra om Sverige agnade sig at arbetskraftsinvandring ocksa och inte bara alla manniskor utan utbildningar som flyttar hit for att det ar battre. Inte for att dom inte skulle vara valkomna ocksa. Men invandringen har visat sig vara till gagn for Sverige.

  Det ar inte svart att vara kritisk mot framforallt kvallstidningarna och sensationsmakare. Men jag tror att han iaf har ratt i mycket han sager, och det ar for att folk ar for fega for att ifragasatta invandringen som rasistiska partier som SD far spelrum.

 • Ja snart kommer det hit 10 miljoner araber och 10 miljoner ryssar, d v s de två befolkningsgrupper som svenskar är mest rädda för. Då tar de över här och våldtar oss och snor alla våra jobb/kvinnor/dagisplatser/socialbidrag/pensioner/bilar/you name it och så går allt åt helvete. Ja så kommer det bli, stackars oss etniska helyllesvenskar som inte får känna oss etniskt rensade och bara så där goa och glada som etniska svenskar kan känna sig när de sitter och äter sill och tar en nubbe. Och tänk på alla förorter fyfan va brottslighet det är där och nån borde gå in bara utvisa dem alltså, och riva hela klabbet, då skulle allt bli som det var förr igen, d v s trevligt.

 • Det värsta, Pastey, blir när de onda araberna är i majoritet och de kommer att stjäla jobben och dagisplatserna från varandra! Hur ska man då kunna skilja ut något oss och dem?

  Som när jag inte fick ett jobb som en annan svensk tog. Upprörande, men jag anklagar honom i alla fall som en heders-”dom”.

 • Nisse

  Jag kontrollerade ditt påstående om att hälften är nordbor, som hela ditt angrepp på Sandelin och Migrationsverket bygger på, med SCB (pdf).
  Det visade sig att bara omkring 300.000 utlandsfödda i Sverige är födda i nordiska länder. Detta motsvarar alltså en tredjedel när uträkningen gjorde och idag snarare bara en fjärdedel.

  Det är således inte SCB som har fel, utan snarare har du själv läst och räknat dåligt.

 • Anders_S

  Nisse, det är nog du som inte håller riktigt koll på läsningen och ögonen. Det dokuemnet duhänvisar till tar bara upp utrikes födda. I min argumentation och i den statistik jag hänvisar till tar jag också upp barn till utrikes födda. Då blir siffram över 500 000 när det gäller nordbor (denna siffra kan dessutom variera väldigt år från år, beroende på flyttning fram och tillbaka).

  Dessutom diskuterade Sandelin hur många uppehållstillstånd som beviljats, inte hur många invandrare som finns eller fanns. Jag pekade på att siffrorna inte kan stämma. Att de inte stämmer överens. Det är det väsentliga i mitt inlägg. Inte andelen nordbor. 500 000 är ju dessutom inte hälften av 1,4 miljoner heller, så nog tog jag i när jag skrev rubriken.

 • GZ

  I länken som du hänvisar till finns det ingen förklaring till siffran 500 000 nordbor/med nordisk bakgrund. Det jag bad om var att du skulle redovisa var siffran kom ifrån. I mitt tycke är den orimlig och kan omöjligen stämma.

  Meh, rubriken på posten är ”Men hälften är ju nordbor”. Då är det väl ändå ganska väsentligt att du anger andelen nordbor korrekt, eller hur? Därför undrar jag hur du kommit fram till att ”över 500000” är nordbor/har nordisk bakgrund?
  Lite sifferexercis: om den siffran stämde skulle alltså de 272646 invandrare som enligt SCB (2007) är födda i norden ha 227354 barn som är födda i Sverige och vars båda föräldrar är nordbor (=500000), medan de 955124 utomnordiska invandrarna bara skulle ha 137252 i Sverige födda barn (då totalsiffran för i Sverige födda barn med 2 utrikes födda föräldrar är 364606 enligt SCB). Eller ännu färre, förstås, då man självklart inser att det också finns ett antal barn som har en utomnordisk och en nordisk invandrare som föräldrar.

 • Anders_S

  Ja, det är väl ganska naturligt att det finns två barn per familj i snitt. 270 000 nordiskfödda invandrare gör kanske 130 000 familjer vilket ger 260 000 barn, det verkliga antalet familjer är säkert lite lägre vilket ger färre barn. Antalet barn per familj i snitt var dock lite högre på 50-talet och 60-talet vilket ökar antalet barn. Så det hela jämnar ut sig.

  Bland invandrare från utomnordiska länder finns en stor andel barn och unga som ännu inte skaffat egna barn. När man kommit sent dom en stor del av de utomnordiska invandrarna och man har barn är barnen dessutom ofta födda utomlands. Så, ja det finns 500 000 invandrare och barn till invandrare från Norden. Mina beräkningar med utgångspunkt från SCB:s statistik stämmer följaktligen.

 • Pingback: Hatbrotten - en sannolik ökning eller? | Svensson()

 • Pingback: Trottens Betraktelser » Integrationsproblemen har sociala anledningar()