De ”liberala” islamofoberna

Uppsala Nya Tidning uppmärksammade igår det som vi inom vänstern länge påpekat. Hur islamofobin breder ut sig bland olika så kallade liberala tyckare. Karl Rydå i tidningen skriver bland annat så här:

Men även i borgerliga och liberala kretsar finns en nedsättande syn på muslimer – och det är ett problem som växer i omfattning.

Schablonerna inom borgerligheten tar sig annorlunda uttryck, men det betyder inte att liberaler inte har ett ansvar. I utkanten av svensk borgerlighet gryr islamofobin. Kritik mot islamism förväxlas med kritik mot islam, och då glider kritik av islamister över i kritik av muslimer.

Han skriver också att liberalismen har större förståelse för alla människors lika värde än andra ideologier. Där håller jag förstås inte med honom. Han menar också att det blir allt vanligare att judiska gudstjänslokaler angrips i samband med antiisraeliska demonstrationer. Där tror jag han har fel. Men jag har inte så bra kännedom om Stockholm. Jag vet däremot att synagogan i Göteborg aldrig har varit föremål för demonstrationer och protester i samband med protester mot Israel. Så sent som i söndags gick en antiisraelisk demonstration förbi synagogan utan att nån notis togs om detta. Alla demonstrationer i Göteborg går i princip förbi synagogan, dvs cirka 100 meter ifrån. Men denna gång gick man precis bredvid. Inga problem, inga bekymmer.

Men åter till liberalismen. Så vitt jag vet är det i liberalismens namn man krigar, bombar och förtrycker i Irak. Det är också liberalismens högborg USA som alltid stött det värsta landet i mellanöstern, Saudiarabien. Utan USA:s stöd (och innan dess britternas) hade landet förmodligen aldrig funnits. Så kanske man kan säga att liberalismen och Dick Erixons favoritland USA är ansvariga för de missförhållanden som råder där i lika hög utsträckning som den extrema tolkningen av islam (wahhabismen), som är statsreligion i landet, är. Dick Erixon är en av de som som kritiseras i UNT för islamofobiska tendenser, en annan som ofta kritiseras för samma sak är Per Gudmundson, ledarskribent i SVD.

Helt klart är dock att islamofobin är ett växande problem. Också bland så kallade liberala skribenter.

Intressant?
Andra bloggar om: , , , , , , , ,
————————————————————————–
Proletärbella bloggar om liberalism, Alliansfritt om att Reinfeldt vill gynna bilismen, Jinge om hedersvåld och Kildén & Åsman om Göran Perssons krokodiltårar.

Advertisements
 • Mr. G

  Du är medveten om att Bush är socialkonervativ?

 • Anders_S

  Vad har Bush med detta att göra?

 • Bra och viktig bloggpost Anders!

 • Enligt Karl Rydås förklarning, saknar demonstranter förmåga att se skillnad mellan Israel-kritik och judendom.
  Men dom själva satte koppling mellan politik och religion genom att fira 60-år av en ockupationsmakt i synagoga. Märkligt nog att man anklagar andra för att inte kan skillnad.

 • Anders_S

  Ida. Det kanske också illusterar en skillnad mellan Göteborg och Stockholm. Firandet av Israel 60 år skedde i Göteborg i den gamla Operan, Stora teatern, och utomhus i en park.

 • Mr. G

  @Anders_S;
  ”Så vitt jag vet är det i liberalismens namn man krigar, bombar och förtrycker i Irak.”

  Det var republikanerna (konservativa) som förklarade kriget, inte demokraterna (liberala).

 • Anders_S

  Republikanerna domineras av liberaler. Precis på smma sätt som demokraterna gör det. Att nykonservativa haft ett större inflytande under Bush den yngre förändrar inte detta grundläggande faktum.

 • Mr. G

  Republikanerna är ett konservativt parti med tydliga konservativa värderingar. Ta stamceller t.ex. eller upprustningen av försvaret. Bush är dessutom uttalat socialkonervativ. Liberal är ett skällsord bland republikaner i USA.

 • Hanna

  Demonstrationen ägde inte rum utanför synagogan, utanför Berns, mot den israel-fest som hölls där.

  Se Yelah.net för svar på Karl Rydås anklagelser (artiklarna ”Våldsamma demonstrationer mot synagogan? – Högerns retorik gör vänstern till antisemiter” och ”Polisen slog sönder min arm när jag demonstrerade”.

  Karl Rydå upprepar dock sina lögner i den artikel som du länkar till – vänsterdemon var utanför Berns, om sen nån annan demonstrerade utanför synagogan, så inte var det nån vänstergrupp som stod bakom det.

  Intressant att han inte ens nämner ”Berns” i sina artiklar.

  Han får gärna attackera mot folk som hetsar mot judar och/eller muslimer, men även gärna hålla sig till sanningen.

 • Hanna

  ”Demonstrationen ägde inte rum utanför synagogan, utan den ägde rum utanför Berns, mot den israel-fest som hölls där.”

  ska det vara.

 • Anders_S

  Hanna:

  Jag uppfattade det som om Rydå menade ett annat tillfälle.

  Men om han menade demon utanför Berns så är det ju en lögn.

 • Mr G, det var Jan Björklund i Sverige som ville sända svenska trupper till Irak. Liberalernas krig alltså.

  Annars är de väl nykolonialister allihopa.

 • Mr. G

  @Hampus Eckerman;
  Helt riktigt att Björklund ville det, om nu FN hade stött kriget. På samma sätt som S sände trupp till Afghanistan. Nu blev det inte så du konservative Bush struntade i FN då det inte fanns legitima skäl att angripa.

 • Mr G, det amerikanska liberal ja. Det som på svenska kan översättas med ”sosse”. DET är ett skällsord inom republikanerna.

 • ..och enligt Dagens Nyheter kräver Jan Björklund att Göran Persson snarast sammankallar utrikesnämnden för att diskutera USA:s begäran om hjälp i ett Irak-krig.

  Från Ekot

  Alltså INTE någon förfrågan från FN!

 • Det som är märkligt i artikeln skriven av Karl Rydå är att han anklagar vänster för ”kolonialistisk människorsyn” (!)
  Så vitt jag vet, kapitalistisk behov för konsumering av andras resurser gav vingarna till kolonialismen. Därifrån kommer den ”kolonialistiska människorsyn” också.
  Fattar inte att man satte det som etikett åt andra hålet.
  Själv är jag blank konstnär, men tycker att det var märkligt.

 • Hanna

  Anders: Jo, visst är det en lögn.

  Och Karl Rydå kommer undan med den eftersom det bara finns en enda dagstidning i Uppsala, som råkar vara liberal.

  ”Att man en bit in på 2000-talet återigen ser demonstranter angripa judiska gudstjänstlokaler i Sverige är en tanke som förfärar. Men den yttersta vänsterns problem stannar inte vid antisemitismen”.

  Vilka belägg han har för att den yttersta vänstern har angripit synagogan skriver han inte om, och det är inte särskilt konstigt eftersom det inte finns några.

  Du får gärna lyfta upp denna lögn i ett inlägg, du som med nätets hjälp har lyckats bli en sån framgångsrik opinionsbildare 😉

 • Pingback: Liberala islamofoberna()

 • Varför är islamofobi ett problem?

  /*islamofobiskt påstående, borttaget*/ #AS

  Fascistofobi? Oresonlig rädsla för fascism? Ja jag är islamofob, jag är också Pol-Potofob, krigofob, svältofob, rasistofob, fattigdomofob och en hel del andra fobier. Vad tänker ni göra för att bota mig? Om jag inte vill bli botad? Om jag inte ens ser mig som sjuk?

  Jag trodde marxismen byggde på ateism, men när det gäller att häckla främmande religioner rycker tydligen många vänstermänniskor ut och ska bekämpa ”rasismen”.

  För min del: bort med all religion ur politiken. Tro kan var och en göra, men det har inte med politik att göra!

 • Mr. G

  @Bulten i Bo;
  Nej, och därav att vi inte heller har trupp i Irak 😉

 • Mr. G, vi har ingen trupp i Irak eftersom ”liberalerna” i folkpartiet inte fick bestämma. De satt inte ens i regeringen då.

 • Pingback: Alla påståenden om muslimer och islam är inte islamofobi | Svensson()