Krigshandlingarna avslutade – men sen då?

Det verkar som om krigshandlingarna i Georgien, Abchazien och Syd-Ossetien är avslutade. Men de grundläggande problemen kvarstår.

 • Georgien gör fortfarande anspråk på utbrytarrepublikerna Syd-Ossetien och Abchazien.
 • Ryssland vill fortfarande ha makten i området och ser negativt på ett närmande till NATO och EU från Georgiens sida.
 • USA och EU är fortfarande intresserade att det ska finnas en väg för den kaspiska regionens olja och gas som Ryssland inte kontrollerar.

Lösningen är enkel på pappret men kanske inte så enkel i verkligheten. Världen får erkänna Syd-Ossetien och Abchazien som självständiga länder. De har i praktiken redan varit detta i 15 år. Georgien får ge upp anspråken på dessa länder och också erkänna dem.

Ryssland, EU, NATO och Georgien sluter ett avtal som innebär att Georgien inte får bli medlem i NATO men däremot i EU när det kan finnas möjlighet till detta.

Pipelines byggs som förbinder det ryska rörnätet med BTC-pipelinen och med BTE-gaspipelinen. Avtal sluts om handelsavtal mellan Georgien och Ryssland för vissa gasleveranser etc. Georgien kan på detta sätt knytas upp mot både Ryssland och väst på samma sätt som Finland ungefär. Något som förmodigen minskar risken för krig.

Precis som de skandinaviska småländerna fått lära sig attt man löser probleme med förhandlingar, kompromisser osv så får de kaukasiska länderna lära sig detta. Vi kan kanske önska bort Ryssland från vår närhet, men tyvärr försvinner inte landet för det.

Intressant?
Borgarmedia: SVD1, SVD2, SVD3, SVD4, DN1, DN2, DN3, DN4,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

I bloggosfären: RoyaMatilda om FRA och krig, Motbilder om milt sagt obehagliga israeliska premiärministerkandidater och Motbilder om svält i USA.

Advertisements
 • Daniel

  Denna paranoiska pinsamt ide att Ryssland ska överhuvudtaget intresserad av den lilla nationen Sverige. Faktum är att Ryssland bryr sig inte ett dug om Sverige. Att Sverige bryr sig så mycket kommer från för i tiden eftersom Ryssland har krossat Sverige 2 gånger. Jag var i moskva, och kollade på svenska vapen, andra utrustningar från för i tiden, de har som trofeer i ryska militära museum. NU fattar jag varför Sverige är så rädda. Rysska kickade svenskarnas ass så hård att efter flera decenier fortfarande Svenskarna är rädda för dem?-. I Ryssland däremot pratar man ganska bra om Sverige.

  Detta kallar jag för ”inferioritets komplex”.

  Slappna av!!!!

 • Om vi önskade bort Ryssland, var skulle vi då få energi ifrån när mellanöstern smält ner till glas?

  Annars bra med papperslösningen, man måste börja nånstans och tanken är god, men jag vet inte vad EU har i Kaukasus att göra. Varför inte hålla sig borta och passa sig själv?

 • Pingback: Maktspel i Kaukasus()