Baltiskt förtryck skapar säkerhetsproblem

Thomas Gür, en ledarsskribent i SVD av det värre slaget, har skrivit ett par saker som jag faktiskt håller med om. Han menar att en grund för säkerhetsproblem i östersjöområdet är de ryssar, i generationer boende i det baltiska området, som på grund av rasistiska, främlingsfientliga och minoritetsfientliga lagar förnekas medborgaskap i de baltiska länderna. De kan numer istället välja ryskt medborgarskap. Och Ryssland ha ju ansvar för sina medborgare…

Gür menar att de baltiska länderna omedelbart borde göra något åt denna situation:

Likväl är Moskvas maktanspråk på sitt närområde, provokationerna mot grannstater och den deklarerade ”författningsmässiga plikten” att skydda ryska medborgare i hela världen, ett väsentligt säkerhetspolitiskt problem för Europa, och då inte minst för våra baltiska grannstater.

Just dessa stater bör se över sina strikta lagar om medborgarskap, vilka har gjort hundratusentals etniska ryssar på deras territorier till ”icke-medborgare” och fundera på hur de ska underlätta naturalisation för denna grupp innan den väljer ryskt medborgarskap.

Det har han ju helt rätt i. Estland, Lettland och Litauen bör omedelbart undanröja lagar som diskriminerar en del av invånarna i länderna. Om detta dessutom förbättrar det säkerhetsmässiga läget i Östersjöområdet är det ju ytterligare en fördel med ett sådant agerande.

Vidare menar Gür att Saakasjvili och Georgien sysslat med önsketänkande och inte realpolitik. Nog för att drömmar kan vara bar, men ibland krockar de hårt med verkligheten:

…förtryckta folk och svaga stater, i skuggan av provocerande stormaktsgrannar, inte kan hänge sig åt lyxen att strunta i realpolitik och ägna sig åt önsketänkande.

Vägen ut ur den spända situation Saakasjvilis georgiska regim skapat är inte fortsatt krigshets utan motsatsen. Alla länder bör istället erkänna Sydossetien och Abchazien. Nedtrappning och förhandlingar är bättre än stora ord och krigshets.

Intressant?
Bloggat: Loke, Steve Lando, Jinge
Borgarmedia: SVD1, SVD2, SVD3, DN1, DN2, DB, PDK
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements
 • Mycket bra skrivet, trodde inte att någon svensk skribent över huvud taget skulle våga påpeka detta, uppenbara. Balterna binder ris för egen rygg med sina apartheidlagar!
  Samma sak i Ukraina där presidenten för krig mot halva befolkningen och vill förbjuda ryska språket bl.a.
  Där kommer de ryska delarna – Krim, Donetsk, Harkov, Nikolaev m.fl. – att lämna detta låtsasland.

 • Anders

  Sätt in dig i Estland och Lettlands situation (Litauen har en väldigt låg andel ryssar).
  Efter sin korta självständighet på 1900-talet blev de våldförda av först kommunisterna, sedan nazisterna och kommunisterna igen och den terror som bedrevs var urskinningslös.
  Klart att de inte har någon större tilltro till ryssarna.

  Givetvis vore det önskvärt om de ryssar som lever och bor i de baltiska länder blev medborgare där och ger upp sina ev ryska medborgarskap.
  Fast misstänksamheten på båda sidor är enorm.

 • Anders_S

  Anders. Jag vet att Litauen har få ryssar. Jag vet en hel del om Baltikum och din bild är som vanligt helt obalanserad. Betydligt mer än de flesta svenskar. Din inledning på kommentaren är faktiskt lite dum och meningslös.

 • Anders

  Anders S: Nej det är snarare din bild som är obalanserad då jag tillbringat mycket tid i Baltikum och har väldigt god kännedom om förhållanden där.
  /*off-topic*/ #AS

 • Pingback: Korrekt att skjuta upp försvarsbeslut | Svensson()