Vandana Shiva dundrar mot kapitalismen och storföretagen

ESF invigdes officiellt i går kväll. Det var bl.a. ett sömnpiller till tal från vänsterpartiets demokratikommunalråd i Malmö, Anneli Philipsson. Det innehöll allt som det skulle innehålla, men kändes ändå innehållslöst och tråkigt. Wanja Lundby Wedin var inte mycket bättre. Däremot så var en romsk representant från Ungern, Vandana Shiva och den tidigare ärkebiskopen KG Hammar helt på det klara med varifrån problemen i världen kommer ifrån. Nämligen från kapitalismen, profitbegäret och storföretagen.

På själva invigningen var det omkring 2 000 personer. Kansk var det fler senare på kvällen, när Mikael Wiehe spelade, men då had jag lämnat området för nödvändig nattvila innan nästa dags aktiviteter ska äga rum.

Intressant?
Borgarmedia: SDS,
Bloggat: Röda Malmö, Ung Vänster,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

PS. Kom gärna på mötet med Europa antikapitalistiska vänster på torsdag kväll (idag)

Möte om framtiden för den antikapitalistiska vänstern, i Malmö torsdagen den 18 september 18:00. Mötet äger rum i Malmö Borgarskola.

Bland talarna märks representanter Aguirre från LCR, Alex Callinicos från engelska SWP, Ana Lopez från norska Rött, Nikolai ryska Vpered, Sören Söndergaard från Enhedslisten, Kristina Martinsson från Socialistiska Partiet, Christine Buchholz från Die Linke och en talare från Arbetarpartiet (och fackföreningen Augusti 80) i Polen. Detta förutom representanter från Socialistiska Partiet.

DS

Advertisements
 • Magnus

  ”…helt på det klara med varifrån problemen i världen kommer ifrån, nämligen från kapitalismen, profitbegäret och storföretagen.”

  Haha, ja det är bäst att vi fort som tusan ser till ta att ”demokratisera” företagen. Det har ju visat sig så framgångsrikt historiskt.

  Jag säger inte att ekonomisk utveckling inte har sina baksidor, men jag har svårt att avstå skatteintäkterna det ger med en kapitalistisk ekonomi. Allvarligt så finns det faktiskt inget annat ekonomiskt system som visat sig robust nog att klara århundraden av utmaningar. Visst, det kommer alltid kriser men det kapitalistiska har den inneboende flexibiliteten som krävs för att snabbt återhämta sig.

  Skatteintäkterna använder vi till välfärd och Sverige har en sällan skådad välfärd, även om mycket fortfarande är ofullständigt och många har det riktigt tufft. Vi får dock inte glömma att vi är bland de mest välutvecklade länderna i världen och faktiskt ständigt blir lite bättre. Och det finns en anledning.

  Till saken bör ju också höra jämförelser med planekonomier och dylikt, BDR vs. DDR, Nord- vs. Sydkorea, Republiken Kina vs. Folkrepubliken Kina etcetera.

  För mig är det och den empiri som finns kring detta bevis nog, gärna i kombination med en gnutta välgrundade ideologiska helhetsresonemang.

  Tyvärr blir vi nog aldrig överens om det 🙂 så du får ha det så trevligt på ESF!

 • Magnus

  Dessutom har kapitalism en tendens att på sikt tvinga fram demokratiska förändringar i diktaturer som tror sig kunna tygla den för sina egna dunkla syften.