Och det är klart att han gör rätt, i det lilla så att säga. För borgarklassen snor ju varje dag från oss andra. Så naturligtvis är det rätt och riktigt att ta tillbaka lite av det som de stulit.
Fast i verkligheten vill jag inte uppmana till småstölder av Karl-Bertil Jonssons slag. Det för inte kampen för ett bättre samhälle framåt. Det behövs lite rejälare grejer, med konfiskationer, förstatliganden under arbetarkontroll osv. Lite mer demokrati, en demokrati som också omfattar företagen och ekonomin. Och som faktiskt är global. Nåt sånt finns ju inte tillstymmelse till i dagens kapitalistiska värld.
Så man kan säga att Blondinbellas analys delvis är rätt, men slutsatserna fel. Naturligvtis ska programmet fortsätta sändas och ge en viss förnöjelse och uppmuntran till uppstudsiga och ifrågasättande tankar. Karl-Bertil Jonsson är ju en slags snäll svensk Robin Hood och ett sådant program på jul är ju ett måste som jag ser det. Och bra på PR är hon onekligen, Isabella Löwengrip.
Och socialist/kommunist är ju alla vettiga människor som vill ha en annan och mer rättvis värld. Det vill Karl-Bertil Jonsson. Så det är klart han är socialist/kommunist. Eller i alla fall sosse.
Intressant?
Borgarmedia: AB,
Läs även andra bloggares åsikter om Blondinbella, Isabella Löwengrip, PR, Kapitalism, Karl-Bertil Jonsson, Robin Hood, Julafton, Socialism, Politik, Samhälle
Upptäck mer från Svenssons Nyheter
Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.
I sammanhanget tycker jag att det är värt att poängtera att Robin Hood i julens Disneyversion faktiskt sysslar med att ta tillbaka skattepengar från en ondsint och våldsam statsmakt. Det är väl närmast militant liberalt, om man kan tänka sig något sådant..!
Karl-Bertil behövs nog på julen för att ge ett annorlunda ideologiskt perspektiv på omfördelning. Om inte annat så är ju också lite nostalgi alltid skoj. 😉
Okej, jag erkänner, jag är nog en liberal kollektivist trots allt.
Det är klart att man kämpar mot överheten, sheriffen i Nottingham är ju snarast en franchisetagare och det visar hur illa det är med privatisering 😉
Gustav H verkar ha missat att England under den här tiden var feodalt… I den verkligheten var maktens män Kungar och adel som skodde sig på folkets arbete. Idag kallas de entreprenörer, Wallenbergare och Moderater.
Du skulle nog skippat den sista kommentaren, Anders. Du gör det alldeles för svårt för dig där.
Sheriffen var en diktator som stal pengar från folket i ”skatt”. Punkt slut. Du kan inte på något sätt länka detta till ”privatiseringar”.
Jag tycker inte julen bara ska handla om konsumtion, det är bara löjligt. Jag är själv ateist och ser ingen anledning till att fira jul, varken genom att dra in julgranar och jesusbarn eller köpa massa skit till folk som inte vill ha dessa saker iallafall. Det finns många baksidor till denna hetskonsumtion. Lika löjlig är romantiseringen av Karl Bertil Jonsson. Stöld är stöld. Folk som ger av sina egna tillgångar är långt mycket mer ”solidariska” och goda än vad Karl Bertil är.
Svenskarna har aldrig gett så mycket till välgörenhet som de gör nu och detta irriterar tydligen vänstern som säger att de gör detta för att köpa sig fria från något dåligt samvete. Som om en påtvingad solidaritet skulle vara bättre än en frivillig!
Caesar: Feodalsamhället har inget med varken stat av nutida typ, kapitalism eller nåt annat att göra. Sheriffen var en fogde anställd av en furste av nåt slag. En diktators hantlangare alltså. Det är klart folk blir förbannade.
Sen kan du kanske lägga märke till smilien. Den betyder nog nåt? Kanske att det inte är så allvarligt menat, Eller vad tror du?
Och hetsa upp sig över Karl-Bertil Jonsson. Sånt trams. Du måste ha ett tråkigt liv.
Cheezle:
Entreprenör. Någon som startar ett företag. Anställer folk. !!!OBS!!!EJ GENOM TVÅNG!!!OBS!!! Betalar sina anställda för utfört arbete i enlighet med kontraktet som båda parter skrivit under på.
Hur kan du jämställa en entreprenör med en kung som under hot om våld tvingar till sig skatter från folk som helt enkelt bara råkar bo inom kungens ”område”?
Kan ni verkligen inte bättre än så här?
Nu var det väl ändå så att du skrev ett blogg-inlägg med Karl Bertil Jonsson i rubriken?
Jo, det är väldigt behändigt att gömma sig bakom smilies. 🙂
Jag tycker inte mitt liv är särskilt tråkigt. Jag sitter just nu bekvämt i skuggan i ett 25 grader varmt Mexico och ska just till att åka iväg och äta gorditas, en utsökt god mexikansk rätt som jag varmt kan rekommendera. Gärna fyllda med nopales. Hasta luego.
Hehe.. det verkar som om klubben för lättstötta från diverse sidor har konferens här! Lugn och fin, det är juletid trots allt. Och smaklig måltid till Caeasar.
Gustav: Ja, ibland tar vi saker alltför allvarligt. Det gäller nog oss alla.
Ceasar: Ha det så bra i värmen. Det låter härligt.
Ceasar:
”Entreprenör. Någon som startar ett företag. Anställer folk. !!!OBS!!!EJ GENOM TVÅNG!!!OBS!!! Betalar sina anställda för utfört arbete i enlighet med kontraktet som båda parter skrivit under på.”
Så här alltså: Som jordägaren som köper eller ärver ett stycke mark (startar ett ”företag”), hyr ut det till bonden (ett ”kontrakt”) som får använda marken en dag i veckan (en ”betalning”)under förutsättning att han de andra dagarna slavar åt ägaren.
Blondinbella är ju nu inget en normalt fungerande och egentänkande individ tar på allt för stort allvar.Mest roande att se hur vissa personer pga sin egen fiktiva popularitetsuppfattning vräker loss med än det ena och det andra i rent titta på mig intresse.
Med andra ord så har ju nu denna Blondinbella stora likheter med en handgranat.När den detonerar så slutar det oftast i ren katastrof.
God Jul 🙂
Cheezle:
Vad är det du försöker bevisa här?
Ditt exempel stämmer väl in på stat/medborgare, men väldigt illa på arbetsgivare/arbetare.
Tack Gustav och Anders. Jag ska försöka passa på att njuta så mycket som möjligt. Den 12 januari är jag tillbaks i Malmö och ”slavar” för min arbetsgivare igen.
Intressant artikel i Flamman: http://flamman.se/inrikes.php?id=5957.
Caesar:
Under feodalismen så besatte överklassen den ekonomiska makten via direkt våld, efter övergången till kapitalism besätts den via ett mer indirekt våld.
Det är en tydlig skillnad, ja, helt klart.
Det är fortfarande två klassamhällen uppbyggda med klasssamhällets logik.
Det är ”en ny tid”. Därför kan man ta en företeelse (att i strid med gällande lagstiftning ta från de rika och ge till de fattiga) som förekommer i de båda samhällena och jämföra dess uttryck.
Alltså jämföra feodalismen/robin hood med kapitalismen/karl-bertil och utifrån det säga saker som ”det var den tidens” karl-bertil.
Man kan självklart också jämföra andra företeelser under olika samhällsystem, som t.ex. ”att förorda att beskattning upphör”. (Då har man dock lämmnat robin hood och karl-bertil, robin hood ”gav till de fattiga”, inte
”gav igen vad de beskattade betalat i skatt till dem”)
(Not: här förstås robin hood och karl-bertil som symboler, för faktiska företeelser trots att de båda är fantasifigurer)