Upphovsrätten orsak till storebrorssamhälle

Så kan man också resonera om man vill resonera i samma anda som Dataspelsbranschens Per Strömbäck. Fanns ingen upphovsrätt så skulle vi inte ha något som kallades piratkopiering, inga krav från storbolag om att få bestämma vilken utveckling Internet ska ta. Så det bästa vore nog att helt avskaffa upphovsrätten som jag ser det. Den orsakar mer lidande än nytta (om vi nu vill vara lite utilitaristiska) och kan alltså avskaffas utan skrupler för hela samhällets bästa.

Eller så kan vi som jag tidigare gjort hävda att det behövs inskränkningar i äganderätten för att ett samhälle ska kunna fungera maximalt. I Sverige har vi mängder med inskränkningar, allemansrätten, gruvlagstiftningen, fiskerätter (fritt fiske på Västkusten), rennäringen och en del annat. alla dess inskränkningar har gjorts för att få et samhälle som fungerar bättre. Kanske dags att fundera på samma sätt när det gäller internet, fildelning, musik, film etc. Låt oss göra kopiering till en kollektiv rättighet, allemnasrätt och så får vi finansiera kulturarbetarna på annat sätt. Musik- och filmbolagen kan vi bortse ifrån. De hänger ju inte med i utvecklingen så de behövs inte längre.

Istället för att jaga fildelare utan väntat resultat vore det bättre om musikindustrin satsade för fullt på annu bättre grejer. Som exempelvis tjänster för strömmande musik.

Det är inte upphovsrätten som är orsaken till storebrorssamhället (så min rubrik är knappast korrekt). Inte heller fildelning och priratkopiering. Storebrorssamhället kväxer fram därför att världens makthavare under lång tid ökat klyftorna mellan fattig och rik. en utveckling de flesta inte vill ha och som de vänder sig mot. För att försöka hindra undersåtarna att göra uppror växer övervakningssamhället fram, STASI-samhället. Kontrollsamhället är alltså den yttersta konsekvensen av de orättvisor som kapitalismen skapar. Försöken att komma åt piratkopiering är bara en ytterst liten del av detta. För olika regeringar kanske främst ett svepskäl.

Intressant?
Bloggat: Opassande, Stenudd, Copyriot,
Borgarmedia: SVD1, 2, 3, 4, 5, DN1, 2, 3, 4, IDG,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Advertisements
 • Björn Granat

  Du säger att kulturarbetarna ska finansieras på annat sätt – hur? Som jag upplever det, finns det i stort sett inga pengar till merparten av kulturverksamheten. I statens och kommunernas kassa alltså. Var skulle då dessa pengar komma ifrån om upphovsrätten avskaffas och konstnärerna inte har rätt till ekonomisk ersättning för sina verk?

  Och att göra kopiering till en allemansrätt? Skulle inte jag ha rätt att ta samtliga inlägg på din blogg varje dag och publicera dem på min egen?

 • Anders_S

  Björn Granat: Gör gärna det. Jag har licencierat inläggen så det är möjligt. Licens finns längst ner till höger och det enda som stipuleras är att du ska säga var de kommer ifrån och att jag skrivit dem.

  Varsågod!

  Vad sägs för övrigt om kulturarbetarlöner, medborgarlön och liknande system. Det kan fungera i vissa typer av samhällen. Förmodligen dock inte i ett kapitalistiskt. Annars finns det liknande avgifter som kassettskatten. Och så får musiker spela lajv mer.

 • Mikael

  @Björn Granat:
  Vad tusan menar du med att ”finansiera kulturarbetarna”? Vem skall finansiera mig då? Ingen jävel ger mig pengar när jag inte kan hitta arbete inom mitt yrke längre. Varför skall vi ha någon slags kultur-adel?

  Jag tycker att Anders rubrik är mer rätt än fel. Det är storföretagens missbruk av upphovsrätten skapar detta storebrorssamhälle. Enda sättet att bryta deras makt är att ta ifrån dem denna upphovsrätt. Den har blivit alldeles för dyr för samhället.

 • Intressanta reflektioner Anders. Jag ifrågasätter hur nödvändiga bolagen verkligen är. Och ännu mer de officiella skälen till storebrorsamhällets utbredning. Överklassens hegemoni står i kontrast till folkets frigörelse. Därför skapas sådana mekanismer som ska hejda dess framfart.