Stökigt i Backa

En polisbil utsattes för stenkastning i Backa i går kväll och en bil sattes i brand. Två poliser utsattes för attacker och en fick söka skydd i bilen medan den andre jagades en stund genom stadsdelen. Detta efter att de kommit till platsen efter ett larm om en sönderslagen ruta på en bil. På platsen befann sig en större grupp ungdomar och polisbilen/poliserna upplevdes antagligen som mycket provocerande. Redan 2007 var det oroligheter på samma gata så det finns vissa spänning i denna del av Backa. Men det är också uppenbart att händelsen på Blendas gata i går kväll inte utvecklades till någon mer regelrätt kravall. Så att ta i med rubriker om stenregn verkar lite överilat och överdrivet faktiskt. Däremot bör man nog konstatera att det som hände inte är acceptabelt.

Det rör sig om ett av de socialt mest utsatta områden i stadsdelen och så var det även på den tid min farmor bodde i området på 1970-talet. Backa som helhet är dock en stadsdel som inte hör till de mest invandratäta i Göteborg utan som i huvudsak har svennebefolkning (i ingen del av Backa är andelen utlandsfödda mer än 35% enligt kommunens statistik) och den största icke-svennegruppen (inklusive människor födda i Sverige) är människor från Finland (när det gäller de som är utländska medborgare och de som är födda i utlandet dominerar folk från f.d. Jugoslavien före människor från Iran, finländare kommer på tredje plats).

Backa som helhet är inte heller ett av de socialt mest problematiska områdena i Göteborg utan är snarare ett andrasteg i människors bostadskarriärer. Det är dock ett typiskt arbetarklassområde med högre ohälsotal och lägre valdeltagande än snittet i staden. Till Backa flyttar man från socialt mer problematiska stadsdelar som Biskopsgården, Bergsjön. Hjällbo osv. Däremot har stadsdelen sämre kollektivtrafik än många andra förorter då den sen 1960-talet utlovade spårvagnslinjen ännu inte byggts.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Från Konfliktportalen.se: Lukas skriver Staten och HBT-personer, Kristoffer Ejnermark skriver Marx värdeteori och den temporala enkelsystemstolkningen (Andrew Kliman), Fredrik Jönsson skriver Reclaim Rosengård 22.8 20.00, Jinge skriver Usain Bolt utpekad, eiz skriver Skydda HB-personer mot våldet i Irak,

Advertisements
 • R

  Det är fullkomligt normalt att polisen åker ut på skadegörelsebrott i Sverige. Det är en av deras uppgifter att åka ut när egendom blir vandaliserad. Det är en kränkning av en enskild persons rättigheter när dennes egendom blir förstörd.

  Två saker kan man lära sig av det som har hänt. Skolan har inte förklarat för ungdomarna vad som är friheter och rättigheter i det här landet, det visar att skolorna är dålig på att undervisa i de drabbade områdena. Den svenska skolan är från en utbildningstradition där man uttalat säger sig vilja forma samhällsmedborgare, inte ens det klarar den svenska skolan av längre.

  Den andra saken man kan lära sig av det som har hänt är att respekten för andra människors hälsa och den gemensamma välfärden är som bortblåst.
  Välfärden i området blir inte bättre av att man slår sönder egendom eller ökar de kommunala kostnaderna genom sabb och stök. Hur resonerar bråkstakarna när de lägger den kostnaden på sina grannars axlar?

  De två polismännen var förmodligen livrädda då de jagades runt området då de åkt ut på ett rent rutinärende som inte är särskilt kontroversiellt eller uppseendeväckande.

 • Anders_S

  Läs kommentarsreglerna:

  http://www.zaramis.nu/blog/kommentarsregler/

  För att få in en kommentar krävs exempelvis att ni anger en korrekt mejladress. Påstå inte heller att jag skrivit nåt jag inte skrivit.

 • Filur

  Jag har bott i området sedan 1998 och detta är helt vanligt förekommande trots att det ser litet spännande ut just nu för oinsatta. Det senaste året har ett otal liknande händelser uppstått, väktarbilar vänts upp och ned och minst fem personbilar har brunnit på olika vis.

  /*Felaktiga faktauppgifter samt osäkra uppgifter utan källhänvisning, borttaget*/ #AS

  Polisen kan inte göra någonting då området behöver bommar för att det körs motorcykel på cykelbanorna vilket tar tid för polisen att öppna . Alternativet, att ta bort dessa funkar inte heller för då är vi tillbaka i att man kan busköra stulna bilar bland lekande barn.

  Vad som behövs göras är att tvångsflytta en större del av de boende för att splittra gängen, inget annat komme rfungera. Man drog även in patrullerande poliser för ett par år sedan då det ansågs osäkert för två poliser att gå i området.

 • /*off-topic, borttaget*/ #AS

  Många av de bråkstakar jag känner till har högutbildade föräldrar som faktiskt lyckats bra, invandrarlärare, egna företagare m.m. att en och annan förälder också arbetat på Volvo tidigare eftersom de ansåg att de bättre kunde sköta barnpassning när barnen var små om de gick om lott samtidigt som de tjänade bättre än som t.ex. matematiklärare, har gjort att flera varit vana vid att föräldrarna innan krisen vilket inte alltid är fallet nu. Ett annat problem är att ungdomsgårdar riktar sig, enligt ungdomarna själva, mer åt de som går sista åren i grundskolan än de som går, eller inte kommit in, på gymnasiet samt att det finns få ställen i Göteborg där ungdomsgrupper från senare tonåren på mer än 3-5 personer får sitta och tjata tillsammans. Många får inte ta hem mer än max 2 personer åt gången.

 • Magnus

  Ahaaa, Underbart att se whitetrashungdomar och tonnårsbabbar i en ohelig allians, kan dom inte klappa på varann istället?

 • Hej Magnus, östgötar jag vet var här nere och som sedan i två års tid trodde att 3:an var bästa möjligheten att snabbt komma till Liseberg var att åka till Vasaplatsen och gå….., vi som såg och hörde dem under de åren fick oss ett gott skratt nästan dagligen sommartid. De östgötarna tillhörde en ännu mer osalig röra, kommunalpampars och trashungdomar av olika kategorier som slagits med varandra och andra tills de gjorde gemensam sak under olika beteckningar, (även Djurens vänner fick medlemmar från dem), ofta utomparlamentariska grupper mot samhället…..

 • Glömde en sak. Numera är det ute bland ungdomar och de som har med ungdomar att göra att ett antal av dessa ‘sprakfålar’ av misstag blev tagna för Kungsbackaungdomar och slängda på ett lokaltåg med vakter utanför låsta dörrar tills de kom till Kungsbacka där de härjade runt…. Några av dem syns fortfarande när Frölunda spelar mot Linköping….

 • Frank

  Nu måste jag få ställa en fråga till Anders_s: Hur kan två stycken poliser som möter 20-talet svartklädda stenkastande skrikande och allmänt skrämmande ungdomar upplevas som mycket provocernade?? Det var faktiskt ett stenregn då alla dessa människor kastade sten samtidigt på poliserna. Inte undra att poliserna drog sig tillbaka och begärde förstärkning. Puckat av polisen att bara skicka en enda patrullbil när det gäller Backa, de borde skickat piketen direkt eller helt enkelt fler poliser med kravallutrustning.

  Jag själv stod på en balkong i huset bredvid och såg mycket av det som hände!

 • Anders_S

  Frank: Jag hade upplevt bara polisbilens uppdykande i mitt område som en provokation när jag var ung. Så det är fullt möjligt.

  Dessutom var situationen inte så hotfull när poliserna kom. För varför gick de i så fall ur bilen? Utan hoten mot polisen uppstod uppenbarligen lite senare.

  Backa är inte på något sätt ett av Göteborgs stökigare områden. Så det fanns aboslut inte någor skäl att skicka nåt nnat än en vanlig bil.

 • Frank

  Anders_S: Bor du verkligen i området?

  Direkt när poliserna kom i bilen började ungdomarna att skrika och samla sten!!

  Om polisen kom när jag var ung blev man rädd för att ha gjort något fel! Vi hade respekt för polisen!

  Det var inte så länge sedan en ambulans stod och väntade på poliseskort till backa så en man dog innan ambulansen kom fram, detta på grund av att backa är ett högriskområde. Ambulanspersonalen uttalade sig i GP angående att de måste göra en riskbedömning innan de åker! Detta fick de senare massiv kritik för men inget mer hördes om det!

  En man blev nyligen misshandlad då han hade civilkurage att säga till några ungdomar att sluta slå golfbollar på blendas gata.

  Under några års tid så har det brunnit 3-4 bilar, brunnit bildäck, sågats ner bommarna på blendas gata, skottlossning, misshandel detta är tillräckligt för min del!

 • Gabbe

  Svensson , Jag måste rätt dig men BACKA är verkligen inte ett svensk område . Bor du verkligen i Göteborg ?

  /*Påståenden utan belägg, borttaget*/ #AS

 • Anders_S

  Gabbe: Statistiken är mycket klar. Inte i något område i Backa är det dominans för utländska medborgare. Det kan vara det i enstaka hus eller på enstaka gator. Men inte ens i Backa-Röd är det dominans för invandrare. Obeservera att Backa-Röd även innefattar Sagogången och husen kring den gamla bondgårsen Backa-Röd, som ligger på andra sidan Litteraturgatan från Blendas gata sett. Officiellt kallas Backa Röd enbart för Backa, medan områdena kring Selma och Blå staden kallas för Skälltorp. Och troligtvis är de högre andel barn till utländsk medborgare bland ungdomar och barn än utländska medborgare bland äldre. Det kan skapa en synvilla helt enkelt. Liksom en högre arbetslöshet bland utländska medborgare och invandrare och olika umgängesmönster kan skapa en synvilla.

  Problemen i området kring Baron Rogers gata, Wadköpingsgatan och Blendas gata fanns redan på 1970- och 80-talen. Då bodde exempelvis en av min fastrar med barn i området, liksom min farmor och en kusin som bodde hos henne. Det har alltid varit Backas fattigaste område helt enkelt.

  Innan ni invänder mot mina siffror kan ni väl läsa statistiken som jag länkar till. Verkligheten är inte alltid vad man tror att den är.

 • Frank

  Gabbe: För min del som bor i området handlar det om tryggheten för alla boende. Mig spelar det ingen roll vart de kommer ifrån, faktum är att denna gruppen skapar otrygghet för alla som bor här! Vad är ett svenskt område? Vi bor väl ALLA i Sverige, eller har jag missat något?

  Dessa ungdomar är inte en homogen invandrargruppering de är från olika länder ja men det finns svenskar i gruppen också!

 • D

  Håller med dig Frank, när vi var unga på 80-talet så hade man ju ändå respekt för polisen.
  Sen kunde man ju självklart göra små bus-streck men inte som att bränna bilar och välta dem samt kasta sten på räddningspersonal.

  Jag tror att det är brist på aktiviteter i Backa, en del sysslar med fotboll och de som leder lagen har vi mycket att tacka då vissa av ungdomarna håller sig där istället för att vara ute och bråka och förstöra samt stjäla.

  Ändå måste jag säga att jag trivs i Backa, kommer nog inte flytta härifrån då jag har för mycket rötter här.

  Dock tycker jag inte Backa verkar vara den värsta statsdelen, kolla runt i Göteborg så händer säkerligen allt de som skrivs om i Backa i övriga Göteborg också.

  Vi får hjälpas åt att rätta till ”vårt” Backa.

 • Frank

  D Says: Skillnaden är att man visste när man nått den där gränsen, gränsen verkar ha försvunnit.

  Är det verkligen en brist på aktivitet i Backa? Det finns massor av föreningar/aktiviteter i alla former. Jag köper brist på aktivitet om man bor typ i Lycksele eller liknade stad/by men tyvärr inte i Göteborg.

  Av alla dessa incidenter kan jag dra en lite annorlunda slutsats: jäklar vilken uppfinningsrikedom, passion och engagemang dessa ungdomar har! All denna kraften som används i destruktiva tecken tänk om man kunde vända denna kraft till något positivt istället!!

 • D

  Mmm, om man kunde vända det.
  Vissa går det att förändra och vissa inte.
  Vi får se när ombyggnationen av hela Poseidons område är klart om det ger någon effekt.

  Jag känner en del killar som inte var guds bästa barn när vi var yngre men idag har de bra jobb, familj och hus.

  De tog dom några år att vända om till att ordan upp det för sig.
  Dock var det som en polis jag pratade med vi ”lilla” affären, han sa att förr när vi var yngre så ”pissade” inte ungdomarna där dom bor utan tog sig utanför sitt eget område och betedde sig illa istället.
  Skillnaden då var också att de brändes inga bilar och kastades inte sten på polisen.
  Utvecklingen går inte bara framåt inom teknologin utan även inom ungdomsbrottsligheten?

 • Niklas

  Anders_s..backa på 70-80 talet går ju inte att jämföra med idag,idag finns ingen respekt för något eller någon och gänget gör som dom vill (samma killar hela tiden) och tyvärr är de flesta i gänget invandrare och förstör för alla andra..

 • M.H.

  Jag bor i stadsdelen och kan helt klart säga att det kryllar av odrägliga skitungar där ute, som helt och hållet saknar respekt. Min upplevelse är att muslimer är överrepresenterade. Dom sysselsätter sig tex med att banka/kasta ägg och tomater på mina fönster. En tillsägning leder bara till ”din jävla svenne, vafan har du för rätt att säga till mig”.
  Det finns en genuin önskan bland de obildade små barnen att bli ett litet eget USA med gängkriminalitet här, och vad man ska göra åt saken vet jag inte.

  Det är dock uppenbart att föräldrarna inte bryr sig. När jag var mellan 5-14 så vet jag att jag aldrig fick vara ute senare än 9 – halv tio. Här är ungarna i samma ålder ute och gapar till midnatt.
  Det gör livet som skiftarbetare mycket svårt. Ska man gå upp halv fem på morgonen så är detta självklart inte uppskattat.
  Polisen borde ta tag i detta, men även samhället i stort. Det är dags att sätta en markering att grundläggande respekt för sin omgivning är ett KRAV!

 • Anders

  A propos ”svennebefolkning”.

  Det är väl en definitionsfråga vad som är, eller inte är, s.k. ”svennebefolkning”.

  Du verkar anse, att alla som inte är ”födda utomlands” och/eller ”utländska medborgare” är s.k. ”svennebefolkning”.

  Det är emellertid märkligt att du skriver, att det skulle kunna vara ”en synvilla”, om någon inte instämmer i det.

  Hur skulle man kunna SE med blotta ögat, om någon är ”född utomlands” och/eller ”utländsk medborgare”?

 • Budda

  Detta gäng är av blandad natur. Okej det är 97% invandrare men dom är inte från samma land dock. (Rasistisk kommentar borttagen*/ #AS

  Att tvångsförflytta familjer som har en son med i gänget låter onekligen som en intressant lösning, men frågan är om det är hållbart?
  /*faktauppgift som skanar källa, borttagen*/ #AS

  Visst hanteras detta ämnet väldigt dåligt av socialen, statsdelsnämnden och polisen. Okej när polisen hade sina patrullerande poliser här förra sommaren så gav det en viss effekt trots allt, jag vill allt påstå att det blev mindre buskörningar med moppar mitt i nätterna vilket gjorde att man fick sova för dom tar ju bort ljuddämparna så dom låter ju så in i pipsvängens mycket mer än normalt vilket jag tror dom gör med avsikt för att just störa folk.

  Ne ut med dem på ett eller annat sätt från backa, eller ge dom ett jobb och en chans att sköta sig. Vet att den gamla ledaren för gänget gav upp detta liv och har idag jobb och är väldigt skötsam av sig så nog finns det hopp ialla fall.

 • Pingback: Och i natt var det bilbränder i Biskopsgården | Svensson()

 • Niklas

  backa lugnt denna kväll,så kanske backagänget som var på utflykt?

 • Pingback: Självkritisk göteborgspolis | Svensson()

 • Pingback: Det har inte varit flera dagars oroligheter i Backa | Svensson()

 • Pingback: Det är väl inte så svårt att förstå orsakerna till ungdomsoroligheterna | Svensson()

 • Pingback: Den svenska polisen är bättre än den franska | Svensson()

 • Pingback: Ungdomskravaller på sommaren inget direkt nytt | Svensson()