Vänsterpartiet Die Linke gjorde i gårdagens delstatsval i den lilla delstaten Saarland en remarkabel ökning av sin andel av rösterna. Man ökade med 19 procentenheter från 2% av rösterna till 21%. Framgången kan i mycket förklaras av att Saarland är partiledaren Oskar Lafontaines hemmaplan. I Sachsen och Thüringen i gamla östtyskland gick det dock inte lika bra för Die Linke även om partiet i de två delstaterna är näst största parti. I Saarland fick man nästan lika många röster som socialdemokraterna.
Die Linke är inget revolutionärt vänsterparti av samma typ som NPA i Frankrike, utan mera ett reformistiskt parti som står lite till vänster om svenska vänsterpartiet Internt består Die Linke av flera falanger och fraktioner. Sålunda ingår de flesta av Tyskland mindre vänstergrupper i partiet. Däribland en av Socialistiska Partiets systerorganisationer i Tyskland, ISL. Även systerpartiet till Rättvisepartiet Socialisterna ingår i Die Linke.
Frågan är när vänsterpartiet kan tänka sig att göra en Die Linke? Dvs öppna upp sig för falanger och fraktioenr så att andra mindre vänstergrupper skulle kunna var med i organisationen.
Intressant?
Bloggat: Björnbrum,
Läs även andra bloggares åsikter om Die Linke, Saarland, Sachsen, Delstatsval, Thüringen, Oskar Lafontaine, Val, Vänsterpartiet, Socialistiska Partiet, Samhälle, Politik,Tyskland
Upptäck mer från Svenssons Nyheter
Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.
När det gäller valresultatet i Sachsen var faktiskt Die Linke vid sidan av ultranationella NPD de förlorande partierna med en tillbakagång på 3,0 respektive 3.6 procentenheter. Vinnare var liberala FDP som gick fram med 4.0 procentenheter. Utöver detta gick de gröna fram likväl som några småpartier som föll under 5 procentsgränsen.
Källa: http://www.statistik.sachsen.de/wpr_neu/pkg_w04_erg_lw.prc_ver_lw?p_bz_bzid=LW09&p_ebene=SN&p_ort=14
I Th?ºringen hade Die Linke en smärre framgång på 1.3 procentenheter medan de verkliga segrana var socialdemokraterna SDP och liberala FDP med 4 procentenheter vardera. Förlorare var kristdemokratiska CDU som gick tillbaka med 11.8 procentenheter.
Källa: http://www.wahlen.thueringen.de/wahlseite.asp?aktiv=LW01&startbei=landtagswahlen/LW_wahlergebnisse.asp
Tilläggas kan att ingen av dessa delstater tillhör de största. Av Tysklands 16 delstater kommer Sachsen på 7:e plats, Th?ºringen på 13:e plats och Saarland på 15:e plats.
Då kan jag inte låta bli att ställa motfrågan; Om vänsterpartiet hade formell tendensfrihet (Vi har redan enormt högt i tak, olika åsikter finns det gott om), hade ni ställt upp och gått med? Eller hade det varit något annat kriterium som måste uppfyllas? 😉
Vet man aldrig, Fredrich. Samarbetat har vi ju gjort åt många håll förr.
Det tyska ”vallandskapet” inför det kommande valet till Bundestag är mycket intressant. Det talas om alla möjliga varianter, Ampel-koalition (trafikljus = rött, gult, grönt), Jamaica (grön, gul, svart) och i staden (tillika delstaten) Hamburg är det just nu en svart-grön koalition. Så nog kan det bli många intressanta vändningar! Det säkraste tipset är väl dock att die Linke får fortsätta att vara i opposition. Det gick ju illa för Andrea Ypsilanti (SPD) i Hessen när hon försökte bilda delstatsregering med stöd av die Linke. Eftersom hon lovat innan valet att hon INTE skulle göra detta valde 4 av hennes partikamrater att rösta emot en sådan regering! En principfasthet som kostat dem mycket internt efteråt. I stora delar av Tyskland är också Die Linkes kopplat till resterna av gamla DDR-kommunister (Gregor Gysi och PDS-falangen) vilket inte upplevs som speciellt tilltalande. Saarland är ju speciellt med tanke på kopplingen till Oscar L. Eller som Handelsblatt kallade honom i morse: Saarlands egen Napoleon! Spännande blir det i alla fall!
Fredrich: Ja det är troligt att vi hade gjort. Vi hade förstås krävt at man inte ska samarbata med det borgerliga partiet socialdemokraterna också. Om Vänsterpartet hade haft tendensfrihet så hade vi haft något att prata om. Men det är ju knappast aktuellt så länge samarbete med ett parti (med arbetarstöd) med borgerlig politik finns.