Nazister utslängda från skola i Göteborgsförort

Under elevernas jubel och på grund av deras protester mot rasismen så slängdes nationaldemokraterna (eller egentligen deras ungdomsförbund) ut från Hulebäcksgymnasiet i Mölnlycke:

Ändå var Nationaldemokratisk Ungdom (NDU) inbjudet till skolan denna partidag – liksom alla andra ungdomsförbund till partier som ställt upp i EU-valet.

– NDU kom litet senare än vi andra, sa Grön Ungdoms ombudsman Joakim Larsson som hamnade som närmaste granne till NDU:arna.

De kom vid 11-tiden. Efter en kort stund bildade skolpersonal kedja runt bordet för att skydda de fyra nationaldemokraterna mot uppretade elever. Vid 11.30-tiden beslöt rektor Jan Östgärd att avvisa dem från skolan. De vägrade ge sig av och skolan kallade på polis.

– Elever var upprörda och kände sig kränkta. För att hålla ordning måste vi avvisa dem. Skolan är ingen allmän plats, sa Jan Östgärd efteråt.

Han ansåg att NDU:arna ”provocerat” och visat att de inte delade skolans värdegrund – om till exempel alla människors lika värde – som de sagt sig acceptera då de bjöds in.

All heder åt eleverna på Hulebäck som tvingade bort rasisterna från sin skola. De är så de ska tas. De odemokratiska nazisterna. Protestera mot dem varhelst de dyker upp. Om det så är på nationaldagen, i skolan eller den 30:e november. Vare sig de dyker upp i Mölnlycke, Stockholm eller Lund så måste vi protestera.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Advertisements
 • Aslak

  Din demokrati är, gör som jag, eller? Din demokrati är, odemokrati, om du förstor! o det gör du troligen inte!

  • Anders_S

   Aslak: Så du menar att man inte ska protestera mot människor som vill döda andra människor bara för att dessa människor är av fel sort? Bara för att de är invandrare, judar eller socialister så vill nazister döda dem. Ja, nazister har faktiskt gjort detta en gång, som du kanske vet. Därför måste vi förstås protestera när sådana människor visar sina fula nazze-trynen igen.

 • Pontus

  Jag förstår inte hur du kan kalla dem för nazister. Dom är ett politiskt parti som alla andra dom har all rätt att förklara vad dom står för och varför man ska rösta på dom. SEN är det DITT val om du vill göra det eller ej.

  • Anders_S

   Pontus: De är ju nazister. Därför kallar jag dem för det.

 • Pontus

  Om man ska protestera så är det mot ALLA grupper i världen som brukar våld, vi kan börja med allt som handlar om hedersvåld och sedan blir det bara värre….som du säkert vet så pågår de flesta krig och förföljelser i världen i dag utifrån religiösa/makt skäl. I Sverige har vi politisk frihet oavsett vad du tycker. ALLA politiska partier skall vara välkomna på den politiska arenan. Självklart ska alla människor oavsett nationalitet, religionstillhörighet eller politisk övertygelse vara välkomna i Sverige och vi ska alla respektera varandra !

 • Maria

  På NDs klistermärken hyllar de adolf hitler, de är givetvis nazister.

 • Pontus

  Maria, det är ett obekräftat påstående som får stå för dig. Att använda nazister som ”begrepp” på ett politiskt parti i dag är bara skrattretande att läsa. Jag anser att ALLA politiska partier ska finnas på den svenska demokratiska arenan. Sedan är det upp till väljarna att göra sina fria val.

  • Anders_S

   Pontus: Ingen har här förespråkat någon form av förbud. Det jag hävdat är att vi måste protestera mot nazister som de i ND och NDU (och de är nazister, jag känner personligen medlemmar i ND och de skulle aldrig förneka att de är nazister, så sluta nu att tjafsa om det)

 • Maria

  @ Pontus

  Vilka av nazisternas åsikter håller du inte med om?

 • Niklas

  Jag var där, de hade tydligt kränkande budskap, tex på små kort som de delade ut, ex. ”Moskéer i sverige? Nej tack!” eller ”USA ut ur Irak, Irak ut ur Sverige” ”Profeten mohammed får sverige på knäna” De skrev mer som jag inte kommer ihåg, men dom tvingades lägga undan deras material av lärare tidigt under dagen.

 • Stolt person från Hulebäck!

  FAN VA VI ÄGDE DOM!

  ‚Äì Vi hade intressanta diskussioner med eleverna och det fanns inget hot mot oss. Men när lärarna bildade kedja för att hålla dem borta så blev det fritt fram att protestera och börja kasta papperstussar mot oss, sa han.

  Jag kan ju säga dig att om inte rektorerna stått där hade ni inte kunnat lämna det citatet! Ska ni stämma Hulebäck? Good luck, I will see you in the court!

 • Pontus

  Anders S. Jag ser det som ett indirekt förbud mot ND och dessutom kränkande att dom kallas för nazister.Detta begrepp borde vi lämnat bakom oss 1945. Att du sedan känner några är ju också bara ett obekräftat påstående. Vad jag menar är att vi måste alla respektera varandras åsikter och vem ska definiera gränserna och bestämma dom oavsett på vilken politisk sida man står på. Jag eftersöker ömsesidig respekt, som det var i dag verkade det ju vara ”fritt fram för pöbeln” att lufta sina åsikter och kalla ND för nazister….nu tänker jag inte slösa mer av min tid på denna blogg avslutar med orden att ”Sverige är en demokrati, med religionsfrihet och fria politiska val” och jag hoppas att det så ska förbli !

 • Kristoffer

  Att nationaldemokrater eller nazister eller vad tusan man vill kalla dem kommer till skolan och försöker rekrytera ungdomar är fel. Lika fel är det att socialister, socialdemokrater, folkpartister, miljöpartister och moderater gör det. Alla politiska partier borde hålla sig undan skolmiljön. Barn och ungdomar går i skola för att lära sig, inte för att indoktrineras av politiker.

  Men när ND måste skyddas av lärarna för att de inte skall bli misshandlade av någon form av elevpöbel så är det inte bara ND som står till skuld. Om man känner sig provocerad av ett politiskt partis närvaro så finns det mängder av saker man kan göra. Att gå därifrån eller bemöta argument är två bra idéer. Att ta till våld är dock fel.

  Undrar om rektorn kommer se över vad skolan egentligen lär ut för värdegrund och om de elever som gick för långt kommer att bestraffas. Och om han/hon äntligen fattat att hålla politiken utanför skolan!

 • Niklas

  Kristoffer: Det var ju ingen som blev misshandlad, utan argumentationer tog plats över axlarna på lärarna, jag såg många som bojkottade hela tillställningen också. Snacka inte när du inte har någon fakta. Och sen är det ju självklart att vi ska lära oss om politik i skolan, hur ska vi annars veta vad vi ska rösta på, så att vi tillexempel slipper ha ett parti som ND i riksdagen pågrund av okunskap.

 • Kristoffer

  Niklas: Jag har aldrig påstått att det var någon som blev misshandlad. Däremot står det ju att skolpersonalen bildat ”kedja runt bordet för att skydda de fyra nationaldemokraterna mot uppretade elever.” Jag tvivlar på att skolan kände att de var tvungna att göra det för att skydda dem från argument.

  Gällande hur man skall veta vilket parti man skall rösta på. Jag behövde ingen lärare i det. Jag tvivlar på att blogginnehavaren Anders behövde lära sig i skolan vilket parti han skall rösta på. Det är ju något som varje röstberättigad person själv får ta reda på. Att spendera lite tid till att läsa på om olika partier en gång var fjärde år är det minsta man kan göra…

 • Richard

  Hade du tagit det på samma sätt om det var kommunister eller kristna som jagats iväg eller hade det varit odemokratiskt, orättvist och kränkande?

  Angående vad nazister en gång gjort kanske vi inte behöver påminna om vad ”kommunister” åtminstone fyra gånger gjort, eller vad ”kristna” gjort. Och nej jag vet det var inte riktig kommunism och så vidare. Men hela poängen med en sekulär demokrati, yttrandefrihet och så vidare är att ALLA ska behandlas lika och ha samma möjligheter (även om man tycker fel), så om en grupp ska kunna prata på skolan ska alla kunna göra det.

 • Realisten

  ”All heder åt eleverna på Hulebäck som tvingade bort rasisterna från sin skola. De är så de ska tas. De odemokratiska nazisterna. ”

  Helt rätt, det finns ingen anledning till att mörka odemokratiska krafter skall få sprida propaganda på skolor. I konsekvensens namn bör detta gälla alla odemokratiska organisationer, om det är högerkant eller vänsterkant, spelar ingen roll i sammanhanget.

 • Z

  Så om man skall applicera dessa idéer om att alla skall få komma till tals och man inte skall få protestera mot dem, så menar ni att det skulle vara okej om jag stod på en skola och delade ut flygblad och proklamerade att

  ”Judarna är problemet, vi måste spärra in alla judar i läger för att vårt land skall vara säkert.”
  eller
  ”Alla kristna bör avrättas för de är en äcklig religion vars troende inte har något värde.”

  så skall alla bara stå och nicka och respektera mig och min rätt att vara på skolan? Jag hoppas att rätten att demonstrera och göra motstånd lever vidare, vi kan inte alltid stå och se på och låta hat och rasism ta över vår vardag. De som gjorde motstånd under nazismens framgångar på 1930-talet är det inte någon som anklagar för att de skulle vara de riktiga skurkarna under den perioden, det är samma sorts hatiska åsikter som växer om ND växer sig starka.

  Och ingen reagerar ens på att de sedan vägrade att lämna platsen, något som är emot lagen då en skola har rätt att avhysa individer som är oönskade om jag förstått det rätt, och polisen var tvungna att föra bort dem från platsen?

 • Elev på skolan

  Hej, jag går på skolan och var där under händelsen. Jag stod inte så nära så att jag kunde höra allt som sades. Men mina kompisar berättade för mig att NDU bland annat hade sagt ”människor med bruna ögon och mörkt hår har inte här att göra”. Detta gjorde mig frustrerad. jag är blond och blåögd och jag tycker att det är absurt att en människas värde och rätt att bo i vårt land ska bero på hud, hår, ögonfärg eller ursprung.
  De hade även ett blad med en bild på en muslim som bad, och under den stod det ‚Äùutan Mohammed kommer Sverige på fötter‚Äù.
  Om de ska kallas nazister, rasister eller bara ett främlingsfientligt parti har ingen betydelse i sammanhanget och jag förstår inte varför ni har valt att fokusera på detta så mycket i er diskussion här.
  Sluta älta och koncentrera er på sakfrågan!
  Jag stod och kollade under större delen av tiden och jag kunde inte se något våld. Bara ihopskrynklade papper som kastades och rop från ursinniga elever om att de inte ville att NDU skulle vara där. Väldigt snabbt insåg skolledningen att det var fel av dem att låta ND vara i skolan och gick fram till dem och bad dem gå därifrån. Men det ville de inte och då ringde en rektor till polisen. Skolan ÄR inte en offentlig plats och tycker skolledningen att något är fel har de rätt att göra något åt det. Demokrati betyder inte att alla har rätt att göra vad de vill. Däremot var det tydligt att en majoritet av skolans elever inte ville ta del av NDUs människofientliga budskap. Då är det demokrati, att NDU inte får stanna kvar i skolan. Alla har rätt att ha sin åsikt, men NDUs åsikter strider mot skolans värdegrund som går ut på att alla har lika värde.
  Jag tycker dock inte att NDU var de första som gjorde fel. Det var skolan, som utan att kolla upp vad ND stod för, bara accepterade att de skulle vara där för att de SA att de inte gick emot skolans värdegrund och policy. Hade de gjort det hade det inte blivit något bråk.
  Detta är MIN åsikt, blandat med en del fakta om händelsen. Jag hoppas ni kan skilja på vad som är vad.
  Ha det gött! Ser fram emot svar.

 • Pontus världsbild är direkt tragisk. Jag rekommenderar ett besök i Kållered, Lindome eller Mölndals Centrum nattetid så får du nog beskad om vad vi lämnat bakom oss 1945 och vad som följde med…

 • http://rsgoteborg.wordpress.com/2009/11/25/nazister-utkorda-ur-skola-efter-elevprotester/

  Ögonvittnesskildring från när eleverna såg till att kasta ut nazisterna. Skönt att se hur den antinazistiska andan lever och hur snabbt spontana protester kan växa massivt. det var hundratals elever som såg till att de kastades ut. detta var demokrati i praktiken.

 • Andreas

  jag var där, jag är elev där. NDU sa att mörkhyade var mindre värda än vita till olika elever i intervjuer. om man yttrar en sådan sak på en skola så måste skolan ta åtgärder. oavsett om det är elev, personal eller övrig. Skolan är som rektorn själv säger ingen offentlig plats. huruvida det är demokrati eller inte, så bröt NDU ett avtal och skolan har inte gjort sig skyldig till ett brott genom att slänga ut dom vad jag vet iallafall. jag tycker det var bra av skolan att ta elevernas parti i detta uppror.

 • Mikael

  Intressant var ju att det inte bara var elever som protesterade, även många lärare uttryckte att de inte ville ha dem där. Trots detta bildade rektorerna kedja och sträckte upp sina armar för att, även efter att polisen kommit till platsen, skydda nassarna mot den farlig papperskastningen. Det kan inte har varitt lätt att vara blöjnasse på hulebäck igår.

 • Jens Rosbäck

  Eftersom jag är utlandsboende 6 tidszoner österut följer jag bara svenska media via nätet.

  Det känns så oerhört tråkigt att Sverige krökt sig inåt på det sätt som skett. I den del av världen jag bor och i många andra delar utanför Väst (jag jobbar med demokratiutveckling) så går det åt helt andra hållet. Det är inte utan kamp, men rörelsen är tydlig: toleransen ökar och insikten om
  värdet av mångfald är spritt. Visst finns det fördomar, men det går åt rätt håll. Mycket av det som sker, sker utanför vår västerländska radar. Oberoende av grundläggande ideologi, vänster eller höger, är detta ett vinnande koncept. Folk blir lyckligare och samhällena fungerar bättre!

  Men jag blir så jäkla stolt över våra unga när de reagerar så här. Demokratin har inte plats för de värderingar som luftas av NDU, och faktiskt inte heller (sd), även om de kämpar hårt för att bli rumsrena.

  Ett gott samhälle byggs inte på misstro mot varandra eller genom att i det oändliga älta skillnader. Sveriges välstånd byggdes framförallt med tillit. Politisk retorik som präglas av tillit vinner i längden. Tanken bakom ”Folkhemmet” bygger på detta – man tror på sina medborgares förmåga att bygga tillsammans oavsett vilka de är. När svenska politiker fattar detta, och vågar släppa kravretoriken, kommer (sd) att dö sotdöden. Det handlar inte ens om höger och vänster.

 • ”Härligt” att se din version av demokrati. Härryda-Postens reportage om händelsen visar att inga svenska elever fick eller vågade komma till tals. Demokrati=åsiktsförtryck!

  • Anders_S

   Du vet att det bara är samma principer som i det brittiska parlamentet. Är man missnöjd med ett budskap så låter man så högt så att budskapet inte hörs. En demokratisk protestmetod så god som en annan. För inte vill du väl hävda att det brittiska parlamentet är odemokratiskt.

   Inte heller handlar det om åsiktsförtryck. Ni i ND (för du är väl fortfarande med?) får tycks precis vad ni vill, men vi andra har den demokratiska rätten att slippa lyssna på det och dessutom den demokratisk rätten att kräva att få slipap lyssna på det. Det var vad som hände på Hulebäck. Eleverna untyttjade sin demokratiska rätt att säga ifrån och att slippa lyssna till rasistiska budskap.

 • ”…det var ni Hulebäckselever som visade prov på äkta demokrati under denna dag! Nu i efterhand försöker skolledningen få det till att nazisterna fick lämna platsen för att de bröt mot skolans värdegrund. Med det var era protester som tvingade ledningen att byta spår. Bra jobbat!”

  Stöduttalande från Revolution:

  http://revolutionsweden.wordpress.com/2009/11/27/bra-jobbat-elever-pa-hulebacksgymnasiet/

 • ”Revolution” ””Sverige””, Just ett prov på äkta demonokrati!!!

 • Goda_Samtal

  Att nazister begår övergrepp är ju inget nytt – historiskt sett – så var försiktiga, de är så hatiska mot allt och alla att de kan begå vansinnesdåd