Oacceptabelt gripande av svensk aktivist

tadzioDen svensk/tyske icke-vålds- och miljöaktivisten Tadzio Müller har gripits av danska polisen. Precis som Enhedslistens talesman Line Barfod säger är detta ett allvarligt ingrepp i demokratin:

Politiet bekræfter, at de har anholdt talsmanden fra Climate Justice Action, Tadzio Müller, efter at han havde holdt et pressemøde i Bellacentret sammen med en række NGO´er og organisationer.

Enhedslistens retsordfører Line Barfod protesterer imod anholdelsen:

– Det er helt forkert at anholde talspersonen fra en erklæret ikke-voldelig organisation. Hvor er det vi er på vej hen, hvis vi begynder, at anholde talspersoner fra lovlige og ikkevoldelige politiske grupper.

– Politiet burde i stedet fastholde dialogen med de ikke-voldelige aktivister for at sikre, at deres protest i morgen kommer til at foregå uden vold fra hverken aktivister eller politi, sådan som det også er aktivisternes ønske.

– Det er nogen meget kedelige signaler til omverdenen vi sender i disse dage. Først masseanholdelser af hundredvis af uskyldige demonstranter og nu anholdelserne af protestbevægelsernes talspersoner. Det hører ikke hjemme i et demokrati.

Gripandet av Tadzio Müller är inte bara ett ingrepp i demokratin. Det är också kontraproduktivt och innebär en ökad fara för oro och bråk vid morgondagens aktion vid Bella Center.

Intressant?
Läs mer: Arbetaren,
Borgarmedia om klimattoppmötet: SVD1, 2, DN1, 2, GP1, 2, EX1, 2,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements
 • Jag tror inte alls att det är kontraproduktivt. Det är våld de vill ha, för att motivera att polisstatsmetoderna är korrekta. Spänningens strategi, som det kallas. Ju mer våld, desto mer acceptans för polisstatsmetoder.

  • Anders_S

   Jan W: Nej, så tror jag inte det fungerar. Danska polisen är övertygad om att detta är den rätta vägen för att få det lugnt och inget våld. Med erfarnehterna från Göteborg 2001, Köpenhamn 2002, Rostock och många fler möten så anser jag attd et inte är så. mend et är klart att tung repression, indragen demokrati, minskade demokratisk rättigheter, förtryck osv kan ha en sådan effekt på folk att de knappat vågar röra sig. Det rä vad danska polisen och den borgeliga staten hoppas. Hårt förtryck som i nån polisstat ska skapa lugn. Att det är fulständigt odemokratiskt och fullständigt inhumant att bete sig somd en danska polisen skiter man i. Alla medel är tillåtna för att upprätthålla den borgerliga repressiva statens ordning. Fascismen närmar sig sakta och obevekligt.

 • Peter

  Jan Wiklund: Låter som ungefär samma sorts resonemang som Baader-Meinhof och RAF ägnade sig åt i Tyskland, fast nu från statsmaktens sida då. Provocera fram våld för att bevisa sin egen tes och motivera sin egen existens och sina metoder, och kunna trappa upp ännu mer.

 • Pingback: COP15: Dagens konfrontativa massaktion « Röda Lund()

 • Polisen och staten är ingen individ, de rymmer många åsikter, motiv och syften.

  Den officiella linjen är naturligtvis den Anders anger, och en hel del politiker och snutar – Från höga befäl till fotsoldater tänker nog så.

  Sen finns det de som tänker som Jan säger.

  Och de som tänker ju mer bråk ju större budget får vi.

  Och de som bara tycker det skulle vara kul att spöa lite ‘slödder’.

  Och en djävla massa mer.

 • Tror det är viktigt att minnas G8-mötet i Storbritannien här. Där gjorde polisen liknande insatser. De berömdes av hela pressen. Tills det kom fram att en person dött av polisens misshandel. Och att misshandeln fastnat på bild. Och att polisen ljugit om händelseförloppet innan de visste att det filmats. Då ändrades hela beskrivningen i medierna och en storm av kritik uppstod.

  Med tur dog ingen i Köpenhamn, men det kunde ha hänt. Ingen i detta fall hade ett svagt hjärta. En sådan liten skillnad, kvalitén på en människas kropp, gjorde att tidningar idag kan berömma dansk polis istället för att utropa ramaskrin. Och att de fortfarande kan lita på polisers vittnesmål, trots att de regelbundet ljuger om vad de gör.

  Alla som varit på en demonstration med åsikter som inte stämt överens med de hos poliskåren i stort vet att man aldrig kan lita på en polis under de förhållandena. Det är något helt annat än under vanlig tjänsteutövning då poliser tvärtom är mycket tillförlitliga och kan vara klart empatiska.

  • Anders_S

   Men pressen berömmer ju inte polisens agerande i Köpenhamn. Inte i nån större utsträckning i alla fall. Berömmet var betydligt mer omfattande efter Göteborg 2001 då polisens våld var mycket värre än i Köpenhamn.

 • Accepterar kanske är ett bättre ord.

 • Teresa Gonzalez

  Tadzio är i och för sig inte inte svensk. Han bodde här ett tag då hans dåvarande flickvän är härifrån. Hans mor kommer från Brasilien och hans far är från Tyskland…

  Jag själv har inte någon större koll på politiska frågor och är inte politiskt aktiv, så jag känner att jag inte ska debattera. Jag håller mig till att ställa er frågor om sådant jag undrar i stället.

  I de fall då övervåld från polisen sida utövas, får detta några juridiska konsekvenser för de inblandade poliserna?
  Ändrar kåren sina rutiner så att dödlig övervåld inte kan upprepas?

  Tänker att man från polis väsendet sida lätt skulle kan bortförklara övervåld med att skylla på enskilda individer inom kåren. Och visst kan det väl vara så ibland, men på stora
  demonstrationer så tycks det mig som att detta är mer regel än undantag.
  Det verkar, tycker jag, finnas en mer eller mindre enad uppfattning om att detta är de rätta sättet
  att agera på mot demonstranter.
  Vad säger lagen om detta? Hur och vad får de göra vid demonstrationer?

  Sen tycker jag att det är intressant hur demonstranter/demonstrationer ses som ett så extremt hot mot samhället…

  • Anders_S

   Teresa: Han måste ha bott i Sverige ett längre tag då han pratar felfri svenska och visste vem jag var då han träffade på mig i Köpenhamn (jag hade ingen aning om vem han var). Det är också han som varit på en mängd infromations- och planeringsmöten i Sverige. SÅ jag vet att han inte är svensk i betydelsen svenska meborgare eller ursprung i Sverige. Men bor han i Sverige är han svensk för mig.

   När det gäller demonstrationer i Sverige agerar polisen oftast inte så som man gjort i Danmark (dvs numera). Men om man agerar så är det oftast polisen i Stockholm. I Sverige har jag aldrig varit med om att övervåld från polisen resulterat i något problem för enskilda poliser. I Göteborg 2001 dömdes exempelvis cirka 80 aktivister medan ingen polis.