Gammelmedia vill inte ha någon diskussion om Israel och Gaza

Sen i går morse får jag inte länge några länkar från tidningarna på mina inlägg. Jag har bara skrivit om Gaza och jag misstänker att det bara rör sig om Gaza-inlägg. Vid en kontroll har det visat sig att de flesta tidningar tagit bort möjligheten att få Twingly-länkar på de flesta artiklarna om Gaza, Israel och Ship to Gaza. Om man tittar på de inlägg som skrev innan tidningarna slutade med Twingly-funktionen så var de flesta länkar till Israel-kritiska bloggar som absolut inte kan anklagas för antisemitism eller rasism.

Men det är inte nog med detta. Även om Twinglyfunktionen finns kvar så får jag inga länkar tillbaks till min blogg. Det kan illustreras med mitt inlägg om Israels parlament som bara är länkat till en artikel i GP. En artikel med Twinglyfunktion. Redan i går mosre tillskrev jag Twingly och frågade dem onm de visst varför jag inte får några länkar. De (Kristoffer Forsgren) uppgav då att de hade ”köbildning” på pingar. Dvs nån form av tekniskt problem kan man väl säga. Det skulle i så fall betyda att jag senare på dagen borde fått länkar. Det fick jag inte och har inte fått ännu. Jag tillskrev också Interaktiv Säkerhet som har hand om kommentarsgranskningen på bland annat Göteborgs-Posten och Svenska Dagbladet. Anders Gyllén på Interaktiv Säkerhet svarade snabbt och vänligt. Han uppgav att inga inlägg till från mig är spärrade på något sätt. Men några länkar fick jag inte.

Idag har problemet fortsatt och jag har då tillskrivit Twingly, Interaktiv Säkerhet och Göteborg-Posten.  Det är nu några timmar sen och jag har ännu inte fått nåt svar från nån annan än alltid snabbe Gyllén på Interaktiv Säkerhet. Han verkar lika oförstående som jag så det är knappast deras fel. Inte heller har jag fått några länkar från artiklar med Twinglyfunktion aktiverad. I går mejlade jag också SVD, men därifrån har jag inte fått nåt svar heller.

Jag kan inte tolka agerandet på annat sätt än att media i Sverige (jag får länkar från VG i Norge om Twinglyfunktionen är aktiverad på en artikel) inte är intresserade av en öppen diskussion kring Israel olagliga mördande och piratverksamhet och att man speciellt inriktar sig på att ta bort inlägg från vänsterbloggar liknande min. Jag finner tidningarnas agerande högst anmärkningsvärt och vad som är änumer förvånande, ingen tycks vara villig att stå för besluten att inte ha någon fri och öppen diskussion om Ship to Gaza. Jag ser det som en inskränkning av yttrandefriheten och demokratin som tidningarna tycker att de har rätt att göra och kan göra i forma av sin monopolsituationen. För det är ju knappast Twingly eller Interaktiv Säkerhet som bestämt att det inte ska finnas länkar på Gaza-artiklar.

Det är möjligt att det finns tekniska problem hos Twingly också. De kanske inte har tid att svara för de jobbar så hårt med att fixa detta. Men tekniska problem förklarar inte varför jag fått länkar från Norge, men inte från Sverige. Eller varför tidningarna inte verkar vilja ha en fri diskussion om Israel och dess politik.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , ,

PS. Aftonbladet och Expressen är särfall. Där får jag i stort sett aldrig några länkar, jag vet inte varför, men så vitt jag förstår är det en manuell hantering som ser till att jag inte får några länkar. Anledningen kan vi bara spekulera kring. DS.

Advertisements
 • Jag upplevde samma problem i morse, men det uppstår ibland tekniska problem hos Twingly , såg att mina pingar fungerade senare under dagen. ( Även jag skriver om Gaza .

 • Jönsson

  ”Jag ser det som en inskränkning av yttrandefriheten och demokratin som tidningarna ….”

  Häromdagen tyckte du att det var utmärkt och tillåtet när en grupp skränade och störde ordningen så att SD inte kunna hålla sitt torgmöte.

  Olika medel men samma påföljd, åsikter hindras att föras fram. Nu får du väl gilla läget precis som människorna som ville lyssna på torgmötet fick göra.

 • martin

  Jönsson,
  håller med, inget hindrade hans åsikter från att komma ut. De är fortfarande publicerad här. Precis som SD kunde tala på torgmötet, man var bara tvungen att lyssna riktigt noga för att höra.

  Som socialist har man varit med om värre. Mycket värre…

 • martin

  Men jag vill såklart veta om detta, för det är bra att veta vilka som är de värsta redaktionerna. Nödvändig kunskap och skall studeras för att avslöja behov av nya lösningar för att nå ut med budskap.

 • martin

  Jönsson,
  det finns dock en avgörande skillnad. Tidningsredaktioner med mera har riktiga maktpositioner. Det har inte de individer som protesterar emot rasisterna. Det ena är topp-down och det andra är bottom-up motstånd, det är inte en sån liten skillnad.

  Ledsen jag spammar tråden

  • Anders_S

   Cirka en timme efter att jag skrev mitt inlägg så kom länkarna fram på artiklar med Twinglyfunktionen aktiverad och flera tidningar öppnade upp artiklar för bloggkommentarer och twinglylänkar. Artiklar som inte hade haft funktionen innan. Jag har inte fått nåt svar från Twingly eller från någon tidning om varför det var som det var.

 • Hej,
  vill bara bekräfta att vi så klart inte har för vana att censurera några bloggar. Däremot så kopplar vi inte på Twingly på alla artiklar.

  Men det verkar som att du fått rätsida på saken nu?
  mvh
  Emanuel Karlsten
  redaktör sociala medier, Expressen

  • Anders_S

   Emanuel: Jag får länkar nu. Men förvånansvärt ofta får jag inga från Expressen. Jag har heller inte fått svar från Twingly varför jag inga fick under det aktuella dygnet. Jag har dock ofta problem med detta och får mejla Twingly med jämna mellanrum. Det vore trevligt om jag någon gång verkligen fick ett besked jag kunde tro på och som bestämde vad det är.

   Personligen misstänker jag att Twinlgy har nåt problem med sin programvara. Tillsammans med avstängd Twinglyfunktion och ren manuell borttagning av länkar (har hänt på en del tidningar, men man har hittills alltid bett om ursäkt efteråt) få detta ibland oönskade effekter.