Tveksamma åtgärder mot Bandidos

Polisen kontrollerade gästerna som anlände till Bandidos fest utanför Helsingborg på ett noggrant sätt. Alla stoppades och fick lämna alkoprov och alla fick identifiera sig. Jag finner dess åtgärder synnerligen tveksamma. På vilka grunder tvingades alla identifiera sig? Misstanke om brott? Det verkar märkligt. Alla besökare till en fest kan knappast misstänkas för brott. Inte ens om de tillhör ett tvivelaktigt mc-gäng eller har ett kriminellt förflutet.  Som jag ser det är  hela ingripandet faktiskt att betrakta som ett övergrepp, ett rent trakasseri mot enskilda människor. Kan polisen bära sig åt på det sättet mot mc-gängen så kommer de snart att göra det även mot andra. En sån utveckling är varken önskvärd eller bra.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Advertisements
 • Jo’El

  Polisen begår övergrepp på en mängd områden nu för tiden, där de anser att den moraliska vikten av att störa verksamheten är högre än den juridiska vikten av att följa lagen korrekt. Posthemlighetslagen bröts i 26 fall i luleå den 24’e maj med ”rädda våra barn från droger”-motivering och där har kontrollerna inte ens stöd i lagboken.

  ALLA områden i sverige ser iut så här. Ingen säger nej varpå myndigheterna kan göra vad de vill. Själv har jag varit rättslös sedan 2007 då jag jobbar med en verksamhet polisen gärna vill se förbjuden och därmed fått klartecken från folket på att bryta mot lagen för att störa ut vår verksamhet så att vi frivilligt väljer att lägga ned eller lämna landet.

  Statsterrorism av detta slag har förekommit i sverige sedan 90-talet och om ingen av er väljare haft tänder nog att stoppa det innan dess, good luck trying NOW… LOL 😉
  Kontrollen ni hade över demokratin och vad politiker och deras undeordnade myndigheter gör är borta sedan länge. endast ett frihetskrig kommer ge er de mänskliga rättigheterna att t ex få ha sin post ifred, tillbaks.

  I’d love to see all you swedes sink and drown in the craphole you have created. I’ll be watching from a safe distance.

 • Kristoffer

  Polislagens ¬ß14: Anträffas en okänd person av en polisman och finns det särskild anledning anta att han är efterspanad eller efterlyst och med stöd av lag skall berövas friheten vid anträffandet, får han omhändertas för identifiering, om han vägrar att lämna uppgift om sin identitet eller det finns anledning anta att hans uppgift om denna är oriktig.

  Särskild anledning skulle ju kunna vara att han rör sig i yrkeskriminella kretsar.

  • Anders_S

   Kristoffer: Men knappast att han är gäst på en fest ordnad av en mc-klubb. Det kan inte vara särskilda omständigheter. Bara för att du är på fest hos Bandidos måste du inte vara kriminell.

 • Martin

  De åtgärder som utförts av Polismyndigheten denna dag har stöd i lag. Se utdrag ur Polislagen samt Körkortslagen nedan.

  Polislagen 22¬ß: En polisman får stoppa ett fordon eller annat transportmedel … om det behövs för att reglera trafiken eller för att kontrollera fordon eller förare eller fordons last enligt vad som är särskilt föreskrivet.

  Körkortslagen 3 kap, 15¬ß: Den som för ett fordon som avses i 2 kap, 1¬ß (personbil, MC etc.) skall ha med sig körkortet eller ett bevis att körkort utfärdats och handling som styrker förarens identitet.

  På begäran av bilinspektör eller polis skall handlingarna överlämnas för kontroll.

  • Anders_S

   Martin: jag är mycket tveksam till att det har stöd i PL. Körkortskontroll ja, men inte id-kontroll av passagerarna. Det kan inte var lagligt som jag ser det. Om inte brott misstänks förstås.

 • martin

  Den här sortens trackasserier är tämligen vanliga. ”Profiling” är legio. Alla som dömts för ett brott vet också hur svårt det är att sona sitt brott i Sverige. De må ha tagit sitt straff men kommer trackasseras av polis en lång tid efteråt. Deras bilar stoppas ofta, får blåsa och förhöras. Händer det ett brott i dessa personers område så kommer polisen och frågar vad de gjort på sistone, kanske en resa till polisen för alla handa tester av kroppsvätskor med mera. Påträffas de sent en kväll på stan så släpas de till polisstationen för att lämna kroppsvätskor.

  Samhället må förlåta, men polisen gör det aldrig.

 • Detta är en polisiär regelbundet återkommande åtgärd vi länge fösökt belysa och fästa medias och allmänhetens intresse på och det avser idag i stort sett alla mc-klubbar. I runda tal på 97 % av alla mc-klubbars fester förekommer legitimationskontroll, registrering, fotografering och visitering av samtliga besökande. Det är ett helt rättsvidrigt förfarande då det riktas mot samtliga besökare och inte mot enstaka brottsmistänkta individer.

  Och du har helt rätt, Svensson, i det att du påpekar riskerna i förfarandet. Det som används mot mc-klubbar idag kommer tvivelsutan att användas mot andra grupper imorgon. Står vi inte alla enade bakom fördömandet och bekämpandet av de rättsvidriga åtgärder som riktas mot mc-kulturen idag kommer ofrånkomligen andra misshagliga grupperingar att hamna i fokus imorgon.

 • Kristoffer

  Anders, jag håller med om att jag inte måste vara kriminell för att vara på den festen. Men faktum är att ett antal gäster lär vara kriminella (speciellt med tanke på vad t.ex. HA och Bandidos har för verksamhet). Och det kan ju mycket väl tolkas som en särskild anledning att tro att personer i sällskapet är efterlysta.

  Enligt polislagen så behövs ingen direkt brottsmisstanke för detta utan det räcker att man har särskild anledning att tro.

  Jag tycker det är en bra lag så länge den används på ett ansvarsfullt sätt. T.ex. tycker jag det är bra att man stör kriminella organisationers tillställningar. Vill de ha vanliga fester som alla andra medborgare så kan de ju börja försörja sig som alla andra och lägga ner sin rån-, utpressnings- och narkotikaverksamhet.

  • Anders_S

   Kristoffer: Vi delar uppfattning om kriminella organisationers tillställningar och om polislagen. Men den här typen av agerande sprider sig lätt till andra områden. Exempelvis bar polisen sig åt på det sättet i Göteborg 2001. Innan bråk utbrutit och ännu mer senare. Detta triggade många människor som upplevde sig trakasserade. Intressant nog var flera av de jobbigaste och störigaste poliserna sådana som tidigare arbetat i en specialenhet riktad mot organiserad brottslighet. Jag är dock inte riktigt positiv till att polislagen används på det sättet utan anser att det är problematiskt. Betänk hur sådan lagstiftning och praktik kan användas i ett samhälle styrt av högerextremister (eller vänsterextremister för den delen).

 • martin

  Anders,
  det finns mer än polislagen att stödja sig på. Urinprover för misstänkt narkotikabruk används godtyckligt redan idag för att trackassera. ”Profiling” är den enda misstanke som finns i dessa fall. Vi som är unga nog att minnas Ravekommissionen vet hur godtycke användes i kriget emot ungdomskulturen.Där siffrorna gripna för misstanke om narkotikabrott och folk som faktiskt hade gjort sig skyldiga till det var rent fantastiska. 80 gripna och testade, 5 fällda är den siffra jag minns från den sista insatsen emot en ravefest. Slumpmässigheten och godtycket är enormt.

  Trackasserierna pågår redan idag emot vanligt folk, fd kriminella och personer som polisen anser ha ett misstänkt utseende. Det drabbas oftare personer med invandrarbakgrund.

  Om denna behandling av MC-gängen öppnar folks ögon, så bra. Men för mig är detta en bagatell, vanliga människor utsätts dagligen för exakt denna form av trackasserier. Innan jag börja klä mig som en begagnad bilförsäljare så utsattes jag ofta för att få visa legitimation när jag rörde mig i samhället på misstänkta platser vid misstänkta tider. Det du fruktar sker och har skett en längre tid.

  • Anders_S

   Martin: så jättevanligt är det inte. Men vi har ju trakasserier mot ungdomar i tunnelbanan som ett känt exempel från senare tid (Gategate).

 • martin

  Anders,
  mörkertalen är enorma. Men visst så här organiserat sker det inte lika ofta och det är en klart övergrepp.

  • Anders_S

   martin: Det finns säkerligen ett stort mörkertal. Exempelvis när det gäller ungdomar i förorter.

 • Mallan

  Bra inlägg. 🙂

 • Thomas

  Här är flera mer eller mindre duktiga människor som skriver en massa dravel om nåt som de uppenbarligen inte har en susning om.
  PL ¬ß14 är ett hot mot vår integritet!
  Inte fan ska vi behöva identifiera oss för att en polis retar sig på oss. För det är så det är.
  Polisen tillämpar den lagen som jag tar andetag!
  Mitt råd är att vägra visa id och åk med till stationen för identifiering.
  Då görs det en sak av det och man kan lättare anmäla den polis som har fått storhetsvansinne och använder maktmissbruk.

  Och Kristoffer, du verkar ha bra insyn i HA’s och Bandidos verksamhet.
  Eftersom du kan sitta och förtala dem och deras vänner på det viset.
  Jag känner flera personer i båda lägren, men jag är långt ifrån kriminell.
  Fler av dem jag känner har stora företag med miljontals kronor i omsättning.
  Men som vanligt med Svensson, så läser man och tror på det som står i tidningen och egentligen fattar man 0!
  Hade du levt på 60 talet, då när man gick ut i pressen (som ett aprilskämt) och sa att om man drar en nylonstrumpa över sin svart-vita TV så blir det färg TV, så hade du varit en av de idioterna som sprungit till epa och köpt ett par strumpor!

  När polisen ber mig att identifiera mig, t.ex. vid en av deras fester, ber jag dem att hoppa till helvete och köra mig till stationen.
  Där kan man göra en sak av det och polisen får en anmälan emot sig.
  Vi lever inte i en polisstat och ska inte acceptera dessa övergrepp!
  Om polisen har en konkret misstanke ska de kunna presentera det, vilket de oftast inte kan i de situationerna, utan lutar sig tillbaka på på sin PL ¬ß.

  Och jo Anders, det är vanligare än du tror med dessa trakasserier, det sker dagligen.
  Det hade varit bättre om de trakasserade sin egen organisation, för inom polisen sker det mer kriminalitet än inom någon annan organisation.
  Beslag som försvinner, droger, mutor, pedofiler, vapenbrott på fester, kvinnomisshandel, övrigt våld, fylla på jobbet etc etc etc..
  Jag vet t.om. fall där folk har haft husrannsakan, där polisen hittat droger. Men när bevisen presenterats, har det saknats 1 hg hash..
  Var tror ni det har tagit vägen??

  Vakna upp till verkligheten och släpp skygglapparna innan det är för sent!

  • Anders_S

   Thomas: I de miljöer där jag finns har det minskat. Efter Göteborg 2001 har polisen trakasserier av vänsterfolk tydligt minskat som en följd av det arbete som gjorts för att förändra deras attityd till oss. Framförallt har det minskat i Göteborg, men inte lika mycket på andra håll. Men det har inte försvunnit.

   Det finns i Sverige inget krav på att man alltid ska kunna legitimera sig. Så kör man inte bilen så behöver man inga id-handlingar på sig. Detta är egentligen inget brott men kan föranleda att man blir omhändertagen och förd till polisstationen.

 • martin

  Thomas,
  precis. För att se detta beror helt på i vilka kretsar man rör sig, var man bor osv. Men passar man ”profilen” (polisens egna fördomar) så är sånt här vardagsmat. Att tillhöra någon subkultur i Sverige är inte lätt.

 • Preben

  Det där är absolut inget nytt, det har pågått i nästan 20 år. ID kontroll av alla besökare, polishelikopter som snurrar hela dagen och piketbussar dygnet runt. Det är mycket skattepengar som går till detta, speciellt då polisen påstår sig sakna resurser till att uppklara vardagsbrott. Polisen har dock i vissa fall ”lyckats” så bra att stora motorcykel träffar som Swedish Bikemeet har lagts ner, när arrangören fick miljonräkningar från polisen för övervakningen.