Blockaden mot Gaza på väg att brytas?

Efter att Israel kapat ett antal humanitära hjälpfartyg så har det faktiskt blivit vissa mindre lättnader i blockaden. Detta är en början på att blockaden som sådan bryts helt. Något som är oundvikligt efter att vi vanliga människor tagit saken i våra händer som Dror Feiler skriver i Aftonbladet:

En av de viktigaste erfarenheter vi fått av resan mot Gaza är att vi kan organisera oss. Vanliga medborgare kan få saker att hända. Vi kan driva politiker framåt. Vi behöver inte sitta passiva mellan valen och vänta, vi kan agera för att få politiken att ändra kurs.

I dag säger i princip alla politiker, Ashton, Clinton, Reinfeldt och Bildt – ­utom Netanyahu och Israels rege­ring att blockaden måste hävas. En ­organisation som vi byggt upp på ett och ett halvt år har åstadkommit detta. En organisation som fått sitt mandat av svenska folket genom de bidrag som kommit in från Helsingborg till Haparanda. Från alla som bidragit till båten och dess last.

Det är inte Ship to Gaza, det är svenska folket som gjort att blockaden mot Gaza är på upphällning. När till och med Tony Blair, en trendkänslig gentleman som gärna befinner sig på den sida som har rätt, menar att den ska bort då vet man att blockadens dagar är räknade.

Jag tar risken att säga det, för jag har rätt att ha fel också. Blockaden kommer att upphävas inom sex månader.

Israel säger redan nu att man kan tänka sig lättnader i blockaden och att släppa igenom humanitära hjälpfartyg till hamnen i Gaza. På villkoret att man Israel får söka igenom fartygen innan de går i hamn i Gaza. Israel vill göra detta i hamnen i Ashdod. Jag ser inge egentliga problem med att någon ska få söka igenom fartygen innan de går i hamn i Gaza. Men kanske det vore bätte med FN och att det gjordes i en hamn som Israel inte kontrollerar. För kan Israel söka igenom fartygen i en israaelisk hamn kan de fortfarande försena och hålla på hjälpen och varorna. Det innebär faktiskt ingen skillnad gentemot nu.

Det är inte Israel som ska bestämam över vad människorna i Gaza har rätt till utan det finns vissa grundläggande mänskliga rättigheter som gälelr alla och Israel har ingen som helst rätt att begränsa dessa för just människorna i Gaza eller på Västbanken:

Egentligen hade jag velat stanna längre i Israel för att förklara vår sak. Det är viktigt att även israelerna förstår att vi gör detta för att vi bryr oss om bägge folkens framtid, de som bor mellan havet och floden.

Vi som inte bor där har ingen rätt att kräva varken enstatslösning eller tvåstatslösning – vad mig anbelan­gar kan det gärna bli sju stater. Vad vi däremot har rätt att kräva är att internationell rätt, mänskliga rättigheter och Genèvekonventionen ska respekteras. Vi har rätt att kräva att alla människor mellan havet och floden har samma rättigheter, nationella och individuella.

Det är naturligtvis också så att Dror Feiler har rätt när han säger ovanstående. Det är inte vi som bor i andra delar av världen som ska bestämma hur situationen i Palestina ska lösas, det måste de som bor där göra. Men vi har rätt att kräva att invånarna i Gaza ska ha samma rättigheter som andra människor. Och det gör folk också, i hela Sverige, i Israel och i hela världen.

Intressant?
Bloggat: Röda Lund,
Borgarmedia: GP, SVD, EX, VG,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Advertisements
 • Pingback: Israel styrs av rädsla « Röda Berget()

 • Pragmatikern

  Absolut enklaste sättet att bryta blockaden vore att gränsen mellan Gaza och Egypten öppnas. Av någon för mig helt outgrundlig anledning är detta något som helt tappas bort i debatten.

 • Inte alls. Däremot har tyvärr Egypten sagt att de inte kommer att öppna gränsen så länge som Israel inte önskar det. Så det vilar på Israels ansvar som ockupationsmakt och den som instigerat politiken.

 • Pragmatikern

  Hampus
  Visst, situationen är komplex men jag har ändå svårt att tro att Egypten till den grad skulle vara ”lydstat” till Israel. Det är säkert en del av förklaringen men jag tror det också finns annat i bakgrunden som har med relationen mellan Egypten och Hamas att göra och som inte är lika enkelt att ”skylla på”.

  Även från Egypten, ett självständigt land och dessutom ingående i den ”arabiska gemenskapen”, måste någon form av ansvar kunna utkrävas.

 • Pingback: Inställd konsert i Israel : Motbilder()

 • Det irländska skeppet Rachel Corrie skapade inga rubriker när det bordades av israeliska soldater eftersom allt gick fredligt till. Men det är bara det tålmodiga arbetet i bakgrunden som kommer att bära frukt för framtiden.

  På grund av våldet från aktivisternas sida på det turkiska skeppet vill jag uppmana de ansvariga för Ship to Gaza att avbryta allt samarbete med den turkiska organisationen IHH. Det har visat sig i efterhand att det är en mycket tvivelaktig organisation som knappast använder fredliga metoder och att de äventyrar hela fredsprojektet.

  /*Johannes, du måste börja länka till mig för då får du lnkar tillbaks jga vill gentligen inte ha komentarer där syftet är att länka tillbaks till sin egen blogg. Bästa sättet är att du länkar till mig när du skiver om samma sak och när det är beogat så länkar jg till dig, här har jag alltså tagit bort en länk*/ #AS

 • Egypten har redan öppnat sin gräns. Hur kan alla Israel-apologeter missa det?

  Johannes Forsblom:
  Utan IHH så blir det inga båtar till Gaza, eller i vart fall inga stora båtar och ingen last att prata om.
  IHH är dessutom väl känt i större delen av världen, det är betydligt mer känt än SIDA och har betydligt mycket bättre renomé. Israels smutskastning av IHH sker av någon anledning bara i västvärlden och det är bara här som någon går på det.

  Våldet mot piraterna var legitimt, om det var IHH-aktivister som stod för det så föreslår jag att man fördjupar samarbetet.