Fifflarna är affärsmän som sysslar med affärer på gränsen av och utanför det lagligas gränser. Ofta så kallade skalbolagsaffärer. De flesta kanske aldrig blir dömda men många blir det. Det handlar om ett gäng ljusskygga individer inklusive utbildade jurister, advokater och ekonomer:
I centrum för varje härva finns aktören, som mer eller mindreaktivt kan vara inblandad i en rad härvor samtidigt. Han kan inte, formellt, alltid kallas ekobrottsling i lagens mening, eftersom han ofta inte dömts i domstol. En hel del av aktörens verksamhet kan vara helt vit, och då fungera både som fasad, alibi och finansieringskälla för de grå och svarta affärerna. Några aktörer är mer eller mindre specialiserade, som dennyligen dömde skalbolagsspecialisten och finansmannen Seth Roland Arnér. Han hör till dem som arbetar i zonen mellan de renodlade skurkarna och de skenheliga, de som gärna vill tjäna pengarna, men inte besudla sig med brottsligheten. Med utbildning på handelshögskola, många år i företagsvärlden, och otaliga konkurser bakom sig, har Arnér kontakter långt ut i det vita näringslivet – ja, ända in i storföretagens styrelserum.
Bland hans rådgivare finns några av Sveriges mest framstående skatte- och bolagsjurister. Han dömdes i vintras till tre årsfängelse, men domen är överklagad – också av åklagaren. En annan specialist är finansmannen Bertel Nathhorst. Han har hanterat över tusen skalbolag, och under 90-talet kvittat bort vinstmedel motsvarande två miljarder kronor, men har aldrig dömts för några lagbrott. Just nu driver skattemyndigheterna ett mål mot honom som gäller bortkvittning av 450 miljoner i vinstmedel från 140 bolag.
Andra aktörer – som La Reine-härvans Rolf Lekenius Gustafsson, Roland Bjuhr och familjen Hanell – är mer av generalister; de arbetar samtidigt inom en rad olika affärsområden och tvärsigenom hela gråskalan.
Aktörer som dessa bryter medvetet och aktivt mot samhällets och affärslivets etiska regler, hederskodex och praxis; ibland också mot lagen. Det är nämligen det som är själva affärsidén; det är just regelbrotten som ger konkurrensfördelarna och de stora pengarna.
Andra som dragit på sig rättsväsendets intresse är t.ex. Hans Thulin (åtalad men frikänd), Lars Erik Magnusson (förundersökning pågår) och Stig Bertilsson (bedrägeridömd före detta riksdagsman). De verkar mer i utkanten av systemet. Vilken bransch eller nisch aktören väljer att arbeta inom, beror på hurspelplanen ser ut från tid till annan. Under de senaste åren har fastighetsaffärer, konkurser, bolagsplundringar och gammeldags smuggling visat sig lönsamma.
För att genomföra affärerna behöver ofta aktören, må det var Thulin, Arnér, Kjellqvist eller Hannell, hjälp av experter, advokater, ekonomer och jurister. Ett exempel på en advokat som gjort sig känd för att hjälpa till vid skalbolagsfiffel är Mathias André på Lagerlöf & Lehman. Han har sedan 70-talet gjort sig känd för att vara rådgivare till och själv inblandad i skalbolagsaffärer.
Läs också artikelserierna: Bedragare och Fifflare, Internetbedrägerier, Ekonomiska fifflare, Kill the Inventor.
Läs mer: Brå, Ekobrottsmyndigheten, HB, AB, RT1, 2, Byggvärlden, SVD, AV, Resumé, DN1, 2, EX, Sydsvenskan,
Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om Fifflare, Hans Thulin, Stig Bertilsson, Lars Erik Magnusson, Kaj Kjellqvist, Familjen Hannell, Skalbolagsaffärer, Vinstbolagsaffärer, Roland Bjur, Rolf Lekenius, Rolf Gustavsson, Seth-Roland Arnér, Brott, Ekonomi, Företagande
Technorati Tags: Fifflare, Hans Thulin, Stig Bertilsson, Lars Erik Magnusson, Kaj Kellqvist, Familjen Hannell, Skalbolagsaffärer, Vinstbolagsaffärer, Roland Bjur, Rolf Lekenius, Rolf Gustavsson, Seth-Roland Arnér, Brott, Ekonomi, Företagande
Upptäck mer från Svenssons Nyheter
Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.
3 svar på “Fifflarna”
Kommentarer är stängda.