Skattesmitare i Teliastyrelsen

Del 1 av 16 i serien Ekonomiska fifflare

Martin LorentzonMartin Lorentzon, en av de personer som grundade musiktjänsten och företaget Spotify blev nyligen invald i styrelsen för TeliaSonera. Det har efter det uppmärksammats att han smitit med skatten under en lång rad år. Sannolikt helt lagligt. De flesta skattesmitare undviker ju att betala för det gemensamma utan att bryta mot några lagar. Även om de alltså inte betalar så brukar de dock utnyttja det gemensamma.

Lorentzon har ett företag i skatteparadiset Cypern som heter Rosello:

Martin Lorentzon bildade företaget Rosello på Cypern 2005 i samband med att han skulle sälja sina aktier i företaget Tradedoubler.

Han flyttade över aktierna till Cypernbolaget före försäljningen. På det sättet slapp han att betala skatt i Sverige. Vinsten på försäljningen blev åtminstone 250 miljoner kronor under åren 2005-2007.

Hade aktierna varit kvar i Lorentzons svenska bolag hade han fått skatta åtminstone 25 procent, enligt Skatteverket, det vill säga drygt 60 miljoner kronor.

Lorentzon har också sin andel i Spotify i Rosello, enligt den senaste offentliga uppgiften. Aktier värda flera miljarder kronor.

I registret på Cypern finns dock nästan inga uppgifter om företaget Rosello. Man har inte lämnat in en enda årsredovisning och det finns inga uppgifter på inblandade personer. Däremot en uppgift på att ett företag med namnet Amaltea är ägare. Detta företag ligger i skatteparadiset Luxemburg och ägs av Martin Lorentzon. I Luxemburg delar Amaltea adress med Spotifys moderbolag. Martin Lorentzon äger via Rosello också en aktiepost i TeliaSonera.

Läs också: Hagnö – storägare i Spotify, Skatteparadiset Cypern,

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Series NavigationManipulationer av börskurser uppenbarligen tillåtet >>
Advertisements