Feministisk grundbok

Boknytt
Att göra kön
Elvin-Nowak & Thomsson
Bonniers

Feministisk grundbok

Författarna, som båda är filosofie doktor i psykologi, ville skriva ”en bok som tar upp kön-tänkande på ett sätt som inte kräver fyra års högskoleutbildning, Simone de Beauvoirs samlade verk i bokhyllan och/eller en genomgång av samtliga nummer av Bang och Kvinnovetenskaplig tidskrift.”.

Det har man lyckats med, även om om bokens upplägg med varvade ämnen och varvade författarinsatser blir aningen rörigt och spretigt. Och ambitionen att skriva för vanligt folk och inte bara internt för den redan frälsta politiskt korrekta medelklassintelligensian är föredömlig.

Speciellt viktig är boken för dagens unga generation vars Bibelord lyder: ”Men hallå, det viktigaste är väl att var och en får göra som den vill”. Som att hora, klä sig utmanande, ställa upp i skönhetstävlingar, vara hemma med barnen, välja ”kvinnoyrken”, göra karriär, bli chef.

För allt handlar inte bara om individer i total frihet. Friheten är strukturellt inskränkt socialt, ekonomiskt och tankemässigt. Därför fortsätter kvinnor att vara ständigt underordnade. Även om dagens kvinnliga tjugoåringar tror att de beslutar ”vad de själva vill” är de fångna av gamla tankemönster.

Detta behandlas överskådligt i boken: arbetsliv, familj, barn och ”Om vårt våldsamma behov av att vara kvinnor och män”. Enda plumpen i boken är det vanliga socialkonstruktivistiska (= alla föds som oskrivna blad och konstrueras socialt till exempelvis kvinnor och svenskar) föraktet för biologiska/evolutionspsykologiska förklaringar av könsmässiga beteendeskillnader.

”Biologismen” jämförs med rasism, vilket även är ett förakt för demokratin. Ett fungerande folkstyre förutsätter nämligen en fri och respektfull debatt. Och att antyda att meningsmotståndarna har kopplingar till rasism torde i dagens Sverige vara det mest effektiva sättet att tysta sina motståndare.

Läs mer: Dagens Bok, DN, Knuff,

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements