Gothia Cup drabbat av fotbollshuliganer

Efter en match i Gothia Cup mellan ett pojklag från IFK Göteborg och ett irakiskt lag, Al Madina, stormades planenn av uppretade människor. De som stormade planen och tvingade såväl spelar som domare att söka skydd var missnöjda supportrar till det irakiska laget:

Enligt polisens uppskattning var det mellan 250 och 300 personer som vid slutsignalen gav sig ut på planen och försökte ge sig på IFK-spelarna samt matchens domare.

– De här grabbarna flydde för sitt liv, säger Jan Edmundsson, supporterpolis. De blev jagade och splittrades. Föräldrarna blev oroliga och kunde inte hitta sina barn.

Till slut sökte Göteborgslaget skydd i en byggnad som omringades av arga människor.

Polisen lyckades skingra supportrarna och polis följde med både det irakiska laget till deras förläggning, och IFK-spelarna till Kamratgården i Delsjön. Polisen har under natten haft extra tillsyn på båda ställena.

Det irakiska laget hade, enligt Jan Edmundsson, inget med upploppet att göra.

– De har skött sig exemplariskt och är mycket ledsna över det som hände, säger han.

Uppförandet är naturligtvis helt oacceptablet. Vuxna människro ska inte bete sig på det viset även om man är missnöjda. Det spelar ingen roll om man anser att något gått fel till, att man tycker att det varit orättvist eller känt sig provocerad. Det finns ändå ingen anledning att bete sig helt oansvarigt. Det är som sagt helt oacceptabelt.  Notera också att det iraiska laget och de ledare inte har begått några som helst fel.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

PS. En göteborgsspelare har blivit avstängd och det är väl fullt möjligt att han begått en sådan handling att det är berättigat. Det är möjligtvis en förklaring till varför publiken betedde sig som den gjorde, men absolut ingen ursäkt. Publiken skulle ändå inte agerat som den gjorde. Dessutom utdelades det tydligen 4 röda kort i matchen vilket tyder på att det var en ganska smutsig match. Men det är inte matchen som Edmundson uttalar sig om utan lagets beteende i samband med upploppet. DS.

Advertisements
 • Steve

  Senaste är att den spelare ifrån IFK Göteborg som sägs ha gjort någon form av gest mot motståndarlagets klack, blir avstängd resten av turneringen?!
  Det tycker iaf jag är otroligt fel! OM det nu stämmer att han ”bara” gjorde hysch tecken och kysste klubbmärket. Det är lite att försvara klackens agerande tycker jag….

 • Sorgligt: Att springa för livet och få skulden..

 • Jag har också skrivit om detta. Sorgligt, tragiskt och fullständigt oacceptabelt. Och sen lägger Gothia Cup-ledningen över skulden på en av Blåvitt-spelarna. Pinsamt.

 • Kentha

  Gothia ledningen lägger hela skulden på en 16 årig pojke som blivit provocerad hela matchen av ”vuxna” Irakier. När han efter matchen kysser sitt klubbmärke är detta tillräckligt för att flocken skall in på plan och attackera domare och motståndare. Gothia cup ledningen är ett gäng fega gummiryggar. Fy fan att i riskmedia lägga skulden på en 16 årig pojke.

  • Anders_S

   Kentha. Man lägger inte skulden för stormningen på den unge killen. Man konstaterar att gjorde nåt olämpligt och därför blir avstängd. Vidare konstaterar man att publiken agerade helt oacceptabelt. Så skulden ligger inte på 16-åringen utan publiken när det gäller upploppet.

 • Kentha: spelaren kysste inte bara sitt klubbmärke, utan gav även fingret till den irakiska publiken – därav det omdiskuterade upploppet.

 • Erik

  IFK spelaren gav INTE Irak supportrarna fingret. Han kysste sitt klubbmärke och hyshade dem, något som inte är helt ovanligt i fotbolls sammanhang. Supportrarna stormade plan, anföll spelarna och snodde deras prylar. Jag finner inte ord att beskriva hur sjukt och ofattbart detta beteende är. Men frågan är om inte de fega Gothia arrangörerna beter sig ännu värre då de stänger av den unge spelaren från resten av turneringen. Att på något sätt ge uttryck för någon sorts förståelse eller validering av de irakiska supportrarnas stormning skadar fotbolls-kulturen oerhört.

  ps. De 4 röda kort som delades ut i matchen var enbart till Al Madina.

 • Kentha

  Nabil.
  Så vuxna Irakier som provocerade Göteborgarna under hela matchen klarar inte av att en pojke hyschar och kysser sitt klubbmärke? Vuxna människor spinger in på planen som en flock galningar i en turnering för barn och ungdomar. Tyvärr de får inga sympatier ifrån mig.