Ty(s)k revolt

Boknytt
Den tyska revolutionen
Sebastian Haffner
Nya Doxa

Ty(s)k revolt

Med kirurgisk precision, analytisk skärpa, psykologisk insikt och stort engagemang blottlägger den tyske journalisten Sebastian Haffner de invecklade och häpnadsväckande turerna i den okända, demokratiska, sossedominerade, tyska, arbetarmassrevolutionen 1918-1920. Hur den förråddes av de socialdemokratiska ledarna, vilka allierade sig med den segrande auktoritära antiproletära kontrarevolutionen, som i sin tur bildade grund för nazismen.

Tänk om sosseeliten inte hade svikit (kontrafaktisk historia)? Då hade vi kunnat undvika nazism och andra världskrigets fasor. Tysk demokratisk socialism, istället för rysk totalitär, hade troligen blivit modellen, så stalinismen hade kanske aldrig hade uppstått. Dagens värld kanske hade dominerats av social demokrati. Vem ber nu om ur(s)äkt för sin antidemokratiska partihistoria?

Läs också:

Läs mer: Yelah, SVD, DN1, 2, Tvärdrag, Clarté, Selander, Enn Kokk,

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Advertisements
  • Det finns en lysande scen i boken då partitrogna socialdemokratiska lokala arbetarledare kommer upp till den socialdemokratiska regeringen/partiledningen för att rapportera att de slagit tillbaka ett anfall från de paramilitära trupperna, och i väntrummet utanför ministern stöter på befälhavaren för samma paramilitära trupp som generat ska förklara bort sitt nederlag.

    Det är sällan någon avslöjar sig så totalt på ett enda ögonblick.

  • David

    Som vi alltid har sagt: ”socialdemokrati – klassförräderi!”