Norska lokalvalet – ett misslyckande för SV

Sosialistisk Venstre (SV), vänsterpartiets systerparti i Norge, har gjort ett mycket dåligt lokalval i Norge. Man fick omkring 5% av rösterna vilket är en rejäl minskning i förhållande till tidigare lokalval. Med all sannolikhet är den största orsaken till detta att man deltagit i en regering där man slätat ut sig själva till förbannelse. resultatet har blivit att SV och Arbeiderpartiet (Ap) framstått som två partier med samma politik. Då är det förnuftig av väljarna att rösta på det större. Denna tendens har dessutom förstärkts av terroristdådet i somras. En sådan händelse får folk att välja trygga alternativ. Stora partier är tryggare alternativ.

Kristin Halvorsen, partiledare för SV har redan meddelat att hon ska avgå. Det får väl tas som att hon tar konsekvensen av det dåliga valresultatet:

– Vi vil ikke forlate regjeringen, men nå må vi ha strategidiskusjoner i partiet. En slik diskusjon omfatter også regjeringssamarbeidet, sier nestleder Audun Lysbakken til Klassekampen mandag kveld.

Det ble en spesiell valgvake for SV i kveld. Under sin tale for forsamlingen på Rockefeller i Oslo erklærte Kristin Halvorsen til manges overraskelse sin avgang som leder for partiet. Foreløpige tall tyder på at dette kommunevalget blir historisk dårlig for SV.

Klokka ni kom NRKs første prognose. Den viste 5,1 prosent oppslutning for SV. Selv om mange nok hadde fryktet et enda lavere tall, var ikke denne prognosen noe forsamlingen kunne juble over. Applausen var kraftigere når den samme prognosen viste kraftig tilbakegang for Frp.

Det var en alvorlig nestleder Audun Lysbakken som møtte Klassekampen etter at den første prognosen ble kjent.

– Dette viser at vi må snu enhver stein at det trengs politisk forandring. Vi må komme oss ut av en dårlig spiral, sa Lysbakken.

Nå skal det diskuteres.

Det norska lokalvalets stora förlorare är dock främlingsfientliga och rasistiska Fremskrittspartiet (Frp) som backade med mellan 5 och 7 procentenheter sen förra lokalvalet år 2007. Dessa röster gick istället till Høyre, det stora borgerliga partiet som därmed blev det parti som fick de största framgångarna i detta lokalval. Denna röstförskjutning är med all sannolikhet helt beroende på terroristdådet. Terroristen Anders Behring Breivik var medlem i Frp under 10 år och det är i den miljön hans uppfattningar formats och det är där han fått den politiska grunden och skolningen som ju är en del av det som innebar att han utvecklades till terrorist. Dessutom valde man även på högerkanten tryggt. Høyre, det stora partiet är tryggare än de små borgerliga partierna.

På många ställen har lokalvalet sammantaget inneburit framgångar för de borgerliga partierna. Så inte i Trondheim där det rödgröna styret vann klart:

Med et foreløpig valgresultat på 39,8 % går Ap tilbake fra siste lokalvalg. Men det er ikke noe dårlig resultat, mener Ottervik.

– Vi har gjort vårt nest beste kommunevalg i Trondheim på 30 år, og det er jeg utrolig glad for, sier Ottervik.

Med fortsatt flertall sammen med styringspartnerne SV, Sp og Miljøpartiet de grønne slipper hun også å ta Rødt inn i konstellasjonen. Ottervik sier hun likevel vil ha så mange som mulig med i samarbeidet.

Lokalvalet i Norge har dessutom varit en framgång när det gäller valdeltagandet som ökat. Troligen också det en följd av terroristdådet i somras som ju fått fler människor att engagera sig politiskt.

Hur valet gått för Rødt, det parti i Norge som står Socialistiska Partiet närmast ska jag återkomma till.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements