Gislaved – farligast i Sverige?

En man har blivit skjuten i Gislaved. Om han dör så är kanske Gislaved  Sveriges farligaste plats. Mordfrekvensen (antalet fall av våldsam död per 100 000 invånare och år) blir i så fall över 3 i Gislaved, förutsatt att ingen mer blir mördad på orten i år. Dessutom har i så fall alla mord skett med skjutvapen. Ett unikt svenskt rekord. Mordfrekvensen i Skåne-Blekinge är ungefär 1. I Malmö är den ungefär som i Gislaved om nu den skjutne mannen där skulle dö. Älmhult är just nu betydligt tryggare i alla fall.

Alla inser nog att Gislaved inte är speciellt farligt även om den nu skjutne mannen skulle dö och Gislaved alltså få en enorm mordfrekvens i jämförelse med andra svenska småorter. Stenungsund hade förresten en mordfrekvens på 4 år 2010. Jag tror ingen upplever att Stenungsund är speciellt farligt heller. För att inte tala om det lilla samhället Viken i Skåne. Där kan vi snacka om hög mordfrekvens. Nästan i klass med Midsomer. Viken är knappast farligt det heller. Malmö är inte heller farligt. Mordfrekvensen i Malmö må vara högre än i landet som snitt, men den är inte högre än i andra större svenska städer och inte högre än i Stenungsund. I alla fall inte år 2010.

Det är väl bäst vi har en namninsamling mot våldet i Stenungsund och Gislaved också. De orterna är ju statistiskt sett farligare än Malmö. Höganäs komun är också farligare. Liksom Eslöv, Klippan och många andra små kommuner. I alla fall vissa år.

Inget fel med en namninsamling mot våld, men Malmö är en lugn och inte speciellt våldsam stad. Det är inte farligare i Malmö än i Göteborg eller Stockholm.  Mordfrekvensen i Malmö är inte högre än i Göteborg eller Stockholm.

Intressant?
Bloggat: Röda Malmö,
Borgarmedia: DN, SVD,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Advertisements
 • Anonym

  Mordet i Gislaved och de andra småhålorna är ju bara statistiska avvikelser. Det finns en allmän otrygghet i delar av Malmö 24/7, rån o misshandel är vanligt förekommande, det är det knappast i Gislaved. Du får gärna försöka fram statistik som säger nåt annat, men du kommer ej att lyckas – se det över en längre tid istället, så blir det lättare att se var det är farligt att vistas.

  • Viss år är statistiska avvikelser när det gäller Malmö och Skåne också. I hele Skåne var det 2003 (21 med skjutvapen), 2007 (16 med skjutvapen), 2010 (1 mord med skjutvapen), 2011 (11 mord med skjutvapen). i allmänhet har det varit 4-6 mord med skjutvapen per år under 2000-talet i Skåne. Jag har redan tagit fram den statistik som visar annat. Flera gånger. Malmö har lika låg mordfrekvens som Göteborg och Stockholm. Dvs omkring 2-3, dvs ungefär som Finland och Finland är ju onekligen också ett tryggt land.

   http://www.zaramis.nu/blog/2012/01/04/har-malmo-fler-mord-an-andra-storstader/

   Största delen av alla rån och våldsbrott i Malmö sker kring Lilla Torg och andra delar av centrala staden. Det är alltid den typen av stadsdelar som har högst brottslighet (jmfr Avenyn i Göteborg och Stureplan eller Götgatan i Stockholm). Över längre tid så blir Malmö mindre farligt än Stenungsund.

 • Pingback: Göteborg en våldsammare stad än Malmö | Svensson()