Humle Kapitalförvaltning – Carl Bildt, Ulf Adelsohn och tvivelaktigheter

1997 grundades Myrberg & Partner Kapitalförvaltning.  År 1999 förvärvades bolaget, som då även bestod av fondbolaget Aktie-Ansvar, av Invik & Co AB. 2006 köptes företaget ut av de anställda och bytte namn till Humle Kapitalförvaltning AB. Idag förvaltar Humle Kapitalförvaltning ca 8 miljarder kronor fördelat på ca 1 700 kunder. Bland kunderna finns privatpersoner, företag, institutioner och kyrkliga församlingar.

I styrelsen för bolaget sitter Ulf Adelsohn, Erik Saers, Magnus Eidvall, Jonas Irnell och Ann Olsson. De två förstnämnda är inte delägare eller anställda. VD är Lennart Österlund. Humle driver två egna fonder och sysslar med den vanliga förvaltningen av rikas förmögenheter som både förvaltare och rådgivare. Innan 2007 var Carl Bildt ordförande i styrlelsen för Humle, men när han blev minister efterträddes han av Ulf Adelsohn på den posten. Tidgare har även Hans Mertzig suttit i styrelsen.

Humle kapitalförvaltning har i likhet med flera andra liknande bolag beskyllts för fiffel och oegentligheter:

I Stockholms tingsrätt dömdes kapitalrådgivaren Advice att betala tillbaka 12 miljoner kronor till en av kunderna, Björn Damm.

Orsak: Advice hade inte följt avtalet, utan placerat Damms 25 miljoner i riskfyllda hävstångscertifikat, så att halva värdet gick upp i rök.

Samma slag av hävstångscertifikat låg bakom spekulationskraschen i HQ Bank.

Även Humle kapitalförvaltning, som varit så kallad depåbank och skött handeln med certifikaten, kritiserades i domen för att ha varit försumliga, men slapp skadestånd eftersom försumligheten inte betraktades som grov.

Ytterligare sju sparare har stämt Advice på cirka 30 miljoner kronor. Dessutom ligger två nya stämningar mot Humle i Tingsrätten.

– Likheterna med HQ Bank, EFG och framförallt Madoff, är slående, säger Björn Damm, som vann mot Advice i Tingsrätten.

Nu kan Newzglobe avslöja att Humles depåhandel väcker en rad frågetecken. Dokumentation, som Newzglobe tagit del av, visar bland annat på:

  • – omfattande handel med hävstångscertifikat, trots osäkra värderingar
  • – ofta handlades certifikaten mellan ”köpare och säljare” till samma kurs
  • – omflyttning av certifikat mellan Humles kunddepåer, ibland ägda av samma kund
  • – omfattande courtage-intäkter för Humle och Advice, men även räntebelastningar för transaktionerna
  • – felaktiga portföljrapporter till kunderna

Kritiken från flera av Advice-kunderna riktar sig alltså nu även mot Humle kapitalförvaltning.

Magnus Eidvall och Jonas Irnell är verksamma i ett annat fondbolags, Aktie-Ansvar, placeringsråd. Någar andra som sitter där är Anders Sandberg och Christer Tallbom från Garantum Fondkommission AB, ett bolag som också, i likhet med Humle, anklagats för olämpliga, oetiska och underliga affärer. Garantum är idag huvudägare i Aktie-Ansvar AB.

Läs mer: Newzglobe,

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , ,

Tags: , , , , , , , , , , , , , , ,

Powered by Qumana


Upptäck mer från Svenssons Nyheter

Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.