Manifestation mot tvångssteriliseringar

Imorgon onsdag den 18 januari klockan 8.00 ordnas en manifestation på Mynttorget nära Riksdagshuset för att protestera mot tvångssteriliseringen av transpersoner i Sverige.

Torsdagen den 12 januari spreds i medier uppgiften att regeringspartierna kommit överens om att inte avskaffa kravet på att den som vill ändra sin juridiska könstillhörighet ska vara steriliserad. Senare samma dag förnekade hbt-minister Erik Ullenhag att det var fråga om en regeringsöverenskommelse, medan socialminister Göran Hägglund har beskrivit det som hänt som att han upplevt att det finns en ”samstämmighet” mellan regeringspartierna om att inte ta bort tvångssteriliseringen utan att utreda detta en gång till.

Morgondagens manifestation vill bidra till att förhindra! ytterligare utredning och ytterligare förhalande. Tvångssterilisering kränker mänskliga rättigheter och det är hög tid att Sverige gör sig av med denna förlegade lag som kritiserats av en mängd internationella aktörer. Bland andra så har Europarådets kommissionär för mänskliga rättigheter Thomas Hammarberg rekommenderat alla Europarådets medlemsstater att göra sig av med alla krav på tvingande kroppsliga ingrepp för personer som vill ändra sitt juridiska kön. Förra veckan kontaktades också statsminister Fredrik Reinfeldt direkt av människorättsorganisationen Human Rights Watch som krävde att tvångssteriliseringen tas bort.

Manifestation samlas för att visa på den breda enighet som finns i både hbt-rörelsen och i riksdagen för att ändra lagen. Vi vill också påminna om att frågan om tvångssteriliseringarna har utretts grundligt av bland andra Socialstyrelsen, som rekommenderade lagstiftaren att ändra lagen – ytterligare utredning behövs inte.

Alla riksdagspartier utom Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna har partibeslut på att tvångssteriliseringen ska tas bort. Nu är det dags att också se dessa beslut bli verklighet – en konservativ minoritet kan inte tillåtas förhala frågan längre.

Talare, bland andra: Miljöpartiets språkrör Åsa Romson, riksdagsledamöterna Josefin Brink (V), Lena Hallengren (S) och Anna Steele (Fp), Lukas Romson (KIM), Micah Grzywnowicz (ANSO).

Manifestationen genomförs av en bred samling organisationer: RFSL, RFSL Ungdom, Transföreningen FPES, Föreningen KIM, HBT-socialdemokrater, HBT-liberaler, Centerpartiets hbt-nätverk, Hbtq-vänstern, Sveriges förenade HBTQ-studenter (SFQ), Association of Nordic and Pol-Balt Lesbian, Gay, Bisexual, Transgender and Queer Student Organizations (ANSO).

Besök RFSL:s hemsida för ytterligare information.

Intressant?
Borgarmedia: SVD1, 2, 3, DN1, 2, 3, GP,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements