Sen när är konstgödsel krigsmaterial?

Konstgödsel kan användas för att tillverka bomber. Det vet många. Bensin kan användas för att tillverka små bomber, det vet nog ännu fler. Det vore orimligt om innehav av bensin eller handelsgödsel per definition skulle betraktas som krigsmaterial. Helt idiotiskt i själva verket.  men naturligtvis kan det finnas andra saker kring ett fall som gör att innehav av konstgödsel kan innebära att man kan dra slutsatsen att  det ska användas för bombtillverkning. Hur det är i fallet med den svenske medborgaren som gripits och häktats i Thailand är oklart.

Klart är dock att han i detta läge inte är häktad som misstänkt för terroristbrott och den thailändska polisen verkar faktiskt inte heller tro att mannen planerat ett terroristbrott i Thailand. Något som för övrigt vore mycket underligt och inte speciellt trovärdigt om det hade påståtts av den thailändska polisen.

Däremot är det oklart hur rättsäker processen kommer att bli. Thailand är inte direkt känt för att vara en välfungerande rättsstat:

Under tisdagen fick svensk ambassadpersonal återigen träffa mannen. 47-åringen uppgav att han fortfarande behandlas väl av polisen.

Enligt Thailandexperten Eva Hansson på Stockholms universitet, kommer svensk-libanesen dock inte få en lika rättsäker prövning som om fallet behandlats i Sverige. Bland annat förekommer både korruption och politisk styrning av domstolarna.

– Vi vet inte om det finns politiska motiv att faktiskt sätta dit den här personen. Därför är det svårt att avgöra hur rättssäker den här processen kommer att vara, säger Eva Hansson.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Advertisements