Med demokrati följer fotbollshuliganer?

I Port Said i Egypten urartade en fotbollsmatch när fans från det ena laget stormade planen varefter det utbröt slagsmål och våld mellan de två lagens supportrar. Spelare barrikaderade sig i omklädningsrum och människor flydde i panik. I våldet så dödades minst 74 personer och skadades mer än 1 000. En av de värsta incidenterna med fotbollsvåld någonstans någonsin. 47 personer har gripits för inblandning.

Muslimska Brödraskapet som vunnit valet i Egypten anklagar det sittande militärrådet för att vara ansvariga för massakerna på fotbollsstadion i Port Said. Om inte direkt, så för att man underlåtit att vidta säkerhetsåtgärder, kanske till och medvetet i hopp om att framkalla våld för att sedan skylla på utvecklingen mot demokrati eller försöka stoppa den utvecklingen. Vänstergrupper gör samma anklagelser.

Det är svårt att veta om det kan vara på det viset men faktum tycks vara att de poliser som fanns på plats inte gjorde nånting. Måhända var de underbemannade, men de tycks enligt rapporterna från Egypten inte ens ha försökt att ingripa. Måhända var en del av huliganerna delar av de grupper som militären ofta använder för att ge sig på demonstranter och protesterande människor i Egypten. Betalda våldsverkare och huliganer alltså.

Faktum är at det inträffade var en svår tragedi. Knappast är den demokratiska utvecklingens fel i alla fall. Kanske var det ett resultat av militärregimens vilja till att saker ska urarta för att man ska kunna diskreditera utvecklingen mot demokrati. . Samtidigt visar det hela att fotbollshuliganism inte enbart tycks vara ett västerländskt problem.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements