Attentat mot skola i Frankrike

Ett attentat begicks idag mot en judisk skola i Toulouse i södra Frankrike. Gärningsmannen sköt mot människor som stod utanför skolan och avlägsnade sig på motorcykel. Minst tre personer uppges ha dödats, varav två barn. Det uppenbart antisemitiska attentatet kopplas av den franska polisen ihop med ett antal dödskjutningar av militärer i Toulouse och Montauban, som ligger i närheten av Toulouse, som utförts med vapen av samma kaliber och av en man som använt motorcykel:

Förra söndagen sköts en militär till döds i Toulousetrakten och fyra dagar senare ytterligare två. Polisen har bedrivit ett intensivt arbete för att hitta den misstänkte gärningsmannen som också ska ha försvunnit på motorcykel. Det är ännu för tidigt för polisen att koppla samman de två dåden, men ammunitionskalibern är den samma – 11,43 millimeter.

Samtidigt har man också skärpt bevakningen av judisk skolor runt om i landet:

Franska myndigheter beordrar nu ökade säkerhetskontroller vid judiska skolor. Frankrike har Europas största judiska befolkning, omkring 700 000 judar lever i landet. Israel är ”förfärat” över attacken mot den judiska skolan, uppger utrikesdepartementet i Jerusalem. Frankrikes inrikesminister Claude Gueant tros vara på väg till staden för att besöka platsen senare i dag.

Anledningen till att militärerna dödats tror man eventuellt kan  samband med att deras förband har tjänstgjort i kriget i Afghanistan. Sannolikheten av att det rör sig om en gärningsman som är högerextremist med fundamentalistisk muslimsk trosuppfattning verkar ganska stor.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , ,

Uppdatering 16.24: Det handlar om 4 döda.

Advertisements