Finns det verkligen något nedsättande i ordet neger?

Det svenska ordet neger motsvarar det spanska ordet negro och det amerikanska ordet negro. Så vitt jag vet finns inget nedsättande i något av dessa ord. Det amerikanska ordet ”nigger” är däremot ett nedsättande ord som i svenskan snarast motsvaras av ordet ”negerjävel”. Inte av ordet neger.

Jag vet att unga människor anser att ordet neger är ett nedsättande ord, men jag tror detta beror på en ren missuppfattning. Enligt min mening är ordet neger inte ett nedsättande ord utan är bara ett annat ord för färgen svart. Det användes i alla fall aldrig nedsättande när jag var ung som jag uppfattade det. En människa med svart skinn är alltså en svart person eller en neger.

Oavsett vilket så kan vi alltså lika gärna använda ordet svart istället för neger när vi vill prata om en människa med svart skinn. Det finns också svarta, sannolikt de allra flesta, som uppfattar ordet nedsättande. av den anledningen så är det helt onödigt att använda det. I USA finns det till och med de som anser att ordet svart är nedsättande. Men ärligt sagt, sånt är bara idiotier.

Vi kan också jämföra med vad vi förr kallade resande, nämligen tattare. Detta ord användes oftast nedsättande, i kombinationer som ”tattarjävel”, ”en jävla tattare” och i sig själv för at beskriva någon som var sämre. Därför använder vi idag ordet resande som är en översättning av det namn de har i de flesta europeiska kulturer (engelska travellers).  Men idag finns det också resande som vill använda ordet tattare och vill att stadsdelar med namn som Tattarkullen ska finnas kvar. Det där med språk är komplicerat.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Advertisements
 • Vad ska man kalla landet Nigeria då? Där finns ju vissa ”kränkande” element kan man tycka, tydligen inte lokalbefolkningen eller landets regering men nog väl Svenskar tydligen.

 • Mentat57

  Om man anser att ”neger” är nedsättande, har man då inte definitionsmässigt deklarerat sig själv som rasist?

  Jag håller med om att det troligen är okunnighet som ligger bakom och att man förknippat neger med ”nigger”. Därefter har det med blixtens hastighet spritt sig att man för att vara politiskt korrekt och slippa bli uthängd i media absolut inte får använda ordet, vilket bevisas av DN-notisen.

  • Man kanockså göra jämförelsn med ord som fikus och bög. De användes länge på ett nedsättande vis. Det byggde på att den allmänna uppfattningen var att börgar var en sämre slag människor och att bli kallad bög vara alltså att bli kallad för en sämre människa. IDag när de flesta inte längre anser att homosexuella är sämre människor är orden inte längre nedsättande. Fast det beror också på vem som använder dem, hur de används och vem som är mottagare. Allt det sistnämnda gäller också ord som neger och tattare.

   • sannisa

    Precis det är ju så det är! Så länge inte allmänhetens syn på ett fenomen förändras kan du byta ord på fenomenet i all oändlighet utan att det hjälper. De nya ordet kommer med viss tidsförskjutning uppfattas precis lika nedsättande som det föregående..

   • Mentat57

    Jo, det kan man i och för sig säga även om ordet neger i så fall har gått motsatt väg. Det är klart, om man slår ner på var och en som försöker använda det i neutralt beskrivande termer, så som jag har varit van vid och som det är för mig, så blir det förstås bara rasisterna kvar till slut.

    Vill vi verkligen ge dem den makten över språket? Jag gillar det då inte.

 • Kent74

  Det svenska ordet ”neger” är ett gammalt uttryck som motsvaras av amerikanska ”nigger”. ”Nigger” var ju vanligt faktiskt långt in i 1900-talet. ”Nigger” innebär att människan är underlägsen, att människan inte duger till annat än fysiskt arbete, att människan är omyndigförklarad. ”Nigger” är inte människa så mycket som ett djur. Att vara människa är reserverat för den vite amerikanen och nordvästeuropén. Svenska uttrycket ”neger” motsvaras av engelska ”nigger”.

  Negro är ett annat uttryck, som var populärt under 1960-talet och framåt, och ersattes allt eftersom med uttrycket ”afroamerikan”, men numera är det i princip okej och rumsrent att säga ”black”, vilket inte var fallet i slutet av 1980-talet. Det finns lite överkänslighet i offentligheten, eftersom vissa företeelser och framför allt uttryck är nedvärderande eller kan uppfattas som förolämpande, men så länge man för en sund diskussion om det är det lugnt.

  Uttrycket ”neger” är fel att använda inte bara för att det var/är likvärdigt engelskans ”nigger”, utan också för att en människa därigenom ges ett epitet, sätts på en etikett utifrån hudfärgen, istället för den personlighet och andra kvaliteter som människan bär med sig. Jämför: ”Han/hon är en duktig neger” – ”Han/hon är en duktig musiker/läkare/etc, bra på att laga mat, etc.”

  • Magnus_67

   Hej Kent 

   Vem har bestämt att ”neger” motsvaras av ”nigger” du själv ?

   För mig är nigger ett kraftigt nedsättande ord både på engelska och svenska, till skillnad från neger/negro som för mig är neutralt.

   Ditt resonemang om epitet är för mig meningslöst då det lika väl kan överföras från ”neger” till ”eskimå” ”inuit” ”kaukasier” ”norrman”.

  • Det där är ju bara dumheter. Neger är motsvarigheten till negro. Inte till nigger. Eftersom jag var ung när dessa ord faktiskt användes (nigger har aldrig använts i Sverige) så tror jag att jag har bättre koll. Hela ditt resonemang bygger på en falsifiering av verkligheten. Sen tror jag inte du har läst mitt inlägg överhuvudtaget.

   Hur man hanterar det i USA vet jag , min dotter lever där sen 17 år tillbaka och jag är där varje år.

   Ärligt sagt är det lite tröttsamt med folk som envisas att försöka undervisa mig trots att det är uppenbart att jag har den erfarenheten. Du undervisar dessutom utifrån en verklighet som aldrig funnits i Sverige.

 • Språk förändras. När jag gick i gymnasiet var ungefär samtidigt som ordet neger började bli fel att säga. Då skulle man säga ”färgad” istället. Eller svart. Det senare ordet är väl det som gäller nu. Neger däremot tolkas mer och mer negativt, så då är det lika bra att sluta använda det. Sedan kan man tycka det är väldigt fel att låta elever skriva meningar av typen ”Negrerna åts upp av vargar”. Inte så PK.

  Fikus är så vitt jag vet fortfarande nedsättande. Bög kan vara det, men beror på sammanhang. Det var garanterat nedsättande när jag växte upp. Om vi ska acceptera att de orden inte är nedsättande kan vi väl på samma sätt acceptera att neger har blivit det?

  • Vilket ju är vad jag i praktiken skrivit i mitt inlägg. Det finns ingen anledning att använda ordet neger, utan det är bättre att säga svart.

   Däremot måste det vara okej att använda ordet neger i historiska sammanhang och att det finns i gamla texter som man använder av olika skäl (fallet med det aktuella skolmaterialet).

 • Konstig diskussion tycker jag. Skulle lika gärna kunna handla om om hakkorset är en fin lyckosymbol eller en symbol för rasfientliga ideologier. Båda är rätt rent historiskt. Men det är inte det det handlar om väl? Det handlar väl snarare om vad ordet symboliserar för vissa människor? Om många människor uppfattar ett ord kraftigt stötande bör man kanske undvika att använda det? Det finns ju trots allt alternativ, eller? Eller tycker ni att jag som lärare ska använda andra liknande ord? Rödingar? Gulingar? Skolan jobbar för att minimera kränkningar… Är det fel?

  • Med rödingar antar jag du menar kommunister eller rödskjortorna i Thailand. Eller kanske fisken? ÅS visst kan du använda det ordet. I vissa sammanhang. Och visst kan man använda hakkors när man pratar om nazisterna, nazisternas brott, andra världskriget eller om hinduismen. Därför kan man använda ordet neger i historiska sammanhang också. Det är inte nedsättande och det är inte fel (ordet var inte nedsättande förr).

 • Pingback: Det var ett jävla gnäll om en tårtjävel | Svensson()