Alexander Richards är en affärsman som har haft kopplingar till totalt fyra bolag som varit noterade på handelsplatsen Aktietorget, NRS Technologies, Viatech Systems, Addyourlogo och Systemseparation. Enligt tidningen Affärsvärlden har NRS Technologies, Viatech Systems och Addyourlogo lämnat felaktig information till aktiemarknaden förutom det som hänt i NRS och som ledde till åtal:
De åtalade är Alexander Richards, Leslie Balmer, Anders Alm och Bengt Helmersson. Samtliga misstänks för grovt svindleri. Richards och Balmer åtalas också för grovt insiderbrott. En eventuellt fällande dom skulle innebära fängelsestraff på mellan sex månader och sex år.
Det var i augusti 2005 som NRS Technologies tog över krisdrabbade Bubbeltians notering på Aktietorget. Aktien rusade snabbt över 1000 procent då bolaget under hösten kablade ut det ena positiva pressmeddelandet efter det andra.
– Det ser ut som om allt har varit väldigt utstuderat med alla återkommande pressrealeser, säger åklagare Stig Åström.
Alexander Richards och Leslie Balmer kunde därefter via bolag sälja ut stora aktieposter. Åklagaren begär i samband med åtalet att upp till 22 miljoner kronor i vinster ska tas i beslag vid en fällande dom.
Vinsterna var i själva verket betydligt större då aktierna i ett första skede såldes med rabatt till tre vänner till Alexander Richards. Dessa sålde därefter aktierna vidare på den öppna marknaden där priset fortfarande var uppumpat av de positiva nyheterna.
Alexander Richards är fortfarande idag styrelseordförande och huvudägare i företaget NRS Technologies, vars värde enligt Affärsvärlden med hjälp av positiva pressmeddelanden pumpades upp med hundratals miljoner kronor år 2006. Men i verkligheten var bolaget, som var noterat på Aktietorget, i kris. När luften pös ur bubblan hade Richards redan sålt stora mängder aktier. Något som ledde till att han åtalades för bland annat grovt svindleri, grovt bokföringsbrott och grovt insiderbrott.
I tingsrätten dömdes han till fängelse i tre och ett halvt år förmedverkan i grovt svindleri. Efter den domen flydde Alexander Richards till Kina istället för att stanna kvar och ta sitt ansvar och straff. Domen överklagades dock så egentligen hade han ingen anledning att fly. I Svea hovrätt friades såväl Alexander Richards som hans misstänkta medbrottslingar från svindleri och insiderbrott. Han dömdes dock för bokföringsbrott, då han lämnat in årsredovisningar för sent. Påföljden för detta blev villkorlig dom.
Besluten om näringsförbud för Richards, och att han ska betala 18,9 miljoner kronor till staten, upphävs, enligt domen i hovrätten. Enligt Affärsvärldens granskning av NRS Technologies och Alexander Richards är det uppenbart att det förekommit en del underligheter i hans bolag:
I ett av bolagen, Addyourlogo, som bara sex månader efter noteringen försatte sitt rörelsedrivande dotterbolag i rekonstruktion, togs exempelvis en mycket tveksam fordran på ett norskt dotterbolag upp som tillgång i prospektet. I kontrollbalansräkningen skrevs värdet av denna fordran ned till noll. Christer Sturmark, en av två styrelseledamöter, hävdade i en tidigare intervju med Affärsvärlden, att han bara gjort sådant som ”revisorerna ställer sig bakom”.
Men Ernst & Young anser att Alexander Hagberg inte hade ansvaret för den uppblåsta balansräkningen eftersom noteringsprospektet inte föll in under krav på revision. Det är alltså inte formellt granskat och godkänt av Hagberg och han slipper därför ansvar, menar firman.
Detsamma gäller Viatechs prospekt som kritiserats av revisorfirman Öhrlings PWC på en rad punkter, däribland bolagets uppblåsta prognoser.
I fredags stod det klart att de order som bolaget NRS Technologies kommunicerat var en bluff. Men eftersom revisorer har tystnadsplikt och inte får kommentera enskilda poster eller transaktioner innan årsredovisningen offentliggjorts, så kan revisorn inte heller kritiseras för detta. Däremot har Alexander Hagberg anmälningsplikt om han misstänker att det förekommit något brottsligt i bolagets verksamheter. Och lite besvärande borde det således vara att Alexander Richards och Anders Alm, personer som haft mycket centrala roller i de aktuella bolagen, nu är misstänkta för grovt svindleri och insiderbrott.
Enligt Svea Hovrätt har Alexander Richards dock inte gjort begått något grovt brott. Så fifflare kanske han eventuellt är, men inte någon grov brottsling. Idag så verkar det som om det enda svenska bolag han är inblandad i är NRS Technologies.
Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om Alexander Richards, NRS Technologies, Viatech Systems, Addyourlogo, Leslie Balmer, Anders Alm, Bengt Helmersson, Aktietorget, Svea Hovrätt, Alexander Hagberg, Christer Sturmark, Fängelse, Insiderbrott, Svindleri, Frikänd, Ekonomi, Brott, Samhälle
Upptäck mer från Svenssons Nyheter
Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.
3 svar på “Fifflarna – småbolagskungen Alexander Richards”
Kommentarer är stängda.