Borgerliga småpartierna backar – därför blir SD fjärde största parti

I senaste opinionsundersökningen från Sifo är Sverigedemokraterna (SD) fjärde största parti. Det beror nog inte så mycket på deras egna framgångar (även om stödet ökat med 1,9% sen förra undersökningen och ligger 0,9% över valresultatet år 2010) utan istället främst på att de övriga borgerliga småpartierna backar. Som Sifos Toivo Sjörén säger:

– Med en felmarginal på 1,1 procentenheter för Sverigedemokraterna kommer man att hoppa upp och ner mellan 4,6 och 6,8 procent även om man ligger still, säger Toivo Sjörén.

Kristdemokraterna (KD) som är det parti som står närmast SD i familjefrågor fortsätter att ligga under riksdagsspärren och moderaterna backar opinionen.

Sammantaget innebär detta att det så kallade rödgröna blocket (som varken är speciellt rött eller speciellt grönt) leder över de borgerliga partierna med 10 procentenheter. Den senaste Sifo-undersökningen är som jag ser det inget att hetsa upp sig över utan den bekräftar bara vad vi redan visste.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

4 svar på “Borgerliga småpartierna backar – därför blir SD fjärde största parti”

  1. Håller med din och (Toivo Sjörén i) GP’s slutsats. I DN däremot får man intrycket att Toivo Sjörén säger att SD ökar enbart på grund av ”den uppmärksamhet som SD-ledaren Jimmie Åkesson fick vid partiledardebatten förra söndagen”. Som att Åkessons prestation i debatten är orsaken till att dom ökar. Men enligt mig var Åkesson näst intill osynlig i debatten och fick inte sagt så mycket.

  2. Den debatt-teknik som går ut på att kunna tala oavbrutet och rabbla siffror får säkert talaren att känna sig som stundens replik-vinnare. Men väljarens röstsedel vinns av den strävsamme, eftertänksamme, kompromissvillige och uppriktige politikern.

    1. Och? Eftersom SD inte ökat i opinionen så kan du inte mena Åkesson utan kanske snarare Löfven eller? Men detta är inte platsen för en diskussion om partiledardebatten.

Kommentarer är stängda.